Ploșnița marmorată sau ploșnița marmorată asiatică poposește în casele noastre în perioada sezonului rece și este o specie invazivă, având ca denumire în limba latină Halyomorpha halys. Denumirea în limba engleză a acestei specii este „brown marmorated stink bug” (BMSB).
DĂUNĂTOR INVAZIV ȘI PĂGUBOS PENTRU HORTICULTURĂ. DE UNDE A VENIT?
Originară din Asia (China, Japonia, Coreea şi Taiwan), ploşniţa marmorată asiatică ocupă în prezent noi areale importante în SUA, Europa, inclusiv România şi Australia. Este un dăunător foarte periculos, care produce pagube importante în pomicultură, legumicultură, cultura plantelor ornamentale sau culturilor agricole (în special porumb).
Insecta are o lungime de 13-18 mm, culoare marmorată, iar în timpul hrănirii înţeapă şi suge sucul celular. În caz că atacul se produce la fructe sau legume, prin înţeparea lor, are loc injectarea unor enzime pentru digestie, ca urmare, fructele putrezesc.
În literatura de specialitate se menţionează că prima semnalare a ploşniţei marmorate în SUA a avut loc în anul 2001, dar acest dăunător era prezent încă din anul 1996. Insectele au o capacitate foarte mare de înmulţire şi nu prezintă duşmani naturali în arealele nou invadate, ca urmare această specie invazivă reprezintă o mare ameninţare pentru culturile horticole.
Pagube însemnate în SUA s-au înregistrat în livezile de meri din jumătatea estică a ţării, dar şi la culturile de legume. Deşi insectele pot ataca şi culturile agricole, cum ar fi porumbul, frunctele se află printre preferatele sale, porumbul fiind atacat doar când nu există alternativă de hrănire în zona în care se află dăunătorul invaziv.
În ciuda progreselor cercetărilor privind combaterea chimică şi biologică a acestui dăunător, în condiţiile din SUA, rezultatele obţinute sunt limitate, insectele ocupând noi areale în fiecare an.
PESTE 110 SPECII HORTICOLE ATACATE DE PLOȘNIȚA MARMORATĂ!
Halyomorpha halys este o specie polifagă care atacă numeroase culturi horticole, peste 110 specii:
- pomi fructiferi (măr, păr, alun, piersic, citrice, cais, cireș, prun, piersic, nectarin, etc.),
- arbuști fructiferi (mur, zmeur, trandafir de dulceață, etc.),
- legume (tomate, ardei, sparanghel, fasole, porumb zaharat, etc.);
- vița de vie;
- plante ornamentale (arțari, paulownia, lonicera, salcie, hibiscus, trandafiri, liliac, tei, nuc, frasin, stejar, salcâm, etc);
- plante din cultura mare (soia, fasole, porumb, orez, etc.);
- păduri.
EXTINDERE AGRESIVĂ. CUM A AJUNS HALYOMORPHA HALYS ÎN ROMÂNIA?
Ploşniţa marmorată asiatică este prezentă în Europa, unde a fost pentru prima oară semnalată în anul 2004, în Elveţia, la Zurich, deşi insectele au fost văzute încă de la începutul anilor 2000.
De atunci, ploşniţele invazive s-au răspândit aproape pe tot continentul, fiind semnalate în anul 2011 în Grecia, în anul 2013 în Franţa şi în nordul Italiei, în anul 2015 în Serbia iar în anul 2016 în Spania.
Pe bătrânul continent, dăunătorul a fost înregistrat pe 50 de plante gazdă, din 32 de familii botanice diferite, dar cele mai mari pagube s-au produs în nordul Italiei, în regiunile Emilia-Romagna, Modena şi Bologna, unele dintre cele mai mari producătoare de mere din această ţară şi din UE.
În ţara noastră, ploşniţa marmorată asiatică a fost pentru prima oară semnalată în anul 2015 de către Laura Macavei, o tânără entomolog pasionată, din Cluj-Napoca. Insectele au fost identificate în Grădina Botanică din Bucureşti. Un an mai târziu, Capitala a fost sub „asediul” acestor ploşniţe invazive, insecta având densităţi ridicate.
Ploşniţele au obiceiul să ierneze în construcţii umane, acesta fiind motivul pentru care locuitorii din zonele unde aceste insecte au densităţi mari s-au trezit cu „musafiri nepoftiţi” în case, înainte de sosirea sezonului rece.
Ploşniţa marmorată asiatică este considerată un excelent „autostopist”, găsindu-se în trenuri, avioane sau containere navale, fiind probabil principala cale de pătrundere din Asia în SUA sau Europa.
POSIBILITĂȚI LIMITATE DE COMBATERE
În urma cercetărilor efectuate în Europa s-a ajuns la concluzia îngrijorătoare că entomofauna locală (paraziţi şi prădători) atacă acest dăunător într-o proporţie foarte scăzută, practic această specie invazivă nu are duşmani naturali în noile areale în care şi-a făcut apariţia (Tim Haye, CABI, Elveţia).
În SUA sau în Europa de Vest s-au întreprins ample cercetări privind activitatea prădătorilor şi paraziţilor locali împotriva speciei de ploşniţe invazive. Rezultatele cercetărilor au reliefat faptul că specia Anastatus reduwii, un parazitoid general al multor specii de insecte dăunătoare din diferite ordine (Lepidoptera, Hemiptera, Orthoptera, Neuroptera) a avut cea mai mare rată de parazitare a ouălor ploşniţei marmorate, în condiţiile din SUA.
Cu toate acestea, nefiind un parazit strict specializat pentru ploşniţe, sunt şanse mici pentru folosirea acestei specii benefice pentru viitoarele programe de combatere biologică a Halyomorpha halys. O altă cercetare, în SUA, a descoperit că viespea parazitoidă Telenomus podisi a parazitat ouăle ploşniţei marmorate, în diverse livezi sau terenuri cultivate cu legume, în zona din estul SUA, dar procentul ouălor parazitate a fost de maxim 10%.
Ouăle, nimfele și adulții au fost atacate de mai mulți parazitoizi și prădători indigeni din America de Nord și Europa. Cercetătorii au experimentat cu diferite specii de păianjen, precum Arilus cristatus. Mai multe specii de păianjen au atacat atât ouăle, cât și adulții. Insectele din familia Armadillidiidae mănâncă ouăle acestor dăunători. Cu toate acestea, păianjenul Arilus cristatus a fost cel mai vorace prădător, care a atacat ouăle și adulții în mod consecvent.
INSECTICIDELE CARE COMBAT PLOȘNIȚA MARMORATĂ
În locuințe și alte dependințe este recomandată împiedicarea pătrunderii pe cale mecanică. Astfel putem utiliza plase de țânțari la ferestre ce se închid etanș. Crăpăturile prezente pe/în locuințe vor fi astupate cu silicon sau etanșant acrilic.
Unele insecticide (piretroizi de sinteză) combat și ploșnițele. Din păcate combaterea cu insecticide este de scurtă durată (efectul acestor insecticide din clasa piretroizilor de sinteză este de 3-7 zile).
În horticultură și cultura mare, ploșnițele marmorate vor fi combătute de către insecticidele din clasa piretroizilor de sinteză.