CUM PĂSTRAŢI MERELE PESTE IARNĂ? - Revista Ferma
3 minute de citit

CUM PĂSTRAŢI MERELE PESTE IARNĂ?

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Mircea Coita deţine o plantaţie pomicolă în sistem ecologic, care se întinde pe aproape 6 ha, în Dobreşti. Pe 2 ha are mai multe soiuri de măr, singurele fructe din care pune la păstrare peste iarnă.

 

TEMPERATURA OPTIMĂ

 

„Este foarte important ca merele să fie depozitate într-un spaţiu cu aer rece, de la zero la patru grade Celsius este temperatura ideală. Merele sunt fructele cele mai rezistente la îngheţ şi pot fi păstrate cel mai uşor. Pot fi depozitate şi în beci, dar să nu fie cald. Au nevoie de un spaţiu aerisit, cu aer rece. Umiditatea nu este o problemă, mărul are nevoie de umiditate, unii chiar pun în beciuri vase cu apă, ca merele să absoarbă şi să nu se zbârcească.
Eu depozitez merele în lădiţe de 8-10 kilograme, obligatoriu cu găruri, ca să fie bine aerisite, clădite una peste alta, până la 10 lădiţe. Am o hală unde şi iarna las întotdeauna o uşă deschisă, indiferent de cât de rece este afară, şi un geam deschis, ca să fie curenţi de aer, şi astfel merele se păstrează foarte bine”, spune Mircea Coita.

 mircea coita 1_b

 

Depozitare pe pat de scânduri

 

Acesta spune că mai există şi modalitatea de a păstra merele peste iarnă pe un pat de scânduri sau pe rafturi din scânduri, pe care se pun paie sau hârtie. Aceasta este metoda pe care o folosea şi tatăl său, de la care a preluat livada.
De asemenea, unii dintre clienţii săi, care depozitează peste iarnă cantităţi mai mici de mere, învelesc fiecare măr în hârtie. „În felul ăsta, dacă un măr se strică, se evită să se întindă putregaiul şi la celelalte”, explică pomicultorul bihorean.

 

SOIUL CEL MAI REZISTENT: FLORINA

 

mere mircea coita _b

Producţia de mere pe care el o obţine nu este mare, deocamdată, mai are parcele pe care pomii abia de-acum urmează să intre pe rod. Acum încearcă să vândă aproape toate merele şi să depoziteze peste iarnă doar cantităţile necesare pentru consumul propriu.
„Merele produse în sistem ecologic sunt mai sensibile, iar eu vreau să menţin producţia ecologică şi atunci o să am nevoie de o cameră frigorifică, unde pot controla toţi parametrii”, adaugă pomicultorul bihorean.

Acesta afirmă că, din experienţa sa, cel mai rezistent soi de mere, care se păstrează cel mai bine peste iarnă, este Florina. Merele din soiul Golden se păstrează, de asemenea, foarte bine, iar cele mai sensibile soiuri sunt Jonagold şi Liberty.
„Anul trecut, am făcut o probă cu Florina: am păstrat, pe ultimele rafturi dintr-o cămară, şase lădiţe cu mere, şi în luna mai, când deja se încălzise afară, am avut doar câteva mere stricate, dar, într-adevăr, începuseră să îşi piardă din calitate”, spune Mircea Coita.

 

GREŞELI DE EVITAT

 

Una dintre cele mai frecvente greşeli care trebuie evitate pentru ca merele să reziste în stare bună peste iarnă este legată de momentul optim de recoltare. „Merele trebuie culese când sunt în pârgă, înainte de maturitatea de coacere”, spune Mircea Coita.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →