5 minute de citit

Cum îmbunătățim performanțele vacilor cu lapte?

preparat furajer 02 Cum îmbunătățim performanțele vacilor cu lapte?Am decis să scriu acest articol pentru a veni în sprijinul fermierilor crescători de vaci de lapte care doresc să îmbunătățească performanțele vacilor din fermă folosind un preparat furajer inovativ.

În perioada anilor 2003-2005, în cadrul unui proiect care se derula la Universitatea din Timișoara, am intrat în contact cu mulți fermieri crescători de vaci de lapte ajungând să facem rații personalizate pentru vacile din fermele partenere în proiect.
Atunci am înțeles că mulți fermieri foloseau rații dezechilibrate și, mai mult decât atât, le lipseau materiile prime proteice, dar și alte suplimente nutriționale deosebit de importante în nutriția vacilor de lapte.

PROIECT PENTRU OBȚINEREA UNUI PREPARAT INOVATIV

Acest lucru ne-a determinat să propunem și să facem un preparat furajer pentru vacile de lapte care să asigure partea proteică a unei rații, partea minerală, dar și alți principii activi deosebit de necesari vacilor de lapte.
Am obținut un preparat furajer care poate fi folosit de către fermieri alături de materiile prime energetice reprezentate de porumb, grâu, orz, triticale, pe care majoritatea fermierilor le cultivă și le au în fermele lor. Acest preparat furajer inovativ a fost testat în cadrul unui proiect pe submăsura 16.1 intitulat ”Preparat furajer inovativ destinat îmbunătățirii performanțelor productive, de reproducere, a calității produselor lactate și reducerea poluării mediului în fermele de vaci”.
Coordonatorul acestui proiect a fost Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara. În proiect, alături de universitate, au participat trei parteneri: Asociaţia crescătorilor de bovine Narcisa, S.C. Canamar SRL, S.C. Rogera Service SRL.

PARTEA PROTEICĂ A FURAJULUI

Pentru a stabili structura preparatului furajer am pornit de la ideea că majoritatea fermierilor crescători de vaci își produc unele furaje necesare vacilor de lapte. Acestea pot fi reprezentate de floarea soarelui, rapiţă şi grâu, materii prime care pot fi procesate. Din floarea soarelui extragem grăsimea şi se obţine șrotul de floarea soarelui, din rapiţă se extrage grăsimea și se obține șrot de rapiță iar din grâu se pot obține tărâțele de grâu. Aceste furaje pot reprezenta partea proteică a unui preparat furajer destinat furajării vacilor de lapte.
Pentru a crește și a susține producția de lapte, la vacile cu potențial productiv ridicat, în structura preparatului furajer se poate folosi grăsime protejată care asigură energie pentru organism şi, în același timp, determină şi modificarea profilului de acizi grași ai laptelui, prin furnizarea de acizi grași polinesaturați (acizi grași cu săruri de calciu).
Numeroase studii au arătat că hrănirea vacilor de lapte cu grăsimi protejate în rumen (rumen-bypass), la începutul lactației, au crescut producția de lapte. În alimentația rumegătoarelor, grăsimea trebuie folosită protejată la nivel ruminal, evitând astfel degradarea ei de către microsimbionții ruminali.

preparat furajer 01 Cum îmbunătățim performanțele vacilor cu lapte?PARTEA MINERALĂ A RAȚIEI

De nelipsit într-o rație este şi partea minerală a rației, reprezentată de carbonatul de calciu ca și sursă de calciu, fosfatul monocalcic ca și sursă de fosfor, un premix vitamino-mineral pentru asigurarea necesarului de microelemente şi vitamine.
Pentru îmbunătățirea calității laptelui, respectiv a profilului în acizi graşi nesaturați, se poate folosi acidul linoleic conjugat. Din categoria probioticelor recomandată este drojdia vie. Drojdiile, cunoscute ca sursă bogată în proteine, vitamine și enzime, se utilizează ca supliment în hrana vacilor de lapte. Celulele de drojdie stimulează bacteriile celulolitice din rumen, cresc digestia fibrelor și fluxul de proteine microbiene din rumen. Adaosul culturilor de drojdie în hrana vacilor de lapte îmbunătățește rata de conversie a hranei, cu efect diferit asupra producției de lapte și a compoziției chimice a laptelui. Pe lângă mteriile prime prezentate în structura preparatului furajer se încorporează și bicarbonatul de sodiu.
Aceste materii prime pot intra în structura preparatului furajer care se administrează vacilor de lapte. Din cauza faptului că încarcă prețul de cost această structură este recomandată vacilor care au un potențial productiv peste 20 l lapte/zi.

REZULTATE OBȚINUTE ÎN FERME

Administrarea preparatului furajer în hrana vacilor de lapte determină o creștere a producției de lapte cu cca 9 l lapte, respectiv de la o producție medie de 21 l lapte, aceasta a crescut la 30 de litri. De asemenea, foarte important pentru sănătatea consumatorilor este calitatea laptelui, respectiv calitatea grăsimii din lapte. Administrarea acestui preparat furajer a determinat creșterea cantității de acizi grași nesaturați și scăderea cantității acizilor grași saturați.
Într-o fermă foarte importantă este funcția de reproducere a vacilor. Administrarea preparatului furajer inovativ a îmbunătățit fecunditatea vacilor, a redus repausul uterin şi intervalul între fătări.
Prin urmare fermierii crescători de vaci de lapte pot folosi un astfel de preparat furajer în hrana vacilor de lapte pentru exteriorizarea potențialului productiv şi îmbunătățirea calității laptelui cu efect benefic asupra consumatorilor.

Vezi RAȚIA PENTRU O VACĂ CU GREUTATEA DE 650 KG ȘI PRODUCȚIA DE LAPTE DE 30 LITRI în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2023!

Furajele reprezentate de fân de lucernă, fân de graminee şi amestecul de concentrate, format în general din concentrate energetice sunt furaje care pot fi produse de majoritatea fermierilor. Borhotul de bere poate fi achiziționat de la fabrica de bere.

un articol de
LAVINIA ŞTEF
USV Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →