4 minute de citit

Cum îi va ajuta Robo Fermier-ul pe pomicultori?

Începând cu 2023, colectivul de cercetători de la SCDP Băneasa demarează proiectul „Înfiinţarea şi dezvoltarea pieţelor locale exclusiv prin lanţuri scurte pentru produse pomicole certificate ecologic şi produse de calitate, piaţa locală din Ferma „Bio Arca”, finanţat prin s.M 16.4a PNDR.

”Scopul urmărit este înfiinţarea şi dezvoltarea unei pieţe locale exclusiv prin lanţul scurt de aprovizionare şi activităţi de promovare ale acesteia”, ne-a declarat Damian Dragomir, director adj. ştiinţific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa. 

proiecte inovative in pomicultura_b 

5 OBIECTIVE ALEBIO ARCA”


Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Organizarea de evenimente periodice în fermă cu vânzare de produse, direct către consumatori, fermele aparţinând Liderului de proiect şi SCDP Băneasa, inclusiv promovarea acestora

2. Achiziţia unor echipamente mobile necesare unei pieţe locale în fermă, piaţa sezonieră care are loc pe perioada existenţei produselor proaspete în fermă

3. Punct de comercializare mobil

4. Punct de depozitare mobil

5. Soluţie de alimentare electrică fotovoltaică mobilă

robot in pomicultura_b 

PLATFORMA ROBOTICĂ AUTONOMĂ ROBO FERMIER


Un alt proiect este Robo Fermier – finanţat prin Submăsura 16.1a, depus în 2018 şi contract semnat în 2021 prin PNDR.

Scopul proiectului este realizarea unei platforme robotice autonome în scopul executării lucrărilor din plantaţiile pomicole ecologice, fiind proiectată ca sistem modular, adaptabil condiţiilor specifice unui număr cât mai mare de profile de ferme pomicole.

SCDP Baneasa este partenerul ştiintific ce furnizează firmei de IT informaţiile de bază legate de specificul plantaţiilor pomicole, astfel încât produsul rezultat să poată fi utilizat în condiţii optime, într-o gamă largă de plantaţii.

 

CE VA FACE ROBO FERMIER-UL?


Operaţiunile ce se propun a fi executate de platforma robotică autonomă sunt activităţile repetitive care consumă timp şi resurse.

Soluţia robotică doreşte a fi o alternativă la deficitul de forţă de muncă destinat activităţilor agricole.

Ce fel de lucrări vor fi executate de acest robot?

  • Realizarea lucrărilor de întreţinere a plantaţiei prin cosirea/tocarea buruienilor;
  • Monitorizarea stării de sănătate (boli şi dăunători) din plantaţii, prin scanarea pomilor;
  • Aplicarea localizată a soluţiilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor.

Activităţile au fost identificate ca şi verigi tehnologice ce sunt mari consumatoare de timp, dar şi de combustibil şi alte resurse.

Platforma este autonomă, va fi controlată prin ajutorul unui soft dezvoltat în cadrul proiectului şi va fi alimentată prin panouri fotovoltaice.

scdv iasi_b 

UN CONCEPT NOU: HORTIVOLTAICA


Cercetătorii de la SCDP Băneasa au identificat un alt domeniu care prinde contur şi în România şi care trebuie cercetat şi dezvoltat, respectiv Agrivoltaica!

Având în vedere contextul actual legat de necesitatea asigurării independenţei energetice, dar şi de eficientizare a activităţii fermelor pomicole şi urmărind noile tendinţe în agricultură, începând cu acest an, Staţiunea Băneasa abordează în activitatea de cercetare – dezvoltare – inovare un concept nou, şi anume: agrivoltaics/hortivoltaics.

Acesta presupune integrarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile (soare) în plantaţiile pomicole.

Pentru acest proiect a fost semnat un acord de colaborare cu o societate care are o largă experienţă în domeniul producţiei şi managementul energiei.

 

HORTIVOLTAICA ÎN 5 OBIECTIVE


1. instalarea de staţii pilot în scopul utilizării simultane a suprafeţelor de teren şi de apă, atât pentru producerea de energie solară fotovoltaică, cât şi pentru cercetare şi producţie agricolă;

2. proiectarea, dezvoltarea şi promovarea de sisteme şi soluţii complexe hardware şi software, precum şi platforme integrate capabile să transmită şi să analizeze datele şi informaţiile primite de la staţiile pilot;

3. studii şi proiecte pilot privind conectarea sistemelor IT din fermă;

4. integrarea şi furnizarea de informaţii către fermieri privind BAT;

5. diseminarea rezultatelor cercetării prin realizarea de activităţi comune de promovare.

 

 Damian Dragomir 2023_b

Primul modul va fi realizat în loturile experimentale de arbuşti fructiferi şi căpşun. Ne dorim ca acest pilot şi platforma robotică să fie operaționalizate şi să dispunem de informaţii pentru a le pune la dispoziţia pomicultorilor în cadrul evenimentelor organizate în 2023.

DAMIAN DRAGOMIR

Director ştiinţific SCDP Băneasa

 

GREȘELI DE EVITAT LA PLANTAREA CĂPȘUNILOR

De la momentul plantării, până la alegerea plantatorului, toate lucrările pentru înfiinţarea unei culturi de căpşun sunt esenţiale.

 Click AICI și află care sunt lucrările care necesită maximă atenție!

Care sunt principalele lucrări din livadă în luna aprilie și cum efectuăm corect tăierile la pomii fructiferi?

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →