Cum depozitezi corect merele peste iarnă? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum depozitezi corect merele peste iarnă?

1 Ioan Jula Pastrare mere IARNA Cum depozitezi corect merele peste iarnă?

Ești mic gospodar și cauți cele mai bune metode pentru a-ți păstra merele peste iarnă? Pomicultorul sibian Ioan Jula, cu o experiență de peste 35 de ani în horticultură, ne-a împărtășit câteva sfaturi pentru tine.

4 sfaturi pentru ca merele să se păstreze bine peste iarnă

  1. Prima condiție este ca soiul să fie unul pretabil pentru păstrarea peste iarnă.
  2. Apoi, decisiv este momentul optim pentru cules. Regula este să nu se depășească maturitatea tehnologică. ”Unii le lasă în livadă până în septembrie-octombrie. Păi atunci, și maturitatea de consum e depășită. Și-atunci viața mărului ăluia este foarte scurtă. Soiul Crimson Crisp, de exemplu, are maturitatea tehnologică undeva la 20 august, GoldRush la început de octombrie – început de noiembrie. La fel și Fuji. Și intermediar sunt celelate soiuri: Golden, Ionatan, Florina”, explică Ioan Jula.

Videointerviul complet poate fi vizualizat aici! 

  1. Ambalarea la pungă. Merele recoltate din pomul uscat se pun în pungă de nylon, care se depozitează în pivniță. ”E o păstrare ideală. Noi nu punem în pungă, ci în sac. Nu se deshidratează, nu îmbătrânește. De ce? Merele în timpul maturării degajă o substanță numită etilenă. Etilena, în cantități mici, este un accelerator de maturare. Când depășește o anumită concentrație, devine inhibitor. Nu găuri punga, pentru că, o dată, se deshidratează, și a doua, iasă etilena din ea și n-ai făcut nicio treabă. Ține-o înăuntru să ajungă la concentrația la care devine inhibitor și-atunci poți să păstrezi merele până-n mai liniștit”, ne asigură pomicultorul.

Merele se pun în pungi de 2-3 kg, atât cât se consumă. Și dacă sunt mai multe soiuri, pui 2-3 din ăla, 2-3 din celălalt sau separat pe soiuri dacă nu se recoltează deodată.

  1. Temperatura optimă de păstrare. Pungile se păstrează în pivnița, unde, de regulă, sunt 7 grade iarna, 12-15 grade vara. ”Nu în pivnița de la bloc, pe unde trece încălzirea centrală; la 25 grade nu se vor păstra”, spune livădarul. Pentru cei de la bloc, soluția este punerea merelor într-o cutie de carton neperforată, pusă într-o pungă, iar dacă balconul nu e închis, acoperirea cu o pătură îndoită în două. Dar… ”cu o condiție: chiar dacă merele îngheață, să nu umbli la ele dimineața. Le iei în cursul zilei, când s-au dezghețat”, încheie specialistul.

Află de ce susține Ioan Jula că cel mai bun măr nu există!

2 Ioan Jula Pastrare mere IARNA scaled Cum depozitezi corect merele peste iarnă?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →