Ești mic gospodar și cauți cele mai bune metode pentru a-ți păstra merele peste iarnă? Pomicultorul sibian Ioan Jula, cu o experiență de peste 35 de ani în horticultură, ne-a împărtășit câteva sfaturi pentru tine.
4 sfaturi pentru ca merele să se păstreze bine peste iarnă
- Prima condiție este ca soiul să fie unul pretabil pentru păstrarea peste iarnă.
- Apoi, decisiv este momentul optim pentru cules. Regula este să nu se depășească maturitatea tehnologică. ”Unii le lasă în livadă până în septembrie-octombrie. Păi atunci, și maturitatea de consum e depășită. Și-atunci viața mărului ăluia este foarte scurtă. Soiul Crimson Crisp, de exemplu, are maturitatea tehnologică undeva la 20 august, GoldRush la început de octombrie – început de noiembrie. La fel și Fuji. Și intermediar sunt celelate soiuri: Golden, Ionatan, Florina”, explică Ioan Jula.
Videointerviul complet poate fi vizualizat aici!
- Ambalarea la pungă. Merele recoltate din pomul uscat se pun în pungă de nylon, care se depozitează în pivniță. ”E o păstrare ideală. Noi nu punem în pungă, ci în sac. Nu se deshidratează, nu îmbătrânește. De ce? Merele în timpul maturării degajă o substanță numită etilenă. Etilena, în cantități mici, este un accelerator de maturare. Când depășește o anumită concentrație, devine inhibitor. Nu găuri punga, pentru că, o dată, se deshidratează, și a doua, iasă etilena din ea și n-ai făcut nicio treabă. Ține-o înăuntru să ajungă la concentrația la care devine inhibitor și-atunci poți să păstrezi merele până-n mai liniștit”, ne asigură pomicultorul.
Merele se pun în pungi de 2-3 kg, atât cât se consumă. Și dacă sunt mai multe soiuri, pui 2-3 din ăla, 2-3 din celălalt sau separat pe soiuri dacă nu se recoltează deodată.
- Temperatura optimă de păstrare. Pungile se păstrează în pivnița, unde, de regulă, sunt 7 grade iarna, 12-15 grade vara. ”Nu în pivnița de la bloc, pe unde trece încălzirea centrală; la 25 grade nu se vor păstra”, spune livădarul. Pentru cei de la bloc, soluția este punerea merelor într-o cutie de carton neperforată, pusă într-o pungă, iar dacă balconul nu e închis, acoperirea cu o pătură îndoită în două. Dar… ”cu o condiție: chiar dacă merele îngheață, să nu umbli la ele dimineața. Le iei în cursul zilei, când s-au dezghețat”, încheie specialistul.
Află de ce susține Ioan Jula că cel mai bun măr nu există!