Cum deosebiți SĂMÂNȚA CERTIFICATĂ de cea CONTRAFĂCUTĂ! - Revista Ferma
2 minute de citit

Cum deosebiți SĂMÂNȚA CERTIFICATĂ de cea CONTRAFĂCUTĂ!

Georgeta Dicu Cum deosebiți SĂMÂNȚA CERTIFICATĂ de cea CONTRAFĂCUTĂ!
Georgeta Dicu, director cercetare-dezvoltare Expert Agribusiness

Cum vă asigurați că sămânța pe care o cumpărați pentru campania de primăvară este certificată și de calitate și nu aruncați banii pe apa sâmbetei? Iată 3 elemente cheie la care trebuie să fiți atenți ca SĂ NU ”luați țeapă”!

Georgeta Dicu, director cercetare-dezvoltare al firmei Expert Agribusiness afirmă că fermierii ar trebui să achiziţioneze sămânţa doar de la firmele specializate, în niciun caz de la persoane fizice, pentru că, în general, persoanele fizice nu pot vinde sămânţă certificată.

Elementele de identificare ale seminţelor de calitate conformă şi certificată sunt:

1. Certificatul de calitate şi conformitate, în care sunt trecuţi toţi indicii de calitate ai seminţelor, respectiv: puritate fizică, germinaţie, masa a 1.000 de boabe, greutatea sacului, codul hibridului, numărul lotului, procentul de corpuri străine, tratamentul efectuat și produsul folosit și, nu în ultimul rând, denumirea producătorului și a celui care comercializează sămânța.

2. Sămânţa trebuie să fie obligatoriu tratată cu fungicid, pentru că aşa se comercializează. Tratamentul cu insecticid rămâne în sarcina fermierului, acesta trebuie să-şi asigure tratamentul, dar numai în staţii autorizate.

3. Sămânţa trebuie să fie însăcuită, sacul să fie sigilat, cusut şi sămânţa trebuie însoţită de factură, de certificatul de calitate şi de eticheta oficială emisă de inspectoratul teritorial de pe raza căruia firma respectivă comercializează sămânţa.

Acestea sunt elementele de identificare pentru o sămânţă certificată, suficiente şi obligatorii, atât pentru sămânța de porumb, cât şi pentru cea de floarea soarelui.

Citește detalii despre:

Ce este plasticitatea ecologică a hibrizilor de porumb și unde pot fi cultivați hibrizii timpurii

Porumbul românesc care a dat 16 tone de știuleți pe hectar în 2023, fără irigații!

Nici o fermă fără hibrizi de porumb românești!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →