Cultivarea în rânduri fixe - Revista Ferma
2 minute de citit

Cultivarea în rânduri fixe

Sistemul agroecologic CRF, în care fiecare lucrare agrotehnică are loc în raport cu un rând fix, va fi conceput în colaborare cu Agravis şi Schmotzer. Tehnologia permite utilizarea resurselor în funcţie de nevoile plantelor, pentru a genera randamente şi profituri rezonabile, în paralel cu protecţia biodiversităţii.

_CRF_Amazone_b

Distanţa optimă între rânduri

În conceptul CRF – toate plantele de cultură sunt semănate la o distanţă de 50 cm, iar cerealele păioase sunt semănate în rânduri duble. În funcţie de rotaţia culturii, rândul poate fi deplasat cu 25 cm, pentru a utiliza, de exemplu, efectul agronomic al culturii precedente. Semănatul se realizează, în mod normal, odată cu fertilizarea pe rând. Produsele pentru protecţia plantelor sunt aplicate tot pe rând, în mod specific, prin aplicarea în benzi şi prin sistemele Dropleg, în etapele ulterioare de creştere. Fiecare lucrare agrotehnică este efectuată prin ghidare RTK-GPS de înaltă precizie şi control cu camere video.

Randament vs. biodiversitate

CRF_camp testare_b

Testarea tehnologiei CRF se va face în două situaţii comparative:

  1. O testare va pune accent pe randamentul maxim, cu concurenţa limitată a plantelor însoţitoare.
  2. A doua se va concentra pe biodiversitate, cu o intensitate redusă a fertilizării şi a protecţiei plantelor. Cele două testări CRF vor fi comparate în două variante de management al solului.

Testele se vor desfăşura pe o suprafaţă de 10 ha la centrul de testare Wambergen al Amazone, din Hasbergen-Gaste.

CRF_CASETA_b

CULTURI INTERCALATE
Sistemul CRF combină patru operaţii:

  1. Combaterea mecanică a buruienilor;
  2. Aplicarea produselor de protecţie a plantelor pe rânduri;
  3. Aplicarea „ţintă” a îngrăşămintelor;
  4. Semănat de plante intercalate, culturi „însoţitoare” între rânduri, care nu intră în contact direct cu îngrăşămintele şi soluţiile fitosanitare, dar contribuie la protecţia culturii principale, precum şi la fertilitatea solului şi la biodiversitate. În funcţie de cultură şi de condiţiile meteorologice, aceste plante „însoţitoare” sunt gestionate în mod activ pentru a susţine randamentul culturii de bază.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →