Cu cât se vor vinde de Paşte roșiile românești? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cu cât se vor vinde de Paşte roșiile românești?

rosii romanesti de paste 01_b

Încă de luna trecută, tinerii Eveline şi Andrei Ianţoc din comuna constănţeană Nicolae Bălcescu au livrat primele tomate din sera lor hidroponică.    

“Am început să livrăm marfă începând cu data de 17 martie, când am recoltat în jurul a 200 kg de roşii Cherry şi prunişoară și le-am ambalat în caserole de câte 250 şi 500 g. Preţurile de la noi din seră pleacă cu 10-10,5 lei şi le vom menţine până la începutul verii când vor apărea cantităţi mai mari de tomate produse în spaţiile protejate cu încălzire. Legumicultorii care vor ieşi în luna mai vor vinde roşiile cu peste 30 de lei/kg”, ne-a declarat Andrei Ianţoc, administratorul SC Serra-Ivas SRL.

 

COSTURI MARI DE PRODUCȚIE


Tânărul cultivator şi-a dezvoltat afacerea în urmă cu aproape zece ani. Sera are 8.000 mp, este hidroponică şi din 2014 produce tomate pe substrat ecologic biodegradabil din coji de nucă de cocos. Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro cu bani proveniţi din fonduri europene.   

Răsadurile sunt produse în Austria şi, din cauza costurilor mari cu încălzirea, au fost plantate cu o lună mai târziu, în ianuarie. 

Deși nu este certificată bio, sera produce roşii aproape ecologice deoarece, pentru controlul dăunătorilor (musculița albă, trips, acarieni) nu se folosesc insecticide, ci prădători Macrolophus sp. Anual, se cheltuie peste 10 mii de euro pentru combaterea ecologică! De asemenea, polenizarea plantelor se realizează cu ajutorul bondarilor. 

osii romanesti de paste 03_b 

PROIECT PENTRU O SERĂ NOUĂ


Soiurile şi hibrizii cultivaţi provin din Spania şi au gustul, aroma şi dulceaţa apreciate de consumatori.

Sera are 23 de salariaţi, iar în vârf de sezon legumicultorii angajează zilieri. Activitatea este în mare parte manuală pentru că un sistem automat de cântărire, ambalare și etichetare depăşeşte 100 de mii de euro. “Avem depus un proiect pentru construirea unei alte sere cu toate dotările”, a precizat Andrei Ianţoc.  

 

CÂND TINERII ”MUȘCĂ” DIN MOMEALA GRĂDINĂRITULUI


“În judeţul Olt, în ultimii ani, a luat amploare grădinăritul, odată ce zecile de tineri din zonele consacrate, între care Izbiceni-Giuvărăşti, Pleşoiu, s-au întors din afară şi au muşcat din momeala asta cu legumicultura! Şi eu sunt unul dintre cei care s-au lansat cu activitate în spaţii protejate cu încălzire”, ne-a declarat Ionuţ-Victor Radu, fermier Câmpu Părului, comuna Obârşia.  

 Andrei iantoc_b

Costurile la căldură au fost foarte mari în iarnă, preţul peleţilor crescând de mai bine de 3 ori: de la 400 lei tona la 1.300! Nu mai vorbim de celelalte scumpiri: inputuri, materiale, transport!

ANDREI IANȚOC

Legumicultor din Nicolae Bălcescu

Legumicultorul are 8.000 mp de solarii cu încălzire.

„Am semănat hibridul Parris F1 la început de decembrie, răsadurile le-am repicat în perioada sărbătorilor de iarnă şi le-am plantat în prima decadă a lui februarie. Cultura mea este extraordinară şi cred că voi avea cea mai bună producţie de până acum, cu care voi ieşi în perioada Paştelui pe piaţă”, susţine fermierul.   

 

30 DE LEI KILOGRAMUL DE ROȘII


„Anul trecut, pentru câteva zile, am reuşit să vindem tomatele cu 25 de lei/kg, apoi preţul a scăzut la 20; cele mai mari cantităţi le-am vândut cu 10-15 lei/kg. Anul ăsta vom vinde mai scump, cu cel puţin 30 lei, deoarece unele cheltuieli s-au dublat. Sistemul de încălzire pentru 1.000 mp costă undeva la 10 mii de euro; combustibilul la 8.000 mp ajunge la 130 mii lei, iar energia electrică la peste 30 mii lei. De asemenea, s-au scumpit mult unele tratamente, ca să nu mai spun de preţul la îngrăşăminte, plus că la oamenii cu care lucrez am mai adăugat ceva”, explică fermierul.  

osii romanesti de paste 02_b

Iarna a fost destul de blândă, vremea se încălzeşte şi vor începe atacurile dăunătorilor. „La mine nu e o presiune prea mare pe cultură. Probleme mai mari ni le face tuta absoluta. Eu am o metodă aparte, e important de ştiut că dăunătorul acesta se înmulţeşte foarte repede şi dacă nu se intervine la timp şi se trece peste un stadiu de dezvoltare, dăunătorul face ravagii. Când sunt plantele mici, eu prefer să nu le stresez cu insecticid şi pun oamenii să smulgă frunze unde îşi depune ouăle”, explică fermierul.    

 

ÎȘI DOREȘTE O COOPERATIVĂ!


Visul lui Ionuţ-Victor Radu este să înfiinţeze o cooperativă, a avut o experienţă amară şi trei ani din viaţă irosiţi…

„Am fost membru într-o cooperativă din zonă, dar slaba educaţie a membrilor şi lipsa implicării statului au făcut să se piardă o finanţare aprobată prin AFIR de 1,5 milioane de euro. Unii nu au dorit să semneze cofinanţarea de 10% şi am irosit şansa de a avea un depozit de legume şi mijloace de transport!”, îşi spune oful legumicultorul care se va asocia cu 4 prieteni cultivatori într-o structură cooperatistă.       

rosii romanesti de paste 04_b 

ROȘII PENTRU PROGRAMUL TOMATA


Costică Pohrib, legumicultor din Matca, nu se grăbeşte iasă pe piaţă cu trufandalele. Ştie că undeva aproape de sfârşitul lunii mai va avea marfă proaspătă la vânzare. Are 3.000 de fire de roşii Alamina F1, semănate pe 28 decembrie 2022 şi e mulţumit că plantele se dezvoltă “binișor”.

Fermierul are 50 de ani şi lucrează împreună cu familia. E bucuros că fata lui s-a întors din Italia şi îl ajută la muncă.  

 costica pohrib_b

Ne dorim să trăim decent. Nu vreau să fac avere, pentru mine este îndeajuns că pot întreţine familia din legumicultură!

COSTICĂ POHRIB

Legumicultor din Matca

”Am avut fasole verde, dar de anul trecut am pus roşii pentru Programul Tomata. Fasolea e rentabilă, dar nu mai mergea fără rotaţia culturii”, explică mătcaşul.

Pentru a începe sezonul are nevoie de peste 15.000 de lei. „Combustibilul – că folosesc sobe cu lemne sau rumeguş – e cel mai scump la ora actuală; la 10 ari de solar eu cheltui 10.000 lei. Un sac de rumeguş a ajuns să coste şi 30 de lei, faţă de anul trecut când îl luam cu 20. Într-un final, dacă ies la recoltare, îmi scot cheltuielile”, explică legumicultorul. 

Şi continuă: „Anul trecut am ieşit un pic mai târziu şi am vândut în medie la 4 lei/kg, producţia pe plantă a fost de 3,8-4 kg”.

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →