Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean? - Revista Ferma
7 minute de citit

Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean?

IMG 8035 Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean?

În pofida dificultăţilor impuse de preţurile volatile şi costurile de producţie în creştere, Bogdan Fericean îşi menţine ferma pe linia de plutire prin investiţii în agricultura de precizie.

La 32 de ani, Bogdan Fericean este deja un fermier cu experienţă. Inginer zootehnist de profesie, acesta a ”virat-o” spre cultura mare după ce tatăl său l-a convins să rămână alături de el pentru a lucra împreună pământurile. Astăzi exploatează 300 de hectare, undeva la limita judeţelor Maramureş şi Satu Mare. Vizita noastră l-a surprins chiar în momentul în care pregătea terenul pentru semănatul florii-soarelui, undeva la mijlocul lunii mai.

Foto 4 IMG 8090 Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean?

A recoltat porumb în primăvară

„Aveam aceste 40 de hectare pe care nu am apucat să le recoltez în toamnă. Abia în martie am reuşit să recoltez porumbul. N-am putut intra în câmp din cauză că terenul era prea moale. Am avut multe ploi în toamnă”, s-a justificat tânărul din Săbişa. Acesta îşi desfăşoară activitatea într-o zonă relativ stabilă din punct de vedere al condiţiilor climatice. Aici regimul de precipitaţii nu variază atât de mult de la un an la altul. Suprafeţele pe care le lucrează sunt însă destul de răsfirate. Cea mai mare parcelă are zece hectare, iar cea mai mică 30 de arii.

Producţii bune, preţuri mici

Anul trecut a obţinut o producţie foarte bună la grâu, însă preţurile mici la cereale au scăzut profitabilitatea. „Am scos o medie de 6.500 kg la hectar, cu câteva parcele peste 8 tone. Folosesc doar două soiuri, Genesi, comercializat de Rodbun, respectiv PG 102, un soi românesc. Sunt nişte soiuri productive, dar am avut şi ceva calitate de panificaţie. Ce am recoltat am vândut cu o medie de 70 şi ceva de bani kilogramul, mult sub preţurile de acum doi ani, care însă mi s-au părut prea exagerate şi probabil au influenţat în cele din urmă preţurile din 2023”, a constatat Bogdan. Porumbul a performat şi el foarte bine anul trecut. A obţinut o medie de peste 10 tone la hectar. Nici în acest caz, preţurile nu au fost pe măsura aşteptărilor – o medie de 57 bani pe kilogram.

Foto 5 la nevoie IMG 8171 Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean?

Alte costuri pe hectar

Din calculele sale, pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturii de porumb a cheltuit anul trecut în jur de 5.500 de lei la hectar. Înainte de a izbucni conflictul din Ucraina cheltuielile pe hectar nu depăşeau 3.500 de lei. Deci o creștere de 40%. „O creştere de cost care, din păcate, nu a fost susţinută de o creştere a preţului de valorificare. Norocul nostru a fost că am obţinut producţii bune pentru că ne-a ajutat vremea, căci altfel nu puteam face investiţiile pe care le-am făcut”, susţine tânărul inginer zootehnist.

O nouă combină la orizont

Cea mai recentă investiţie a fost achiziţia unui tractor Case IH Puma de 200 de cai, ajuns în fermă în luna februarie. Acum se gândeşte că ar mai avea nevoie de o combină nouă pentru a ajunge la nivelul tehnologic pe care şi-l doreşte. Are de ales între Case IH Axial-Flow 6150 şi Claas Trion 530. Sunt două combine performante, m-a asigurat Bogdan, şi probabil preţul va fi decisiv în alegerea pe care urmează să o facă. În prezent, recoltează cu o combină Claas Dominator 106 de generaţie mai veche, dar care încă face faţă provocărilor.

Foto 3 Bogdan_Fericean

Îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult în direcţia agriculturii de precizie pentru că reprezintă viitorul. – BOGDAN FERICEAN, Tânăr fermier în jud. Maramureș

Prietenos cu agricultura de precizie

O parte din investiţiile de până acum a vizat achiziţia de tehnologii care ţin de agricultura de precizie. „Îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult în această direcţie pentru că reprezintă viitorul. Prima achiziţie a fost o semănătoare de precizie Kverneland care are Section Control pentru evitarea suprapunerilor pe rând. Apoi am luat un tractor John Deere 6130R dotat cu sisteme de ghidare automată. Ulterior mi-am cumpărat şi un echipament de erbicidat de mare precizie – iXtrack T3, tot de la Kverneland”, mi-a mărturisit acesta. Drona ar putea fi şi ea o soluţie în condiţiile în care sunt situaţii în care este chiar imposibil de intrat în câmp cu tractorul şi e nevoie de intervenit pentru a face un anumit tratament. E nevoie însă de o dronă de capacitate mai mare, mi-a explicat tânărul.

Bogdan Fericean: ”Ogorul e locul meu de muncă!” Citește un reportaj Ferma realizat în anul 2021 despre provocările agriculturii privite prin filtrul tânărului fermier din Maramureș!

INFLUENŢA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Instabilitatea preţurilor este impactul cel mai mare pe care Bogdan Fericean l-a resimţit în cei doi ani de conflict în Ucraina. Pe de altă parte, e conştient că marfa mult mai ieftină care a ajuns pe piaţa noastră a creat un dezechilibru pentru fermierii români. „Se aduce multă marfă din Ucraina la noi în ţară. Şi din păcate noi nu putem face nimic. Evident, cineva are de câştigat, dar nu noi. În toamnă am avut o mie de tone de porumb şi n-am avut ce face, a trebuit să vând la un preţ mult mai mic decât mi-aş fi dorit”, afirmă Bogdan.

Pentru că nu are posibilitatea de a depozita cantităţi mari de cereale, este obligat să vândă la recoltare. Iar traderii profită de această situaţie, ori de câte ori au ocazia. A şi investit mult în ultimii cinci ani şi are rate de achitat. De aceea presiunea preţurilor cântăreşte foarte mult în contabilitatea fermei sale.

IMG 8037 Cu cât au crescut costurile în ferma lui Bogdan Fericean?

RENUNȚAREA LA SUBVENȚII

În opinia lui Bogdan Fericean, politicile de mediu sunt mai degrabă o piedică decât un ajutor pentru agricultori. „Condiţionalităţile care au apărut prin acele GAEC-uri nu sunt decât nişte modalităţi de a stresa fermierii, fără prea multe beneficii. Cred că vom ajunge în situaţia de a renunţa noi la acele subvenţii. E greu să facem o rotaţie a culturilor în fiecare an. Mie personal îmi este imposibil să mă conformez acestei obligaţii. La fel şi în cazul acelui procent de suprafaţă necultivată, deşi la mine sunt destule spaţii verzi pe care nu le pot utiliza oricum, cu canale, rigole”, spune maramureşeanul.

Politicile de mediu, un rău necesar?!

O altă provocare ce derivă din politicile europene ar fi lipsa de soluţii în ceea ce priveşte protecţia plantelor. „Tot mai multe produse sunt interzise şi riscăm să rămânem fără alternative. În condiţiile în care eu am dublat practic numărul de tratamente în ultimii ani. Pentru un fermier mic sau mediu e dificil. Nu contest deciziile luate la Bruxelles, însă trebuie venit cu soluţii. Probabil e un rău necesar ceea ce se întâmplă în prezent. Dar nu putem continua prea mult în această direcţie fără o strategie clară”, a concluzionat Bogdan Fericean.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →