Tânărul fermier are acum 29 de ani şi în 2015 a finalizat studiile la Facultatea de Zootehnie a USAMV Cluj-Napoca. Inginerul zootehnist urma să se înscrie şi la programul de masterat, dar a decis ca totuşi să continue studiile anul viitor.
Debutul în agricultură
La prima vedere am putea spune că el şi tatăl său (căci împreună lucrează) au pornit pe drumul lung şi greu al agriculturii dintr-o nevoie. Aveau teren de lucrat, dar le lipseau utilajele. Iată povestea a ceea ce a devenit o afacere de suflet: „Am început lucrul în agricultură imediat după ce am terminat clasa a VIII-a, aveam 14-15 ani. Ţin minte că tot aşteptam să vină şi la noi oamenii din sat care aveau utilaje să ne facă lucrările pe terenuri, pentru că atunci noi nu deţinem tehnica necesară. Şi pentru că ne tot amânau, vremea se strica şi noi nu apucam să semănăm sau să facem alte lucrări la timp, ne-am luat inima-n dinţi şi am decis să ne cumpărăm şi noi un tractor. Apoi ne-am luat plug, disc, semănătoare şi tot aşa. Ăsta a fost începutul, o ambiţie, o nevoie. Şi de atunci ne-am achiziţionat noi tot ce aveam nevoie”, îmi spune cu vădită mândrie Bogdan Fericean.
De la 3 la 150 de hectare
Nu este un salt, ci mai degrabă o creştere temeinică, pas cu pas, parcelă cu parcelă. “Când ne-am luat primul tractor, nu ştiu dacă aveam măcar 3 hectare de teren al nostru, iar acum lucrăm undeva la 150 de hectare: 40 în proprietate şi restul în arendă. Am crescut de la un an la altul, însă de acum este un pic mai greu, pentru că avem un prieten care ne este şi concurent pe piaţa aceasta. De cumpărat mai găsim doar câte o parcelă, pe ici, pe colo, rămasă moştenire de la bătrâni”, a adăugat Bogdan.
De ce preferă culturile vegetale?
Deşi au avut în ogradă vaci cu lapte, tauri pentru îngrăşat şi porci, nu au ajuns la efective mari, pentru că au decis să se axeze mai mult pe agricultură, lăsând zootehnia în urmă. “Creşteam animale mai mult de hobby şi pentru familie, am studiat chiar zootehnie, dar am ales să nu mai merg în direcţia asta. Prefer culturile vegetale. Acum cultivăm porumb, floarea soarelui, rapiţă, grâu şi lucernă“, îmi spune Bogdan.
Vremea le-a pus beţe-n roate
Au avut în plan să însămân’eze 40 de hectare cu grâu în toamnă, dar nu au reuşit decât 10 hectare, iar la rapiţă au vrut să semene 30 şi au reuşit doar 20, pentru că a plouat mai mereu. În consecinţă, au crescut suprafaţa cultivată cu porumb şi floarea soarelui. ”La porumb mai avem de semănat circa 20 de hectare şi terminăm campania. Vremea a fost tare capricioasă, toamna şi iarna au fost ploioase, primăvara la fel”, a spus cu oarecare dezamăgire tânărul agricultor.
La tractoare, marea iubire e… John Deere
Aşa cum era de aşteptat, Bogdan are o afinitate pentru tractoare şi utilaje agricole. Dar nu pentru toate. Se pare că este iremediabil “îndrăgostit” de căprioarele verzi – marca John Deere. “Numai John Deere am în curte în materie de tractoare. Din punctul meu de vedere nu există ceva mai bun, deşi… fiecare cu ce-i place. Acum am unul din 2018, luat de nou, un 6155 M, de 155 CP, şi încă două tractoare John Deere mai vechi, din anii 84-86, dar care îşi fac treaba foarte bine. Am început cu U650, apoi am luat JD second hand şi din 2018 am făcut saltul cel mare trecând la noul John Deere luat în leasing. Mai avem 3 ani de plată la el, dar deja au trecut trei şi nu ni se mai pare aşa greu. Şi la cum se vede anul agricol, cred că va fi bine”, spune încrezător tânărul inginer.
Mai au în parcul de utilaje o combină Claas Dominator 106, tot model mai vechi, dar încă suficient de bun pentru ferma lor, semănătoare de la Kverneland, combinator şi tot ce le trebuie pentru prelucrarea terenului, semănat şi recoltat.
Rapiţa e bănoasă, dar floarea e mai frumoasă
Deşi a avut rezultate foarte bune cu rapiţa, cultura nu îi este la fel de dragă cum îi este sora soarelui. “La rapiţă anul trecut am avut o producţie de 4.200 kg/ha şi pot să spun că a fost cea mai profitabilă, dar asta se poate schimba de la un an la altul; cu siguranţă anul ăsta nu va fi tot acolo vârful de producţie. În schimb, mie floarea soarelui îmi place cel mai mult, ca tip de cultură. Este mai puţin pretenţioasă şi cu randament bun. Cultivăm hibrizi convenţionali de la Syngenta şi merg bine în zona noastră; de câţiva ani nu am recoltat sub 3.000 kg la hectar”, ne-a mărturisit Bogdan.
”Ori ne lăsăm, ori facem performanţă”
Ca în orice afacere, suiş fără coborâş nu există. Aşa încât şi Agro Fer Bog SRL, societatea familiei Fericean, a avut un moment de răscruce. “Am avut un an critic, în care am intrat cu o datorie de 500 milioane lei vechi, când a fost secetă, nu am avut producţii, nici utilaje bune. Acel an a fost limita la care a trebuit să decidem: ori ne lăsăm, ori facem saltul spre agricultura de performanţă. Era în anii 2011-2012, cred”, îşi aminteşte Bogdan.
Ţintesc spre 200 ha, dar nu oricum
Bogdan este singur la părinţi şi singurul ajutor al tatălui, de aceea extinderea fermei este în plan numai până la un anumit nivel. “Sper să ajungem la aproape 200 de hectare, atât aş putea să lucrez eu cu tata. Pentru mai mult, ne-ar trebui forţă de muncă, pe care o găseşti greu şi nu vrem să ne complicăm“, admite tânărul.
AGRICULTURA CERE MUNCĂ
Fiind din rândul lor, l-am rugat pe Bogdan să ne spună părerea lui cu privire la orientarea tinerilor spre domeniul agricol. „Tinerii nu vor să facă agricultură pentru că în domeniul acesta se munceşte! Se poate câştiga foarte bine, dar trebuie să fii serios, să-ţi placă munca. Iar tinerii să nu viseze fiecare numai la ferme proprii. Și un mecanizator sau un operator poate câştiga foarte bine, dacă munceşte. Eu nu mă plâng, dar nici nu îmi iau maşină nouă când vând recolta. Nu văd în asta o prioritate,“ mi-a răspuns tânărul.
De la 14 ani fac agricultură, mi-a plăcut, îmi place şi nu cred că o să mă las de ea – BOGDAN FERICEAN, tânăr fermier din judeţul Maramureş
un articol de
PAULA CIUPAG