Crotalaria juncea este o leguminoasă anuală, cu creştere erectă şi care atinge o talie de până la 1,2-1,8 metri. Planta preferă solurile adânci, bine drenate, luto-nisipoase şi are o bună toleranţă la secetă, dar este sensibilă la solurile saline, dar nu tolerează excesul de apă.
În cazul producerii de furaje, producția totală de substanță uscată poate ajunge la 5-7 tone/ha, iar fânul şi silozul au o bună palatabilitate.
Crotalaria juncea – din India, în America şi Europa
Cunoscută sub numele de cânepă brună, cânepă indiană, cânepă Madras sau cânepă solară (sunhemp), Crotalaria juncea face parte din familia leguminoaselor (Fabaceae) şi este o plantă tropicală asiatică, originară din India.
Planta are o tulpină cilindrică (până la 2 cm diametru), cu multe ramuri ascendente şi frunze scurte, dispuse alternativ şi cu peţiol scurt. Inflorescenţa este un racem terminal și lateral, de până la 30 cm lungime, cu 12-20 de flori de culoare galbenă.
Crotalaria juncea este cultivată pe scară largă în zonele tropicale și subtropicale pentru furaj, ca îngrăşământ natural (gunoi verde) şi pentru fibrele obținute din tulpina sa. În regiunile de origine, crotalaria poate fi o buruiană invazivă.
În ultimele decenii, Crotalaria juncea a cunoscut o largă răspândire în SUA, state din America de Sud şi Europa.
Crotalaria juncea – înfiinţarea culturii
Pregătirea terenului este unul dintre cele mai importante aspecte pentru un start bun al culturii. Un sol afânat permite o bună înrădăcinare, dar semănatul crotalaria se poate face şi cu ajutorul unei semănători directe, cu condiţia să fie respectată adâncimea recomandată de 1-2 cm. De asemenea, pentru păstrarea adâncimii de semănat şi realizarea unui bun contact cu solul, este necesară o bună nivelare a solului înainte de semănat şi mai ales după semănat, în cazul solurilor nisipoase.
Norma de semănat este de 25 până 40 kg/ha, în funcţie de modul de utilizare/destinaţie: cultură de acoperire sau producţie de furaje.
Semănatul Crotalaria juncea poate începe imediat ce temperaturile minime nocturne în sol depăşesc 10 Celsius.
Pentru iniţierea procesului de germinare, seminţele Crotalaria juncea au nevoie de condiţii minime de umiditate în sol şi de uniformitate. În prima etapă de vegetaţie, plantele nu tolerează excesul de apă.
Crotalaria juncea – managementul culturii
- Dacă se doreşte utilizarea Crotalaria juncea ca îngrășământ verde, cultura trebuie încorporată în sol după circa două luni de la răsărire, pentru ca plantele să nu aibă un conţinut excesiv de fibre (celuloză) şi astfel să se realizeze mineralizarea rapidă a acestuia. Pentru a creşte eficacitatea acţiunii de fixare a azotului, se recomandă utilizarea de sămânţă inoculată cu bacterii fixatoare de azot.
- Conţinutul de proteină din plante este invers proporţional cu procentul de înflorire. La debutul înfloririi, conţinutul de proteină este cel mai ridicat şi atunci este indicată cosirea pentru producerea de furaje.
Avantajele cultivării Crotalaria juncea:
- Îmbunătățește caracteristicile fizice și chimice ale solului;
- Reduce utilizarea substanțelor chimice şi creşte randamentul culturilor următoare;
- Este un furaj proteic valoros (5-7 tone substanţă uscată/ha);
- Reduce substanțial nematozii din sol;
- Realizează o acoperire vegetativă care limitează eroziunea solului;
- Ciclu scurt de producție (6 până la 8 săptămâni).
Citeşte şi: Ai cel puţin 5 motive pentru a semăna culturi asociate. Fermierii din Vest fac asta cu succes!
Aplicaţii şi utilizări ale Crotalaria juncea
Crotalaria juncea are multe aplicații practice, fiind în primul rând o sursă de fibre naturale folosite pentru funii şi corzi, dar poate fi utilizată şi pentru producerea de biocombustibili. De asemenea, planta se remarcă prin rezistența la nematozi şi prin capacitatea de fixare a azotului datorită nodozităţilor de pe rădăcină.
Planta este o cultură de acoperire de vară importantă în sud-estul Statelor Unite. Efectele alelopatice ale Crotalaria juncea asupra buruienilor, culturilor de legume și culturilor de acoperire au fost observate prin numeroase experimente. Proprietăţile alelochimice ale frunzelor de Crotalaria juncea se păstrează active timp de până la 16 zile după recoltare.
Alături de proprietăţile nematocide, antifungice şi fixatoare de azot, Crotalaria juncea îmbunătățeşte modelul general de mineralizare a nutrienților pentru culturile agricole, ceea ce demonstrează potențialul plantei de a fi folosită drept compost organic.