Nu peste mult timp începe sezonul principal de reproducție la capre. În luna septembrie se organizează sezonul de montă pentru că mulsul la capre se poate prelungi și în primele trei luni de gestație. Întrebarea este cum facem ca generația care următoare să fie mai bună decât cea pe care o avem în fermă la un moment dat. Răspunsul este mai complex pentru că trebuie să avem în vedere criterii de selecție care, cu cât sunt mai multe, câștigul pe criteriu este mai mic.
ANIMALE FĂRĂ VALOARE GENETICĂ
Atunci când selectăm un animal pentru reproducție, trebuie să avem în vedere criteriile de rasă și anume, să se încadreze în standardul rasei. Pentru caprele în rasă curată se eliberează certificate zootehnice (pedigree) de către Societatea de ameliorare care o monitorizează.
Dacă animalul respectiv este un hibrid și are caractere de la două sau mai multe rase nu face obiectul ameliorării prin selecție și nu are valoare genetică. În schimb are valoare de producție și poate fi vândut dependent de producția de lapte sau de însușirile pentru producția de carne. Trebuie să fie bine înțeleas că un astfel de animal nu trebuie să fie folosit ca reproducător decât în cazul în care avem fermă de producție și nu ne interesează rasa. Dacă îl folosim la reproducție caractere lui segregă (se manifestă diferit) și fenotipic (vizual) nu se încadrează în nici o rasă, deci nu poate să îi fie eliberat certificat zootehnic.
5 CRITERII DE EVALUARE A CĂPRIȚELOR PENTRU REPRODUCȚIE
După scoaterea reformelor introducem în efectiv tineret care a fost evaluat în perioada de creștere. Tineretul caprin trebuie să provină din părinți care au înregistrate performanțe cel puțin până la nivel de bunici iar aceștia să fie incluși în clasa principală.
1. Prima evaluare a căprițelor trebuie să fie făcută la vâsta de 3-4 luni, atunci când se apreciază dezvoltarea corporală. Cele care nu corespund standardului rasei trebuie eliminate de la reproducție și dirijate spre îngrășarea pentru carne.
2. O a doua evaluare se face la vârsta de 7-8 luni, tot pe baza creșterii și a dezvoltării. Numai cele care au crescut corespunzător și sunt integre din punct de vedere structural (fără defecte de exterior) vor fi păstrate în lotul de reproducție.
3. A treia selecție se face la vârsta de un an, când sunt gata pentru reproducție și sunt incluse în lotul matcă, înlocuind reformele. În această etapă selecția se bazează pe ciclicitate și pe modul cum duc la termen gestația. Ieduțele care nu manifestă semne clare de estrus (călduri) și nu sunt fecunde după montă sunt înlăturate și sacrificate.
4. O altă selecție are loc după înțărcarea iezilor produși la prima fătare, când se evaluează modul cum au alăptat și aptitudinile de bună mamă.
5. Selecția finală se face după înregistrarea producției de lapte la lactația I care trebuie să fie peste media turmei pentru a avea progres. Dacă producția de lapte este mai mică, atunci caprele vor fi reformate încă în acest moment, chiar dacă sunt după prima lactație.
Respectând acest mod de selecție avem asigurat progresul genetic și de la an la an caprele vor produce mai mult lapte. Bineînțeles că trebuie să avem în vedere limita fiziologică… Oricât ne-am strădui, nu vom putea să facem din capră, vacă de lapte!
ALTE CRITERII DE URMĂRIT
Pe parcursul procesului de evaluare sunt și alte lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare:
• Sporul mediu zilnic depus în perioada de creștere;
• Prezența sfârcurilor suplimentare la tineret care trebuie amputate de timpuriu;
• Defecte grave de exterior, în special cele de aplomb care denotă o creștere deficitară;
• Vulva să fie normal dezvoltată deoarece o vulvă mică, cu pilozitate abundentă este semn de intersexualitate;
• Lungimea maxilarului superior să fie egală cu a celui inferior, pentru a se hrăni la nivelul cerințelor; malformația gurii este un defect care se transmite genetic și descendenților;
• O capră trebuie să exprime trăsături feminine;
• Să rămână gestantă după primele două cicluri;
• Să ducă gestația la termen chiar dacă fătarea este multiplă (doi sau mai mulți iezi);
• Să nu facă prolaps uterin (exteriorizarea uterului) la gestație multiplă;
• Să fie bună mamă în perioada de alăptare;
• Ugerul să fie normal dezvoltat în cele două jumătăți și să fie format din țesut secretor;
• Ligamentele suspensoare ale ugerului să nu permită atârnarea acestuia și să devină pendulant;
• Mameloanele să fie normal dezvoltate pentru că cele prea mici nu permit mulsul mecanic și îl îngreunează pe cel manual. Mameloanele prea mari nu încap în gura iedului și nici în paharele de muls;
• Evaluarea aptitudinilor de muls mecanic.
CUM EVALUĂM ȚAPII PENTRU REPRODUCȚIE? Citeşte în Revista FERMA, ediţia 1-14 august 2023!
MONTE DIRIJATE LA OVINE ȘI CAPRINE
Ameliorarea unei populaţii de animale se face pe două căi, dintre care una mai laborioasă, mai grea, şi anume selecţia, şi una mai uşoară, respectiv hibridarea. Ambele au ca scop obţinerea unei noi generaţii care să producă mai mult.
Scanează codul QR și află detalii despre selecția la caprine.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
UȘV Timișoara
ACO Păstorul Crişana