Anul trecut a fost unul dificil, mai ales pentru fermierii din zona de vest a ţării. „A fost arşiţă, fără ploi. Unii fermieri nu au reuşit să îşi acopere costurile şi pentru noi a fost mai greu de recuperat banii. Există apoi şi o altă categorie de fermieri care nu se informează şi dau, spre exemplu, vina pe hibrid. Sămânţa are un potenţial genetic – atunci când o scoţi din sac şi o semeni – poate de 12-14 tone/ha, dar dacă nu ai semănat la timp, la adâncimea potrivită, dacă nu are apă, dacă nu ai erbicidat şi există presiune de buruieni care iau lumina şi mancarea…, producţia scade cu 1-2 tone/ha pentru fiecare dintre aceste elemente. Tocmai de aceea, astfel de întâlniri sunt utile şi noi ne dorim ca fermierul să facă performanţă, să aibă culturi bune, producţii mari, să fie mulţumit de ceea ce oferim noi, să fie win-win această relaţie”, a declarat Cristian Romaniţă, administrator al Cristdar SRL.
O relaţie reciproc avantajoasă, bazată pe încredere
„Consultanţa ne ajută la fidelizarea clienţilor. Scopul nostru este ca fermierul să fie mulţumit. Dacă el nu este mulţumit, sub aspect comercial, l-am pierdut şi de client, şi ca om, ceea ce poate să aducă o imagine negativă în piaţă. Trebuie să dăm o consultanţă adecvată şi potrivită pentru nevoile cu care fermierul se confruntă în câmp. Scopul nostru este ca fermierii să aibă culturi sănătoase şi producţii mari. Dacă el are costurile acoperite şi obţine şi profit, atunci şi noi ne recuperăm banii”, a afirmat Cristian Romaniţă.
Primii ani de viaţă ai companiei au fost relativ uşori, atunci fiind o altă piaţă, fără atâtea firme de distribuţie şi fără atâţia furnizori. Practic, la acea vreme piaţa nu era matură. „Reuşeam mai uşor să vorbim cu fermierii şi să îi convingem că ceea ce vindem este de calitate. Acum, fiind zeci de producători şi firme de distribuţie, competiţia s-a ascuţit şi relaţia cu fermierii este mai greoaie, dar mai ales (greu este a capta – n.r) atenţia fermierilor pentru marfa pe care o livrezi. Presiunea este foarte mare, sunt producători care vor doar să vândă marfa. Fermierul vine şi cere: asta vreau. Uneori ştii că nu este cea mai bună variantă de pe piaţă sau că e o presiune mare de boli iar produsul respectiv nu acoperă tot spectrul de boli sau de buruieni. Acesta este cel mai dificil segment al activităţii noastre: partea de consultanţă. Lumea are încredere în noi. Dovadă stă faptul că de 11 ani rezistăm ca o firmă locală, în timp ce multe alte companii au venit şi în câţiva ani au dispărut de pe piaţă”, consideră Cristian Romaniţă.
De anul trecut, Cristdar are un contract de exclusivitate cu firma italiană Laberelo pentru produse foliare, cu preţuri foarte bune la soluţiile dedicate pentru cultura mare (porumb şi grâu), produse similare cu ceea ce este acum pe piaţă.
Ultimii ani au fost foarte diferiţi în ceea ce priveşte condiţiile climatice. În această iarnă s-au înregistrat temperaturi ridicate pentru această perioadă (ianuarie/februarie), în urma arăturii terenul nu s-a afânat, cultura de grâu este avansată şi va urma o presiune deosebită a bolilor. Toţi aceşti factori naturali sunt independenţi de voinţa fermierilor. Specialiştii Cristdar sunt pregătiţi să ofere consultanţă şi să furnizeze produse pentru controlul bolilor şi al dăunătorilor, pentru o bună evoluţie a culturilor agricole şi pentru recolte bogate.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)