Crescătorii de vaci pentru lapte îşi cer drepturile! Ce probleme "ard" în zootehnie? - Revista Ferma
6 minute de citit

Crescătorii de vaci pentru lapte îşi cer drepturile! Ce probleme „ard” în zootehnie?

Cooperativa ”Someș - Arieș”
iStock.com/K_Thalhofer

Crescătorii de vaci pentru lapte din Cooperativa ”Someș – Arieș” au trimis la ministerul agriculturii, în contextul protestelor din luna ianuarie, o listă cu propriile revendicări. Care sunt acestea?

Lista crescătorilor s-a ”topit” în creuzetul mare al revendicărilor înaintate către minister de alte structuri asociative din sectorul zootehnic. Protestele și discuțiile de la minister au trecut, fermierii rămân pe mai departe cu multe alte probleme pe cap.

PROBLEME CU BANII PENTRU ANT

Primul punct al listei de propuneri înaintată de Coop. ”Someș – Arieș” către minister, în zilele când fermierii se aflau cu tractoarele pe șosele, evidențiază, încă o dată, o meteahnă veche a sectorului zootehnic din România: încasarea unor sume de bani de la bugetul de stat pentru animale care nu mai există în exploatație, situație frustrantă pentru acei fermieri care încasează bani pentru animalele reale, nu fictive sau care primesc bani pentru mai puține animale decât au în exploatație.
Iată cum sună prima revendicare: ”Acordarea ANT 7 și ANT 8 pe regulile din anul de cerere 2003: an de referință 2018, 1 euro/cap de animal, iar diferența de bani să fie împărțită pentru efectivul prezent în exploatație de la data depunerii cererii”.
Rezultă clar că fermierii din sectorul creșterii vacilor sunt nemulțumiți de faptul că fluxul de bani (ajutor de la bugetul de stat) acoperă și acele efective fantomă: erau în fermă în 2018, dar s-au evaporat între timp și unii fermieri continuă să încaseze bani și pentru animalele dispărute din fermă. La același punct, fermierii au cerut și derularea unui program de minimis pentru cumpărarea de juninci.

BANI PENTRU RASELE DE LAPTE

Punctul 2 al listei de revendicări se referă tot la bani: ”Să se găsească urgent modalități prin care bugetul neaccesat de la schema ”Bunăstare” să fie distribuit către categoria ”Bovine pentru lapte”. Acest fapt indică un lucru aproape dureros în fermele de vaci pentru lapte: capitalizarea slabă, lipsa de capital pentru investiții, în condițiile în care prețul laptelui este destul de jos, deseori un strop peste costurile de producție.

vaci de lapte
iStock.com/WDnet

BUGET PREA MIC PENTRU COP

Punctul 3: ”Controlul Oficial al Performanțelor de Producție, conform OUG 61/30.06.2023, au fost majorate tarifele la toate speciile de animale, atât pentru menținerea Registrelor Genealogice, cât și pentru activitatea de control. Totuși, bugetul alocat pentru aceste sume (acoperirea cheltuielilor făcute de asociații, n.a.), pentru semestrul II al anului 2023 nu a acoperit decât lunile iulie, august și aproximativ 35% din luna septembrie.
Solicităm acordarea și plata sumelor restante pentru anul 2023 (septembrie 2023, parțial, octombrie – decembrie 2023, integral).
Potrivit OUG 61/2023, suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000 mii lei credite de angajament, din care 16.926 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 22.074 mii lei pentru speciile ovine și caprine, respectiv 24.000 mii lei credite bugetare, din care 10.416 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 13.584 mii lei pentru speciile ovine și caprine, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pentru anul 2023.

PUNCTUL 4: ACCIZA LA MOTORINĂ

”Solicităm acordarea ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată pentru colectarea laptelui materie primă, având ca fundament reducerea amprentei de carbon”.
Aici, lucrurile sunt puțin mai complicate: ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină înseamnă pentru fermier o cheltuială mai mică per litru de motorină, fapt care conduce la încurajarea consumului iar un consum mai mare duce la creșterea amprentei de carbon.
Acest punct îl corelăm cu revendicarea nr. 6, care se referă tot la motorină: ”Majorarea cuantumului ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură și majorarea plafoanelor de motorină care beneficiază de acest ajutor de stat, mai ales în zona de deal și de munte, unde consumul este crescut, din cauza structurii solului, a pantelor și a fărâmițării terenurilor”.

SUBVENȚII DOAR PENTRU CEI CARE LUCREAZĂ TERENUL!

Punctul 5 scoate, din nou, la lumină o realitate nedreaptă a agriculturii românești: sunt proprietari de terenuri care nu au activitate agricolă, dar încasează subvenții agricole, în timp ce fermierul, cel care lucrează efectiv terenul, nu primește subvențiile agricole aferente. Mai mult, fermierul plătește și arenda sau chiria!
Iată propunerea integrală: ”Proprietarii de terenuri care nu au activitate în domeniul agricol să fie eliminați de la plățile APIA (redefinirea termenului ”fermier activ”). La depunerea cererii să se solicite documente justificative pentru semințe, motorină, să nu mai fie eligibile suprafețele de fânețe și pășune de pe care se vinde fânul, doar cele cu încărcătură de animale”.

CU PERMISUL TR S-A REZOLVAT!

Punctul 7 se referă la ”eliminarea obligativității deținerii permisului de conducere categoria TR pentru conducătorii de tractoare și de utilaje agricole. Acestea să poată fi conduse în trafic cu categoria B până la limita de 40 km/h”.
Acest punct s-a regăsit pe toate listele de revendicări ajunse pe masa ministrului și a fost rezolvat prin OUG.
Punctul 8: ”Clarificarea explicită în legislație ca remorcile agricole să poată fi înscrise la primării, cu numere galbene, și să poată circula pe drumurile publice, în baza documentelor de proveniență”.

programul lapte in scoli
iStock.com/tumsasedgars

PE CÂND ”LAPTELE ÎN ȘCOLI”?

În sfârșit, punctul 9: Programul ”Lapte în școli”. L-am sunat pe Mihai Horvat, președintele Coop. Someș – Arieș, ai cărei membri livrează lunar pe piața laptelui aproximativ 800.000 litri de lapte de vacă. Tânărul fermier din Pâglișa, jud. Cluj, mi-a spus, așa, ca o constatare generală că sprijinul oferit de stat pentru sectorul vacii pentru lapte este ”tot mai slab în ultimii doi ani. Sectorul vacii pentru carne, datorită unui lobby puternic, parcă are mai multe avantaje. Nu o spun cu invidie, dimpotrivă, zic bravo lor! De altfel, guvernul a decis, deocamdată, acordarea unui ajutor de 100 euro/cap de vacă pentru susținerea crescătorilor din sectorul vacii pentru carne. Crescătorii vacii pentru lapte mai așteaptă. Prețul per litru de lapte livrat către procesatori se menține peste 2 lei, undeva la 2,20-2,30 lei.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →