Ministerul Agriculturii are în lucru un nou ajutor de minimis pentru micii fermieri: credite pentru fermieri cu ROBOR plătit de stat timp de cinci ani, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
”Fermierii nu trebuie să stea cu mâna întinsă la Ministerul Agriculturii, fermierii trebuie să aibă acele sume din plăți directe din fonduri europene, să aibă anumite forme de ajutor de stat privind finanțarea fermelor, vorbim aici de credite stabile pe 5, 10, 20 de ani pentru investiții, dar și pentru capital de lucru de minim 5 ani până la 10 ani (…).
Sprijinirea totală a fermierilor înseamnă proiecte de dezvoltare, dar proiecte care să aibă un beneficiu direct în partea economică a fermierului român”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la emisiunea Agrostrategia de la TVR1.
Ministrul Florin Barbu a declarat că peste 5.000 de fermieri au accesat credite pentru fermieri cu dobândă fixă de 1,95% garantate de stat prin programul ”Creditul fermierului”, iar valoarea acestor credite pentru fermieri a fost de 3 miliarde de lei, însă ministrul Agriculturii a recunoscut că un număr destul de mare de fermieri care ar fi dorit să acceseze credite agricole au fost respinși de bănci.
CREDITE PENTRU FERMIERI CU ROBOR PLĂTIT DE STAT

Acesta a anunțat că la Ministerul Agriculturii se lucrează la un nou program de ajutor de minimis pentru micii fermieri care vor să ia credite pentru capital de lucru:
”Am avut o discuție cu Fondul de Garantare, am avut o discuție foarte bună cu Asociația Băncilor din România, în continuare, atunci când noi am lansat acele credite prin care Ministerul Agriculturii a achitat ROBOR-ul fermierilor români și au avut credite cu 1,95 (dobândă 1,95% -n.red.).
În momentul de față, am în analiză și lucrăm în cadrul Ministerului Agriculturii la o nouă schemă de ajutor de minimis, pentru că, din solicitările pe care le-am avut la Comisia Europeană, partea de ajutor de minimis a crescut la 50.000 de euro pe o perioadă de trei ani.
Vrem să lansăm un nou credit prin care statul român să achite ROBOR -ul, în funcție de ajutorul de minimis de 50.000 de euro, pe o perioadă de cinci ani, astfel încât fermele mici care au avut dificultăți, vorbim aici de credite până la 1 milion de lei pe capital de lucru, cei 50.000 de euro să fie ROBOR-ul pe care Ministerul Agriculturii să-l achite fermierilor în următorii cinci ani de utilizare a acestor credite”, a explicat ministrul Florin Barbu.
Acesta a precizat că este de părere că ”sută la sută va fi funcțional acest ajutor” deoarece ”fermierii români au nevoie de finanțare în această perioadă”.
PERIOADĂ DE CREDITARE MAI LUNGĂ LA CREDITE PENTRU FERMIERI
La începutul acestei luni, ministrul Barbu declara că vrea să crească perioada de creditare la credite pentru fermieri la 20 de ani pentru credite agricole pentru investiții, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri, respectiv la 10 ani pentru creditele pentru capital de lucru.
DETALII AICI: Ministrul Florin Barbu anunță un NOU CREDIT AGRICOL pentru fermieri, din 2025!
