„În această toamnă, fermierii sunt aduși la disperare. Pe lângă dificultățile în a aduce în fermă capital de lucru, a trebuit să putem îndeplini toate condițiile impuse de acest Green Deal, care ne pune foarte multe bețe în roate. Aduce costuri suplimentare inutile!”, declară Florin Platon, agricultor din jud. Vaslui.
Într-un an extrem de dificil, fermierii încearcă să aleagă structuri potrivite de culturi, pentru a răspunde cerințelor PAC, precum și pentru a asigura echilibrul economic al exploatației agricole.
Florin Platon este un fermier cu experiență de peste 20 de ani în agricultură și care, împreună cu soția Nicoleta, lucrează aproximativ 180 hectare în zona Băcăoani-Bârlad, jud. Vaslui. Fermierul a ales permanent să respecte principiul de a înființa culturi cu potențial de a aduce plusvaloare în fermă și spune că, în noile condiții, îi este greu să se raporteze la principiile specifice ideii de forțare a introducerii anumitor culturi în tabloul fermei sale vegetale.
”Se modifică anumite alegeri de culturi agricole. Între culturile care au adus plusvaloare firmei se numără porumbul. Dacă ai obținut o cantitate mai mică de porumb, aceea a adus o resursă financiară ca să poți relua ciclul de investiții. Odată cu implementarea Green Deal, nu mai ai posibilitatea să vii doi ani la rând cu porumbul. Astfel, 60-65% din suprafață este cu cereale păioase, preponderent grâu și orz. Până acum, aproximativ 50% din suprafață era ocupată cu porumb. La primăvară, vom semăna și floarea soarelui, astfel încât suprafața cu porumb va fi redusă semnificativ, cu aproximativ 20. Sperăm să creștem cantitatea de recoltă la hectar, datorită tehnologiei personalizată după care lucrăm”, explica Florin Platon.
Cu toții vrem să protejăm mediul înconjurător, dar impactul ecoschemelor asupra agriculturii ar trebui să fie foarte bine studiat. Cu bune intenții, putem crea dezechilibre și mai mari, în timp!