Costel Buzatu: Importurile iefitne, condiţiile UE şi impactul războiului ne-au adus la limita profitabilităţii - Revista Ferma
5 minute de citit

Costel Buzatu: Importurile iefitne, condiţiile UE şi impactul războiului ne-au adus la limita profitabilităţii

COSTEL BUZATU, Fermier din jud. Timiș
COSTEL BUZATU, Fermier din jud. Timiș

Costel Buzatu, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din Banat, afirmă că războiul din Ucraina şi pandemia de coronavirus au avut un impact major asupra activităţii sale economice.

Considerat a fi unul dintre liderii mişcării de protest a fermierilor din vestul ţării la început de an, o voce avizată şi respectată deopotrivă, Costel Buzatu spune că sectorul de creştere a găinilor ouătoare nu mai este atât de rentabil pe cât era odată.

Fermierul din Becicherecu Mic, judeţul Timiş, consideră că producătorii nu sunt responsabili de eventualele creşteri de preţ la consumator, în condiţiile în care ouăle pleacă de la el din fermă la 75-80 de bani bucata, acelaşi preţ cu care vindea şi în luna octombrie anul trecut.

DE CE NU RENUNȚĂ COSTEL BUZATU LA AVICULTURĂ?

Singura sa consolare este că a scăzut preţul furajelor, ceea ce a mai tăiat puţin din cheltuieli, altfel risca să fie pe minus anul trecut.

„Chiar dacă preţul furajelor a scăzut, costurile de producţie au crescut foarte mult în ultimii doi ani de când a izbucnit conflictul în Ucraina. Cel mai tare suntem impactaţi de creşterea preţurilor la energie. Profitul pe segmentul de creştere a păsărilor de curte este nesemnificativ în momentul de faţă. Aproape că îmi vine să abandonez această activitate. Dar nu-mi permit pentru că am deja o reţea de clienţi – cofetării şi agenţi economici – cu care lucrez de mai bine de 20 de ani şi nu vreau să le stric socotelile. Procentual, eu am pierdut cam 60% din profit pe segmentul de creştere a găinilor ouătoare din cauza războiului din Ucraina şi a pandemiei”, a recunoscut bănăţeanul.

COSTEL BUZATU, Fermier din jud. Timiș
COSTEL BUZATU, Fermier din jud. Timiș

Dacă noi am semănat nişte legi proaste, ca să mă exprim în limbaj agronomic, şi întotdeauna am negociat la Bruxelles din poziţia stând în genunchi, nu avem cum să obţinem ceva care să fie în favoarea noastră. Sub paravanul acesta al politicilor comunitare, autorităţile statului nu fac nimic! – COSTEL BUZATU, Fermier din jud. Timiș

PRESIUNEA IMPORTURILOR ȘI PROMISIUNILE MINISTRULUI

Fermierul are în prezent un efectiv de 11.000 de păsări şi se numără printre beneficiarii schemei de sprijin anunţată de ministrul Barbu în urma negocierilor din luna ianuarie.

„Avem acum promisiunea acordării acelui sprijin în cuantum de 100 de euro /UVM care ar urma să se adreseze şi crescătorilor de păsări. Acea schemă de compensare referitoare la sectorul vegetal şi zootehnic pe care ministrul a anunţat-o abia după ce fermierii au ieşit în stradă, deşi se pare că sumele erau prevăzute în buget încă de anul trecut”, a ţinut să sublinieze inginerul agronom.

„Nu mă pot plânge în momentul de faţă. Nu am stocuri de ouă, marfa mea este proaspătă şi de calitate, însă preţurile nu sunt nici pe departe aşa de mari cum se vehiculează în piaţă. Oricum, e o brumă de câştig. Noi cei din vestul ţării suntem supuşi mereu unei concurenţe din exterior. Până în 2022, vecinii din Ungaria şi chiar din Polonia aduceau ouă în România la un preţ de dumping. Pentru că la ei găina ouătoare este subvenţionată”, susţine Buzatu.

CONDIȚIILE DE BUNĂSTARE, GREU DE ÎNDEPLINIT!

La noi, spune el, nu există subvenţii pentru creşterea păsărilor ci sprijin pentru bunăstare, care însă e foarte greu de obţinut pentru că există nişte condiţii extrem de dure iar alocările financiare vin după aproape un an de zile. Iar stimulentele sunt în lei, nu în euro.

„Dacă mai pui la socoteală şi inflaţia e clar că valoarea acestui sprijin este diminuat până când ajungi să beneficiezi de el. Spre exemplu, trebuie măsurată calitatea aerului din hală sau să faci analize de apă mai des decât ai face-o în mod normal. Iar toate astea presupun costuri suplimentare pentru crescător. Zootehnia este pedeapsă la locul de muncă, pentru că nu ai zi liberă şi trebuie tot timpul să fii pe fază”, a constatat acesta.

POVARA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Dacă pe segmentul de creştere a găinilor ouătoare Costel Buzatu este la limita profitabilităţii, în ceea ce priveşte activitatea din sectorul vegetal situaţia se poate descrie ca fiind poate şi mai complicată pentru fermierul bănăţean, din cauza unui cumul de factori care sunt direct legaţi de criza ucraineană.

„Am ajuns să cumpăr scump şi să vând ieftin. Îngrăşămintele, motorina, inputurile în general, toate s-au dus în sus, în timp ce preţul cerealelor a scăzut. Fermierii mici, care în opinia mea sunt cei care lucrează sub 200 de hectare, au cel mai mult de suferit, pentru că ei de regulă sunt axaţi doar pe sectorul vegetal”, a concluzionat bănăţeanul.

GAEC 8 este o măsură atehnică şi păguboasă! Vezi argumentele care susțin declarația fermierului Costel Buzatu!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →