Dintre revendicările formulate de fermierii români în lista de propuneri ajunsă pe masa ministrului Florin Barbu, cea mai serioasă şi cu impact major asupra activităţii agricole pare a fi cea care se referă la eliminarea GAEC 8.
O măsură greu de înţeles şi probabil prost formulată de legiuitorii de la Bruxelles, care nu a ţinut cont de specificul fiecărui stat membru. Până la urmă, realitatea este că doar opt state nu agreează acest GAEC. Şi cum în democraţie minoritatea se supune majorităţii, ne-am trezit practic în mijlocul unei situaţii fără ieşire.
„Dacă avem obligaţii comune, de ce nu avem şi drepturi comune?”, se întreabă, pe bună dreptate, Costel Buzatu, fermier din judeţul Timiş, şi una dintre vocile care se fac auzite zilele acestea în protestele de la Timişoara. „Aceste GAEC-uri înseamnă de fapt condiţii, care sunt aplicate tuturor statelor membre UE. Iar dacă noi trebuie să lăsăm 4% teren pârloagă, ca o condiţie să primim acea brumă de subvenţie, atunci măcar să fie egală subvenţia pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană. Dacă tot aplici această pedeapsă, măcar atunci cât primeşte fermierul german să încaseze şi fermierul român”, susţine bănăţeanul.
Cum poţi creşte fertilitatea solului în jumătate de an fără a-l cultiva?
Pe de altă parte, Buzatu e de părere că, din punct de vedere agronomic, „GAEC 8 este o măsură atehnică. Pentru că nu ne aduce nici un avantaj. Decât probabil în mintea unora care nu sunt de meserie. Cum poţi să-mi spui tu mie, care practic de aproape 40 de ani această activitate, şi o fac cu pasiune, că dacă las terenul necultivat pe o perioadă de şase luni, în intervalul 15 martie – 15 septembrie, îi creşte fertilitatea naturală? Eu nu am găsit nici un tratat de agricultură, şi am fost şi dascăl la Facultatea de Agronomie timp de 14 ani, în care să apară că se întâmplă nişte miracole, nişte fenomene deosebite din punct de vedere fizico-chimic, nişte procese care să mărească cantitatea de humus din sol”, explică proprietarul şi administratorul SC Avitea Cos SRL din Becicherecu Mic.
Ce înseamnă „întreţinere corespunzătoare”?
Din punctul său de vedere, aşa cum e enunţat acest GAEC 8, el sună aberant. „Ei spun că trebuie terenul întreţinut corespunzător pe perioada celor şase luni de zile. Ce înseamnă asta întreţinere corespunzătoare? Întreţinerea înseamnă automat nişte cheltuieli. E vorba de întreţinere prin lucrări mecanice repetate, pentru a nu da voie vegetaţiei spontane să se dezvolte, să nu se înmulţească buruienile sau să distrug cuiburile de şoareci din câmp? Sau se referă la întreţinere prin erbicidare totală cu glifosat? Nimeni nu precizează asta. Se vede că la elaborarea acestei măsuri nu au lucrat nişte profesionişti. Dacă era gândită de către un agronom nu se spunea aşa la modul general întreţinere corespunzătoare”, consideră Costel Buzat.
De asemenea, mai spune el, partea cea mai păguboasă a acestei măsuri vizează însăşi viabilitatea economică a fermei. „Pornind de la faptul că de obicei terenurile sunt luate în arendă de către fermieri, noi avem obligaţia conform contractelor să plătim proprietarilor de terenuri arenda. Dar eu nu voi scoate nimic de pe ternul acela, dimpotrivă, doar voi cheltui. Iar dacă nu mă conformez GAEC 8, atunci nu voi primi subvenţia nici pentru restul suprafeţei pe care o lucrez. Ar trebui să existe o formă de despăgubire”, concluzionează fermierul bănăţean.