Cosmin Şerban a dat marinăria pe agricultură. Cum a ajuns de la 20 la 700 de hectare? - Revista Ferma
5 minute de citit

Cosmin Şerban a dat marinăria pe agricultură. Cum a ajuns de la 20 la 700 de hectare?

Odată cu debutul campaniei de recoltare a culturilor de toamnă, producătorii agricoli au devenit tot mai interesaţi de evoluţia preţului la cereale. Fermierul Cosmin Şerban, din comuna teleormăneană Plosca, are motive de bucurie, căci a obţinut producţii bune. El ştie foarte bine că profitabilitatea afacerii sale este dată de cel puţin două variabile: producţia realizată (în condiţiile unor costuri cât mai reduse) şi preţul de valorificare!

Foto 3 Cosmin Serban_b

În prezent, fermierul cultivă o suprafaţă de 700 hectare de teren, în mare parte preluat în arendă. În toamnă a însămânţat 500 de hectare, în următoarea structură de producţie: 370 ha cu grâu, 80 ha cu orz şi 50 ha cu sămânţă hibridă de rapiţă. „La jumătatea lunii iulie eram gata cu campania de recoltare. În ciuda faptului că am avut şi lanuri mai proaste, cu soiuri mai timpurii pe care le-a prins seceta, m-am închis pe 6,2 tone/ha la grâu, 6,5 tone/ha la orzul de bere şi peste 3 tone/ha la rapiţă”, susţine Cosmin Şerban.

Foto 4 Cosmin Serban_b

0,90-1 leu/kg de grâu

Fermierul consideră că preţurile la care trebuie să-şi vândă recolta nu sunt tocmai atrăgătoare. „Grâul nu-l vând, îl ţin în depozit în speranţa că o să-i mai crească preţul în perioada de iarnă. Am ofertă de 750 lei/tonă şi nu am cedat, eu cred că în scurt timp oferta va ajunge la 0,90-1 leu/kg. Orzul are preţ, căci se vinde bine la 820 lei/t, iar orzoaica de primăvară – 869 lei/t. Recolta are indici de calitate superiori, fiind numai bună pentru fabricarea berii. De asemenea, rapiţa o am sub contract futures la 17.100 lei/t; preţul e în regulă. Floarea-soarelui e tot pe contract, la 13.500 lei/t”, explică teleormăneanul.

Foto 1 Cosmin Serban_b

Formula sacră a succesului

Cosmin Şerban nu-şi face griji cu prăşitoarele de primăvară. Are cultivate 25 ha cu porumb şi vreo 170 ha cu floarea-soarelui. „Când genetica de excepţie (hibrizi performanţi de la companiile de top) se întâlneşte cu tehnologia performantă (produse de protecţie fitosanitară, scheme de nutriţie inovative, utilaje moderne) şi cu apa (250 l/mp căzuţi în două luni), rezultatul nu poate fi decât unul singur: recolte bune cantitativ şi calitativ! Iată formula sacră a succesului”, precizează fermierul.

Foto 2 Cosmin Serban_b

Agricultura făcută cu vocaţie aduce satisfacţie

A început să facă agricultură în anul 2007, cu 20 ha primite moştenire din partea mamei sale. „La început a fost ca o joacă. Efectiv, am pornit mai avântat prin 2012, când, după şapte ani petrecuţi pe mare, m-am hotărât să rămân pe ţărm, lângă familie. Afacerea a luat amploare mai mare decât mă aşteptam eu la început. În 2006-2007 era o singură asociaţie şi mult teren necultivat. Se bătea lumea să vină cu terenul la mine. Aşadar, m-am apucat să fac agricultură, o meserie care nu-i deloc uşoară, dar făcută bine, cu dăruire şi vocaţie aduce profit şi satisfacţie”, spune fermierul, amintindu-şi de debutul afacerii.

Foto 5 Cosmin Serban_b

Cu banii strânşi pe vapor, a tot investit

Mai întâi cu 18.000 euro a cumpărat un tractor Deutz Fahr de 137 CP din Germania, performant pentru vremurile de început. Apoi, încet-încet, a adus toată gama de echipamente, reuşind să încropească un parc de utilaje suficient să lucreze „agronomic” 100 ha de teren. Aşa s-a dezvoltat de la un an la altul, reinvestind profitul în maşini şi utilaje agricole performante, operate de oameni tineri, pricepuţi şi temeinic instruiţi.

Afacerea: provocare&adrenalină

În paralel, Cosmin Şerban a mizat şi pe achiziţia de terenuri: „În Plosca, apar anual la vânzare 15-20 ha de teren; preţul nu-i atât de ridicat, până în 5.000 euro hectarul. Am cumpărat şi cumpăr în continuare”, adaugă fermierul.
Acesta consideră că agricultura bio este de viitor, fiind sedus de sistemul de producţie ecologică. „Preţul la floarea bio e de peste două ori mai mare decât cel primit pentru cultura convenţională. Important e că există cerere pe piaţă. Ca şi grâul cultivat bio. Mă gândesc serios la aşa ceva. Ar fi o provocare, iar mie îmi plac provocările, aduc un plus de… adrenalină în afaceri!”, a conchis Cosmin Şerban.

Cosmin Serban cu fiul_b

„De meserie sunt ofiţer de navigaţie, puntist, stabilesc drumul navei pe hartă! Acum trasez marşrutul (traseul – n.r.) maşinilor de recoltat prin marea aurie”
COSMIN ŞERBAN
Fermier din Teleorman

„NU EXISTĂ IEFTIN ŞI BUN!”
„Mă nemulţumeşte un lucru: preţurile de vânzare a cerealelor rămân aproape constante, iar cele ale inputurilor pentru agricultură cresc de la an la an. Eu am un principiu: dacă vrei să faci performanţă, cumpără inputuri de calitate! Nu cred că există ieftin şi bun!”, e convins Cosmin Şerban.

un articol de
Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →