COOPERATIVA CARREFOUR – punte între PRODUCĂTORI şi CONSUMATORI! - Revista Ferma
4 minute de citit

COOPERATIVA CARREFOUR – punte între PRODUCĂTORI şi CONSUMATORI!

A plecat de la patru producători de legume care au avut nevoie de un sprijin în ceea ce priveşte desfacerea producţiei la un preţ corect, care şi-au atras alături, între membri fondatori, Carrefour România. Astăzi, prima cooperativă agricolă fondată alături de Carrefour are 80 de familii partenere, 5.000 de tone de legume livrate în supermarket şi 60 de hectare de teren cultivate cu legume.

Evenimentul de lansare oficială a acestui parteneriat a avut loc pe 4 aprilie la Hotel Pullman. Au fost prezenţi Andreea Mihai, director de marketing Carrefour România, Mircea Isvoranu, manager Legume Fructe Carrefour România, Dorel Buturugă, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăşti, Jean Baptiste Dernoncourt, director executiv Carrefour România, Lucian Corezol, vice-preşsedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Adrian Radu Măhălean, primarul comunei Vărăşti, Irinel Crăciun, producător al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăşti şi Silviu Diaconu, director achiziţii Legume Fructe Carrefour România.
Cooperativa este prima de acest gen fondată alături de un retailer, însumează 60 de hectare de teren (din care 15 hectare de solarii şi sere), cu o producţie anuală de 5.000 de tone de legume: roşii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, ţelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuştean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ceapă verde, usturoi verde, ştevie.
„Am dezvoltat acest proiect din dorinţa de a fi un partener sustenabil pentru producătorii agricoli locali şi un furnizor de produse de calitate pentru clienţii noştri. Am ales Vărăşti datorită bazinului legumicol recunoscut în zonă pentru calitatea produselor sale, dar şi pentru experienţa de generaţii pe care o au producătorii de acolo. Vrem ca micile afaceri de familie să continue să se dezvolte şi să păstreze tradiţia şi preocuparea pentru culturile agricole”, spune Jean-Baptiste Dernoncourt, director executiv Carrefour România.

Conferinta-Cooperativa-agri_b

Pentru ca legumele şi verdeţurile produse în Cooperativă să ajungă la consumatori în cel mai scurt timp, Carrefour a construit în Vărăşti un depozit de 300 mp, unde producătorii locali le pot depozita, apoi sunt preluate către depozitul central. Carrefour pune la dispoziţia producătorilor lădiţe din plastic, pliabile şi returnabile, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să achiziţioneze de fiecare dată navete de carton sau lemn. De asemenea, etichetele de preţ de la raft vor fi inscripţionate cu zona de provenienţă, astfel încât clienţii să devină parte activă a lanţului comercial, susţinând direct, prin cumpărare, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru agricultorii români în acest moment este lipsa logisticii, a organizării şi a unei pieţe de desfacere care să preia producţia în proporţie de 100%. Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti este răspunsul la această problemă pentru că ne permite să ne concentrăm pe recoltă, productivitate şi pe calitatea produselor, adică pe ce ştim noi să facem mai bine. De restul se ocupă Carrefour. Îmi doresc ca exemplul nostru să fie urmat şi de alţi producători din alte zone ale ţării”, spune Costel Buturugă, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăşti.

12 luni pe an vor exista în magazinele Carrefour legumele de la Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti, iar preţurile sunt negociate săptămânal cu producătorii.
Despre avantajele pe care le au producătorii, opiniile administraţiei locale şi provocările Carrefour în acest proiect vom scrie pe larg în Revista Ferma.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →