4 minute de cititPublicat: 5 februarie 2025, 10:19
Cooperativa BRAICOOP va lucra GRATUIT terenurile membrilor săi în tehnologiile MINIM TILL și NO TILL
Cooperativa BRAICOOP se dotează cu tehnologiile inovative minim till și no till și dezvoltă capacități moderne de însilozare și procesare semințe grație unei investiții europene de peste 13 milioane de euro.
Gabriel Stanciu, președintele Cooperativei Agricole Braicoop din Brăila
Cooperativa BRAICOOP va realiza GRATUIT înființarea culturilor în tehnologiile minim till și no till pentru membrii săi. „Având în vedere că unii dintre fermierii noștri nu se mai pot dota cu utilaje de ultimă generație pentru lucrările de pregătit terenul cu tehnologiile inovative minim till și no till, am accesat un proiect cu fonduri europene pe Submăsura 4.1.1 în valoare de puțin peste 1,7 milioane de euro”, a declarat pentru revista-ferma.ro, Gabriel Stanciu, președintele Cooperativei Agricole Braicoop din Brăila.
Proiectul cuprinde două pachete tehnologice, formate dintr-un tractor de 400 CP, o semănătoare de prășitoare și una de păioase pentru tehnologiile minim till și no till, un disc ușor pentru dezmiriștit și un cultivator pentru prelucrarea solului în sistem conservativ.
„Cooperativa va avea angajați mecanizatori, și pe baza unui grafic, a unei programări vor deplasa utilajele din fermă în fermă și începând din toamnă vor face lucrările solicitate de către fermieri. Am planificat un randament de minim 100 de hectare pe zi de semănat, la timp și în bune condiții, iar costurile pentru acest gen de prestări servicii nu vor fi suportate de membrii noștri, ci de către cooperativă”, a precizat liderul celei mai reprezentative structuri cooperatiste din Regiunea de Sud-Est și una dintre cele mai importante din țară.
Cooperativa BRAICOOP va avea CAPACITĂȚI MODERNE DE ÎNSILOZARE ȘI PROCESARE SEMINȚE
Un al doilea proiect cu care se mândrește Braicoop, în valoare de 12 milioane de euro, este accesat pe Intervenția DR 22 – investiţii în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și va fi implementat până la sfârșitul anului 2027.
„Acesta cuprinde un centru de achiziții și stocare a cerealelor cu o capacitate de 20.000 de tone și o stație ultramodernă pentru procesat semințe și cu un randament de 5-7 tone pe oră și o capacitate de depozitare de 3.600 de tone”, spune Gabriel Stanciu.
”Deci, noi ne producem semințele, noi le condiționăm și noi le folosim!”, a precizat Stanciu.
Gabriel Stanciu, președintele Cooperativei Agricole Braicoop din Brăila
CITEȘTE ȘI: Daniela Trifan, SCDA Brăila: „Scăderea pieței de semințe românești a afectat negativ agricultura locală!” Analiza de bilanț la încheierea campaniei de vară 2024 la SCDA Brăila a scos în evidență o concluzie majoră: scăderea drastică a pieței de semințe românești. Drept urmare, producătorii agricoli s-au confruntat cu dificultăți în achiziționarea de semințe de calitate, adaptate specificului climatului și solului din România.
PROIECTE ÎN VALOARE DE 13.700 DE MILIOANE DE EURO
Gabriel Stanciu: „În ultimii ani, noi nu am putut accesa proiecte pe fonduri eurpene, întrucât cooperativa noastră este una de dimensiune economică mare și nu ne încadram în criteriile de eligibilitate (coeficienții de calcul SO). Aceste două proiecte în derulare depășesc 13.700 de milioane de euro și vor conduce la îmbunătățirea performanțelor din fermele cooperativei, creșterea competitivității, diversificării producției agricole și a calități produselor obținute”.
Cooperativa Agricolă Braicoop
Cooperativa Agricolă Braicoop este formată din 52 de fermieri care cultivă cereale și plante tehnice pe circa 15.000 de hectare în județele Brăila și Buzău.
În 2023 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 20 milioane euro și a tranzacționat mai mult de 40.000 tone de cereale.
Cooperativă de fermieri, pentru fermieri”
Cu o istorie ce își are rădăcinile în 2009, cooperativa noastră a fost fondată de un grup de fermieri dornici să-și unească forțele pentru a-și consolida viitorul. Ne străduim să fim un partener de încredere pentru fermieri, oferindu-le suport și soluții eficiente pentru a-și dezvolta afacerile agricole. Suntem mândri de această moștenire și ne angajăm să o perpetuăm pentru următoarea generație” – Cooperativa Agricolă Braicoop.
MADR: schema de ajutor de minimis pentru perioada 2025-2027, lansată în dezbatere publică! Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale […]