Daniela Trifan, SCDA Brăila: „Scăderea pieței de semințe românești a afectat negativ agricultura locală!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Daniela Trifan, SCDA Brăila: „Scăderea pieței de semințe românești a afectat negativ agricultura locală!”

Daniela Trifan SCDA Braila Daniela Trifan, SCDA Brăila: „Scăderea pieței de semințe românești a afectat negativ agricultura locală!”
Daniela Trifan, SCDA Brăila

Analiza de bilanț la încheierea campaniei de vară la SCDA Brăila a scos în evidență o concluzie majoră: scăderea drastică a pieței de semințe românești.

Drept urmare, producătorii agricoli s-au confruntat cu dificultăți în achiziționarea de semințe de calitate, adaptate specificului climatului și solului din România.

„Fermierii sunt atraşi de ofertele multinaţionalelor care aduc pe piaţa românească soiuri şi hibrizi care nu sunt aclimatizate/aclimatizaţi suficient la secetă şi arşiţă, astfel încât rezultatele de producţie au fost foarte scăzute anul acesta, în special în ceea ce priveşte calitatea. Important de ştiut e faptul că soiurile româneşti, fiind aclimatizate zonal, sunt cele mai recomandate pentru cultivare, mai ales acolo unde schimbările climatice sunt tot mai evidente.

În toamna aceasta recomandăm cu prevalenţă soiurile de grâu: Miranda, Pitar, Voinic şi Ursita, iar la orz, recomandăm soiurile Cardinal, Lucian şi Smarald”, ne-a declarat dr. ing. Daniela Trifan, directorul SCDA Brăila.

Randamente sub potențialul genetic

Pentru că s-a confruntat cu o combinație de provocări economice, climatice și operaționale, stațiunea a obținut producţii la culturile de toamnă mai mici decât ar fi fost potenţialul speciilor şi soiurilor multiplicate.

„Am realizat 377 tone orz semincer, din soiurile Cardinal, Iulian, Lucian și Smarald (categorii biologice superioare), 255 tone grâu semincer (Abund, Glosa, Miranda, Pitar, Ursita şi Voinic), triticale din soiul Utrifun pe care o să-l multiplicăm în continuare”, a precizat Daniela Trifan.

De asemenea, pe zona de consum s-au înregistrat producţii medii de 7 tone la orz, 6 tone la grâu, 2,45 tone la mazărea de toamnă, aproape 2 tone la rapiţă şi puţin peste o tonă la coriandru.

Seceta extremă, impact devastator asupra culturilor

Dificultățile majore care au avut un impact semnificativ asupra activității de cercetare-dezvoltare-inovare au fost:

  • seceta extremă, cu impact devastator asupra culturilor;
  • lipsa dotărilor (din cauza investițiilor  tăiate);
  • deficitul forței de muncă (îndeosebi de personal calificat);
  • irigarea continuă (care a crescut costurile operaționale);
  • prețurile ridicate la inputuri și utilități (cu presiune suplimentară asupra bugetului unității).

„Lipsa depozitelor pe măsura producţiilor pe care le avem şi le prelucrăm ne forţează să vindem mai devreme recoltele, astfel încât, preţurile de vânzare sunt mult mai mici, decât dacă le-am depozita şi le-am vinde când preţul bursei ne-ar avantaja”, a adăugat directorul stațiunii.

Optimizarea resurselor și minimizarea pierderilor

În noul ciclu de producție agricolă, SCDA va implementa măsuri privind reducerea cantității de îngrășăminte chimice, în zonele unde nu se poate iriga:

  • cultivarea speciilor cu însămânțare în toamnă pentru a evita arșița verii și a speciilor de primăvară cu toleranţă la secetă, precum sorgul, năutul, cânepa etc;
  • achiziționarea de echipamente de irigat, cât și utilizarea tehnologiilor minime de lucru, proprii agriculturii conservative.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →