Contractele la termen bulversează piaţa - Revista Ferma
3 minute de citit

Contractele la termen bulversează piaţa

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Anul acesta a crescut ponderea contractelor la termen (forward) neonorate atât pentru seminţele de floarea-soarelui, cât şi la porumb.

 

Prognozele dau rateuri!

 

La noi se cunosc puţine date privind volumele şi numărul contractelor la termen nerespectate. Însă în Ucraina, de exemplu, se apreciază că 50% din contractele pentru floarea-soarelui şi cca. 40% din cele pentru porumb nu vor fi onorate.

piata floare CANVA_b

foto: canva.com

Preţul actual la floarea-soarelui este cu 30-35% peste cel din contractele la termen încheiate în iarna trecută. Astfel, problema jucătorilor din piaţa internaţională este lipsa de fiabilitate a previziunilor privind producţia agricolă, în ciuda aplicării unor instrumente de prognoză destul de avansate. Se pare că anul acesta imaginile spaţiale nu au ajutat, alte tehnici nu au funcţionat, iar anchetele efectuate de către echipele din teren au fost insuficiente din cauza măsurilor de carantină.

 

Incertitudine pe tot lanţul

 

Această incertitudine privind prognoza recoltelor viitoare poate conduce la nesiguranţă în predicţia evoluţiei preţurilor şi face imposibilă determinarea în mod fiabil a potenţialelor pierderi pe lanţul de la fermă la nave şi la destinatarii finali.

_piata agricola CANVA_b

foto: canva.com

Trebuie subliniat că suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în SUA s-a extins cu 29% în 2020, semn că piaţa nord-americană a prevăzut şi a reacţionat la scăderea producţiei europene de floare.
În aceste condiţii, reacţia pieţei este simplă, cererea de ulei de floarea-soarelui pe piaţa mondială va fi suplinită cu alte tipuri de uleiuri.

 

CEL MAI MARE CUMPĂRĂTOR DE ORZ DIN LUME

 

Importurile de orz ale Arabiei Saudite au scăzut faţă de prognozele din 2019/2020. Conform Saudi Grain Association, achiziţiile în anul de comercializare anterior au totalizat 6,7 mil. tone. Până recent, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimase volumul importurilor saudite de orz la 7,5 mil. tone.

Comparativ cu sezonul precedent, importurile sunt acum cu 160 mii tone mai mari. Cu o cotă de circa 25% din piaţa mondială, Arabia Saudită rămâne cel mai mare cumpărător de orz din lume, înaintea Chinei. După Ucraina, cei mai importanţi furnizori de orz către Arabia Saudită sunt ţările din UE şi Rusia.
Pentru actualul sezon 2020/2021, USDA se aşteaptă la o scădere cu 17% a importurilor Arabiei Saudite de orz, până la 6,2 mil. tone. Acest lucru se justifică prin scăderea utilizării orzului în hrana animalelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →