Constantin Dobrotă: Nu aș mai risca să nu asigur rapița! Fermierul clujean și-a asigurat și profitul, nu doar costurile de producție! - Revista Ferma
6 minute de citit

Constantin Dobrotă: Nu aș mai risca să nu asigur rapița! Fermierul clujean și-a asigurat și profitul, nu doar costurile de producție!

2025 este al doilea an în care Constantin Dobrotă a încheiat o poliță de asigurare culturi agricole cu Agra Asigurări pentru rapiță. ”Este o cultură bănoasă pe care nu m-aș mai risca să nu o asigur”, afirmă fermierul din județul Cluj.

agra asigurari constantin dobrota inghet rapita
Constantin Dobrotă, adminstrator ferma Agro Comb, jud. Cluj. Foto: Revista Ferma

Constantin Dobrotă, administrator ferma Agro Comb, din localitatea Mihai Viteazu, județul Cluj, lucrează 450 ha de teren arabil. Pe circa 70% din suprafață cultivă grâu și rapiță, iar pe restul, porumb, orz de toamnă și orzoaică de primăvară.

Asigurare îngheț pentru rapița afectată de înghețul târziu de primăvară

Anul trecut a avut aproape 20 de hectare cu rapiță afectate de înghețul târziu de primăvară, iar anul acesta, la jumătatea lunii martie, fuseseră deja câteva nopți la rând cu temperaturi de minus 6-7 grade Celsius.

Din fericire, 2025 este al doilea an în care a încheiat o poliță de asiguare cu Agra Asigurări pentru toate cele 110 ha cultivate cu rapiță. Pachetul de asigurare include, îngheț, îngheț târziu de primăvară, grindină, furtună, ploi torențiale și foc.

Fermierii pot să asigure și nerăsărirea rapiței, prin pachetul de reînsămânțare, care include riscurile: seceta pedologică în faza de răsărire, daune produse de particulele de nisip/sol antrenate de vântul puternic, crustă, spălarea solului, îngheț în combinație cu secetă la final de iarnă și daunele provocate de dăunătorii specifici care pot afecta culturile de toamnă.

Fermierii pot asigura și profitul, nu doar costurile de producție

agra asigurari paul moisiu constantin dobrota cristian rosu inghet rapita
De la stg. la dr.: Paul Moisiu, broker asigurare Clubul Fermierilor Români, Constantin Dobrotă, adminstrator ferma Agro Comb, jud. Cluj și Cristian Roșu, manager regional Agra Asigurări pentru zona de Nord-Vest a României

”Suma asigurată este stabilită de către fermier, cu respectarea anumitor praguri maxime stabilite de asigurator. Nu este o asigurare a producției sau a cheltuielilor, ci fermierul stabilește suma asigurată aferentă producției sale corelată cu prețul de vânzare”, explică Paul Moisiu, broker asigurare Clubul Fermierilor Români.

Pentru cultura de rapiță, valoarea minimă este de 2.000 lei/ha, iar cea maximă de 15.000 lei/ha.

Pentru fermierul clujean, suma asigurată a fost de 10.000 lei/ha. ”Eu fac, în medie, cam 4 – 4,5 tone de rapiță la hectar. La un preț minim de 400-500 de euro pe tonă, cam asta ar fi suma”, spune Constantin Dobrotă.

Asigurarea agricolă – O cheltuială care merită

Pentru că Agra Asigurări încearcă să-și îmbunătățească produsele, din 2025, fermierul este despăgubit pe o parcelă dacă paguba depășește 30% din suprafața parcelei respective. Anul trecut, pragul era de 50%.

Pentru cultura de rapiță, costul poliței de asigurare este între 2,5 și 4% din valoarea asigurată, din care fermierul poate primi 70% înapoi de la AFIR. Cheltuielile pentru un hectar de rapiță ar fi între 4.000 și 5.000 de lei, estimează Constantin Dobrotă, care ia în calcul ca anul acesta să își asigure și cultura de grâu.

La grâu și porumb, costurile de asigurare a culturii sunt mai mici, de 1,3%, respectiv 1,25% din valoarea asigurată.

Avantaje asigurare culturi cu Agra Asigurări

agra asigurari constantin dobrota cristian rosu inghet rapita 1
Cristian Roșu (stg) și Constantin Dobrotă (dr.) Foto: Revista Ferma
  • Fără birocrație: La Agra Asigurări, evaluarea pagubelor se face la momentul producerii daunei și despăgubirea se achită la scurt timp după evaluare, deci nu se așteaptă până la recoltat.

”Acesta este un atu important. Pe lângă asta, partea de birocrație este zero. Fermierul nu are nevoie de niciun act. Tot procesul este complet digitalizat, de la ofertare, până la protocolul de evaluare a daunei și plată”, afirmă Cristian Roșu, manager regional Agra Asigurări pentru zona de Nord-Vest a României, care include județele: Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj și Bistrița.

  • Despăgubiri plătite rapid: Un alt avantaj este faptul că plata despăgubirii se face foarte repede, în maximum 30 de zile de la finalizarea dosarului de daună. Într-o perioadă în care nu sunt foarte multe dosare, cum e luna aprilie, banii pot ajunge la fermier în doar câteva zile, cum a fost și în cazul lui Constantin Dobrotă.

”Este, de asemenea, un avantaj important că Agra Asigurări are cea mai mare echipă de evaluatori dintre toți cei patru asiguratori care acționează pe piață, avem în jur de 80 de evaluatori”, mai spune Cristian Roșu.

Doar în echipa sa sunt peste 10 evaluatori, toți ingineri agronomi sau fermieri cu experiență. 

Asigurarea de la Agra acoperă riscurile de îngheț târziu de primăvară, foc, grindină, furtuni

Pe lângă înghețul târziu de primăvară, fermierii își pot asigura culturile agricole și pentru grindină, furtuni, ploi torențiale și foc, evenimente meteo care, așa cum s-a văzut deja din anii trecuți, sunt tot mai frecvente în România.

”În cazul focului, se despăgubesc pagubele produse de incendiu din orice cauză, pe baza unui aviz de la ISU. Dacă ia foc combina, se despăgubește inclusiv partea de teren cultivat discuită de către fermier ca să limiteze răspândirea incendiului”, mai spune Cristian Roșu. 

În zona Transilvaniei, cele mai frecvente fenomene meteo nefavorabile sunt furtunile și grindina. Pentru aceste situații, suma cu care Agra Asigurări despăgubește fermierii este calculată astfel: procentul de daună minus 10% din suma asigurată. În caz de furtună, există însă și condiția să fie afectată minimum 10% din suprafața parcelei pentru a plăti despăgubiri.

”E un efort financiar și poate într-un an nu ai nevoie, dar poate la anul te ajută foarte mult să ai culturile asigurate. Din experiența de anul trecut, cu acel îngheț târziu, cel puțin la rapiță eu nu aș risca să nu mai asigur cultura”, afirmă CONSTANTIN DOBROTĂ, adminstrator ferma Agro Comb, județul Cluj.

CITEȘTE ȘI: Ionuț Zaha, inginer agronom: Polița de asigurare a devenit o verigă tehnologică importantă!

Ionuț Zaha, inginer agronom: Polița de asigurare a devenit o verigă tehnologică importantă!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →