Ionuț Zaha, inginer agronom în cadrul companiei SC Agromol SRL din județul Satu Mare, subliniază importanța asigurărilor pentru culturile agricole în vederea protejării împotriva fenomenelor meteorologice extreme.
Pe fondul schimbărilor climatice tot mai accentuate, asigurările pentru culturile agricole devin o componentă esențială în gestionarea riscurilor de către fermieri. Într-un context agricol marcat de incertitudini, fenomenele meteo extreme afectează în fiecare an mii de hectare de culturi, punând în pericol investițiile fermierilor.
Pornind de la această premisă, Ionuț Zaha consideră că fără o poliță de asigurare adecvată, fermierii pot pierde nu doar recolta, ci şi capacitatea de a reinvesti în următorul sezon agricol.
Din 2015, de când am terminat facultatea şi m-am apucat serios de agricultură, nu am întâlnit doi ani la rând care să semene. Lumea în general se sperie de secetă. Însă aceste schimbări climatice de care tot se discută înseamnă şi fenomene extreme, pe care nu prea le poţi controla – IONUȚ ZAHA, Inginer agronom, SC Agromol SRL, jud. Satu Mare
Culturile de toamnă sunt cele mai expuse
Deşi majoritatea fermierilor recunosc importanța asigurărilor, provocările apar atunci când aceştia încearcă să înțeleagă termenii şi condițiile polițelor, să acceseze subvenția pentru primele de asigurare sau să obțină despăgubiri în cazul unei calamități.
Ionuț Zaha şi compania pe care o reprezintă are deja o experiență de peste cinci ani de colaborare cu societatea Agra Asigurări.
„Polițele de asigurare pe care le încheiem în fiecare sezon cu partenerii noştri de la Agra Asigurări sunt vitale. În condițiile în care noi ne protejăm întreaga suprafață cultivată, respectiv 1.800 de hectare. Riscurile acoperite includ furtuni, vijelii, grindină, incendii, înghețuri târzii de primăvară şi, desigur, înghețurile din timpul iernii”, explică tânărul agronom.
În opinia sa, culturile de toamnă sunt cele mai expuse la factorii de stres climatici, şi poate că este normal să fie aşa, dacă ne gândim că ele beneficiază de un ciclul vegetativ mai lung.
Grindina, principalul factor de stres pentru Ionuț Zaha
Asigurările nu sunt doar o plasă de siguranță, ci şi un instrument strategic care permite fermierilor să planifice pe termen lung şi să îşi mențină stabilitatea financiară, indiferent de capriciile vremii.
„Polița de asigurare reprezintă astăzi o verigă tehnologică importantă. Aşa cum trebuie să pregătim terenul, să însămânțăm, să fertilizăm, să erbicidăm sau să aplicăm tratamente fitosanitare şi să recoltăm la timp, exact aşa a devenit o necesitate asigurarea culturilor. Desigur, polița de asigurare poate fi variabilă, în funcție de necesitățile fermierilor”, consideră Ionuț Zaha.
Din experiența ultimilor ani, expunerea cea mai mare în zona în care activează este la căderile de grindină.
„Grâul şi rapița le avem în câmp aproape un an de zile şi sunt nişte culturi foarte perisabile în momentul recoltării, care coincide de obicei cu perioada vijeliilor şi a furtunilor. Din cele observate până acum, grindina ne poate aduce pierderi mari de producție”, a ținut să precizeze acesta.

Un an agricol capricios
Anul agricol precedent a fost unul extrem de capricios în ferma din Săcăşeni. Culturile au avut un start bun în vegetație, beneficiind de precipitații suficiente în primele etape de dezvoltare.
„Primăvara a debutat chiar foarte bine şi destul de devreme. Am intervenit cu primele tratamente fitosanitare încă din luna februarie, atât la cerealele păioase, cât şi la rapiță”, ne-a mărturisit Ionuț.
Cu toate acestea, începutul lunii aprilie a adus mai multe nopți cu temperaturi negative, ceea ce a afectat semnificativ culturile.
„La grâu, în afara sterilității spiculețelor bazale, alte pierderi nu am înregistrat. Poate doar o uşoară scădere a producției finale, dar densitatea bună a spicelor a compensat parțial.
În schimb, rapița a fost grav afectată. Din cele 400 de hectare semănate, 160 de hectare au fost calamitate în proporție de peste 50%, iar pe restul suprafețelor procentul de daună a variat între 15% şi 30%, în funcție de expoziție şi gradul de dezvoltare”, îşi aminteşte tânărul agronom.
Din fericire, despăgubirile primite din partea companiei Agra Asigurări au acoperit pierderile înregistrate pe aproape jumătate din suprafață!
Asigurarea agricolă, un element de siguranţă financiară!