Un legumicultor din com. Gostavăţu, jud. Olt, şi-a scos la vânzare, pe un grup de facebook, recolta de conopidă. Preţul cerut: 1 leu per kilogram. Omul şi-a dezvăluit şi numele şi a făcut public şi numărul de telefon, ca să fie sigur că poate fi contactat mai uşor.
Replicile primite de la membri ai grupului Legumicultorii au fost postate prompt şi nu în favoarea fermierului oltean. ”La Cluj îi 10 lei conopida, haideţi şi voi, că se vinde bine, o maşină la zi”, susţine posesorul unui cont ambigen, AlinCrina Cioban, fără să precizeze dacă este producător sau numai comerciant.
Răspunsul nu a fost pe placul altui user, care a reacţionat în spiritul unui protecţionism regionalist: ”Nu îi chemaţi la Cluj, avem producătorii noştri, care trebuie să îşi vândă conopida sau ce au în grădină”. Cu alte cuvinte, fermieri olteni, nu treceţi Carpaţii! O doamnă, Lăcrămioara Iftodi, nu este de acord cu această poziţie şi intervine în favoarea unui comerţ liber, fără oprelişti locale: ”Lăsaţi să vândă toată lumea, unde scrie că numai ăia din Cluj trebuie să vândă?”.
Discuţia se mută rapid la preţuri. Legumicultorul din Olt este abordat ironic, fiindcă cere prea puţin: ”Scuze, dar este furată? Păcat de producători”. Informaţiile despre preţuri, în pieţe din ţară, nu întârzie să apară. ”La noi, 8-9 lei kilogramul”, ne asigură doamna Simuţ, fără să menţioneze unde anume este piaţa. În Constanţa, conopida este mai ieftină: ”În Piaţa Tomis, duminică şi luni, a fost cu 3 lei”, zice doamna Ionescu, fără să precizeze dacă e un preţ angro sau en detail.
Un alt comentator recunoaşte calitatea conopidei scoasă la mezat de olteanul din Gostavăţu, dar îl sancţionează pentru preţul modic cerut: ”Marfă super, dar cu aşa preţ nu veţi avea niciun profit. Ăsta nu e preţ, e donaţie. Păcat de munca depusă”.
Alte preţuri: ”în Bucureşti, între 4-8 kg”, ”în Baia Mare este 7 lei”, ”la noi este 7 lei”, dar nu suntem informaţi unde este ferma sau piaţa. Un lucru este, însă, cert: fermierul din Olt nu expediază conopida prin firme de curierat.