Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate - Revista Ferma
6 minute de citit

Conferința AGROW – Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

Organizată într-un context marcat de schimbări climatice, incertitudini economice și provocări tehnologice, conferința AGROW și-a propus să fie un spațiu de reflecție și soluții pentru viitorul agriculturii.

AGROW 2024 foto 1 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

În ziua de 20 noiembrie 2024, Hotelul Sheraton din București a găzduit cea de-a doua ediție a conferinței AGROW Experți și Fermieri. Agricultura în dialog.

România, cunoscută drept una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din Europa, își fundamentează reputația pe fertilitatea solurilor, diversitatea ecologică și tradiția sa agrară. Aceste avantaje sunt completate de un apetit semnificativ al fermierilor pentru inovare și performanță.

Totuși, după un vârf atins în deceniile trecute, cercetarea agricolă autohtonă trece printr-o perioadă dificilă. După anii ’90, reducerea investițiilor în cercetare și dezvoltare a dus la o scădere a competitivității agriculturii românești pe plan internațional. În acest context, AGROW se conturează ca un cadru de dialog între specialiști și fermieri, destinat să încurajeze colaborarea, inovarea și schimbul de idei.

AGROW 2024 foto 3 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

DIALOG, DINAMISM, SOLUȚII

Moderată de subsemnata, conferința a fost structurată în paneluri dinamice, care acoperă tematici de maximă actualitate iar invitații mei au reușit să răspundă unor întrebări cruciale:

  • Cum putem revitaliza solurile pentru a răspunde nevoilor culturilor agricole?
  • Care sunt cele mai eficiente strategii pentru controlul bolilor și al dăunătorilor?
  • Cum adaptăm practicile agricole la fenomenele extreme tot mai frecvente?
  • De ce producțiile nu corespund mereu investițiilor făcute?

Fermierii și experții prezenți au dezbătut toate aceste probleme, oferind o perspectivă practică și orientată spre soluții.

AGROW 2024 foto 4 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

AGROW: CUNOȘTINȚE ȘI INOVAȚIE

Programul conferinței a debutat cu prezentarea lui Paolo Barchetta, expert recunoscut, despre noile direcții în agricultură și cum răspund fermierii provocărilor generate de schimbările climatice.

Discuțiile au continuat cu subiecte precum impactul extremelor meteorologice asupra agriculturii românești, invitată fiind Elena Mateescu, director general al ANM, și despre pericolele bolilor emergente din culturile agricole, prezentate de Dr. ing. Otilia Cotuna de la USV Timișoara.

Un punct de interes a fost intervenția lui Vladimir Boboschko despre schimbările necesare în metodele de lucru ale solului, respectiv prezentarea tehnologiei strip-till de la Mzuri Pro-Til, subiect esențial pentru optimizarea producției agricole. Iar Salmen Marcus a adus în discuție avantajele agronomice și economice ale unei culturi inovatoare: Crotalaria juncea, recunoscută ca ”regina covoarelor vegetale”.

Conferința AGROW reunește experți și fermieri. AGRICULTURA ÎN DIALOG!

AGROW 2024 foto 5 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

AGRICULTURA ÎN SCHIMBARE

În fața schimbărilor climatice și a impactului tot mai vizibil al practicilor agricole intensive, agricultura trebuie să își redefinească prioritățile. Mediul, element fundamental pentru viață, are nevoie de o gestionare responsabilă, iar solul, cel care susține întreaga activitate agricolă, necesită o atenție deosebită. ”Adesea, obiectivul major al agriculturii este maximizarea producției, însă acest lucru vine, de multe ori, cu prețul degradării mediului. Solurile sunt supuse compactării, pierderii de carbon organic și dezechilibrelor microbiene, afectând astfel fertilitatea pe termen lung”, a precizat Paolo Barchetta.

Soluția? Captarea carbonului și implementarea unor bune practici agricole care să favorizeze conservarea resurselor.

Transformarea agriculturii într-un sistem sustenabil nu este doar necesară, ci și posibilă. Prin amenajări hidraulice, fertilizări echilibrate și diversitate biologică putem crea o agricultură adaptată schimbărilor climatice. Solul sănătos nu este doar baza unei producții agricole de succes, ci și un garant al viitorului mediului înconjurător.

AGROW 2024 foto 2 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

PANELUL FERMIERILOR LA AGROW

Un moment special al conferinței a fost panelul fermierilor, o platformă unde ideile, tehnologiile și strategiile au fost puse față în față.

Alexander Degianski, Nina Gheorghiță, Ion Cioroianu, Alina Filip, Nicolaie Apopi și Dorian Bărbulescu ne-au împărtăși din experiența lor practică, abordând modele variate de agricultură, de la metode tradiționale la tehnologii avansate.

În această dezbatere, fermierii au analizat modul în care tradiția și inovația pot coexista și pot aduce beneficii reciproce.

Adesea, obiectivul major al agriculturii este maximizarea producției, însă acest lucru vine, de multe ori, cu prețul degradării mediului – Paolo Barchetta, Specialist în agricultura biologică

AGROW 2024 foto 6 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

AGRICULTURA ÎN FAMILIE

Un concept nou introdus la AGROW a fost agricultura în familie, un dialog savuros dar esențial între generații, despre provocările cu care se confruntă tinerii și moștenirea părinților, despre găsirea echilibrului între cumpătare și entuziasm, între nevoia de a investi, conservarea resurselor și limitarea costurilor.

Am avut două familii invitate: familia Gheorghiță, cu Nina (fermier, vicepreședinte LAPAR), Ștefan și fiica Andreea, care a urmat calea jurnalismului agricol, și familia Mihai: tatăl, Marin Mihai, la prima sa ieșire în public, a depășit repede emoțiile momentului și ne-a vorbit cu mândrie de copiii lui, mai ales că fiica Gabriela i-a călcat deja pe urme.

Pe Gabriela Mihai o cunosc de când era elevă de liceu, la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj și a participat la majoritatea evenimentelor organizate în proiectul Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol. Între timp, Gabriela a devenit fermier în toată regula! Este studentă la medicină veterinară, așa că a preluat multe din activitățile zootehnice din ferma familiei, alături de tatăl ei iar în același timp lucrează și 400 de hectare de teren agricol.

AGROW 2024 foto 7 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

ÎNTRE LIMITARE ȘI EVOLUȚIE

Conferința AGROW își propune nu doar să ofere răspunsuri, ci să stimuleze o schimbare de mentalitate. Este un eveniment care își dorește să genereze soluții pentru viitorul agriculturii românești, integrând genetică avansată, tehnologii de ultimă generație și practici sustenabile.

În același timp, organizatorii recunosc limitările existente: factorii climatici și accesul la apă rămân elemente cruciale care influențează stabilitatea producțiilor.

AGROW a reușit să aducă agricultura într-un dialog captivant, fiind organizată de un agronom și o echipă care își desfășoară activitatea zilnică în cercetare și producție de genetică românească: Georgeta Dicu și Expert Agribusiness.

Într-o lume în continuă schimbare, evenimente precum AGROW sunt esențiale pentru a construi un viitor mai bun și mai sustenabil.

AGROW 2024 foto 8 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

AGROW 2024 foto 9 Conferința AGROW - Dialoguri esențiale pentru agricultură și sustenabilitate

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →