Producția UE de grâu din acest an este estimată la 143,1 mil. tone, cu circa șapte milioane tone mai puțin decât în sezonul precedent și cea mai mai mică producție după anul 2013. Cu toate acestea, stocurile europene de grâu de la finalul sezonului 2015/2016 vor fi de 16,9 mil. tone (cu 1,5 mil. tone mai puțin decât s-a estimat în raportul Strategie Grains din decembrie 2015).
Fermierii din UE se vor confrunta cu o concurență redusă în sezonul viitor pe piața exporturilor de grâu, în special datorită perspectivelor mai slabe de producție în statele din fosta Uniune Sovietică, dar și pentru că este posibil ca fermierii americani (SUA) să aibă pierderi serioase la culturile de cereale de iarnă.
În Ucraina seceta severă din toamnă a determinat reducerea suprafețelor semănate cu cereale. Astfel, se apreciază că în toamna trecută au fost semănate numai 5,98 mil. hectare cu grâu, față de 6,8 mil. hectare în toamna anului 2014. Ca urmare, agenția UkrAgroConsult apreciază că producția de grâu de anul acesta a Ucrainei va fi de numai 17,8 mil. tone, cu 5,6 mil. tone mai mică decât anul trecut. În aceste condiții vor avea de câștigat culturile de primăvară (porumb și floarea-soarelui), care vor ocupa suprafețele rămase nesemănate în toamnă.
Odată cu scăderea producției este de așteptat ca stocurile de grâu ale UE să ajungă la 14,2 milioane tone la sfârșitul sezonului 2016/2017.
Prețul grâului continuă să scadă
Și producția mondială de grâu urmează să scadă în sezonul 2016/2017, pentru prima dată în ultimii trei ani, dar stocurile mondiale se mențin la un nivel ridicat. Condițiile pentru semănatul din toamnă au fost nefavorabile în multe regiuni, iar Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC – International Grains Council) apreciază că producția mondială de grâu va fi de 706 milioane tone, cu 25 de mil. tone mai mică față de anul trecut (-3,4%).
Scăderea producției este însoțită și de o ușoară diminuare a cererii, astfel că stocurile mondiale de la sfârșitul sezonului vor fi de 213 milioane tone.
Indexul IGC pentru prețul grâului a scăzut cu trei procente în luna decembrie, iar la nivelul anului 2015 Indexul a scăzut cu 24%. Cu un procent asemănător a scăzut și Indexul IGC pentru prețul orzului. La soia reducerea a fost mai modestă, de numai 15,5%, fiind oarecum susținută de îngrijorarea privind condițiile meteo din Brazilia. Indexul IGC pentru prețul porumbului a scăzut cu 8,3%.
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016