Comisia Europeană, astăzi: INDICAȚIE GEOGRAFICĂ pentru BRÂNZA de Aubrac din Franța și ULEIUL DE MĂSLINE din Spania - Revista Ferma
3 minute de citit

Comisia Europeană, astăzi: INDICAȚIE GEOGRAFICĂ pentru BRÂNZA de Aubrac din Franța și ULEIUL DE MĂSLINE din Spania

Twitter Tome fraiche de l Aubrac PGI FR Comisia Europeană, astăzi: INDICAȚIE GEOGRAFICĂ pentru BRÂNZA de Aubrac din Franța și ULEIUL DE MĂSLINE din Spania
Credit photo: Twitter_Tome_fraiche_de_l_Aubrac_PGI_FR

Comisia Europeană a aprobat la 23 octombrie 2023 adăugarea brânzei franceze „Tome fraîche de l’Aubrac” în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) și a uleiului de măsline spaniol „Aceite Villuercas Ibores Jara” în registrul denumirilor de origine protejată (DOP).

BRÂNZA IGP DIN FRANȚA

„Tome fraîche de l’Aubrac” este o brânză presată nefiartă, nesărată, nematurată, făcută din lapte crud, integral de vacă. Are o culoare crem spre galben pal, cu mici cavități. Textura este moale dar fermă la atingere.

Se topește în gură și este ușor acidă. Aromele „Tome fraîche de l’Aubrac”, atât din punct de vedere al mirosului, cât și al gustului, sunt în principal lăptoase, proaspete și untoase, cu o intensitate bună.

ULEIUL DE MĂSLINE DOP DIN SPANIA

„Aceite Villuercas Ibores Jara” este un ulei de măsline extravirgin obținut prin procedee mecanice sau alte procese fizice care nu alterează uleiul și păstrează gustul, aroma și caracteristicile materiei prime.

Square Aceite Villuercas Ibores JaraPDO ES Comisia Europeană, astăzi: INDICAȚIE GEOGRAFICĂ pentru BRÂNZA de Aubrac din Franța și ULEIUL DE MĂSLINE din Spania
Credit photo: Square_Aceite Villuercas Ibores JaraPDO_ES

Convergența factorilor naturali, unicitatea genetică a soiurilor, favorizată de o selecție a materialului genetic vegetal și înmulțirea acestuia, realizată de secole de către cultivatorii spanioli de măsline, precum și modul în care este întreținută cultura de măslini, fac posibilă obținerea acestui produs cu proprietăți fizice și chimice unice, titrează ag-press.eu

SISTEMELE DE CALITATE ALE UE

Politica UE în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.

Se poate acorda o „indicație geografică” (IG) pentru denumirile produselor, dacă acestea au o legătură specifică cu locul unde sunt fabricate. Recunoașterea IG le permite consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând în același timp producătorii să își promoveze mai bine produsele.

Recunoscute ca proprietate intelectuală, indicațiile geografice joacă un rol din ce în ce mai important în negocierile comerciale dintre UE și alte țări.

Alte sisteme de calitate ale UE pun accentul pe procesul de producție tradițional sau pe produsele fabricate în zone naturale dificile, cum ar fi cele montane sau insulare.

  • Uniunea Europeană are peste 3500 de indicații geografice înregistrate.
  • România are 11 produse protejate în Uniunea Europeană iar cea mai recentă certificare IGP a primit-o ”Pita de Pecica”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →