Comisia Europeană a semnat acordul UE - Mercosur! Reacția fermierilor! - Revista Ferma
7 minute de citit

Comisia Europeană a semnat acordul UE – Mercosur! Reacția fermierilor!

Comisia Europeană a finalizat, pe 6 decembrie, negocierile pentru Acordul comercial dintre UE și Mercosur, a anunțat executivul european.

acord ue mercosur

În ciuda protestelor fermierilor europeni, pe 6 decembrie, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și omologii săi din patru țări din Mercosur (președintele Braziliei Lula, președintele Argentinei Milei, președintele statului Paraguay Peña și președintele statului Uruguay Lacalle Pou) au finalizat negocierile pentru un acord de parteneriat revoluționar UE-Mercosur, a anunțat Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

„Acesta este un acord câștigător, care va aduce beneficii semnificative consumatorilor și întreprinderilor, de ambele părți.

Ne concentrăm pe corectitudine și beneficiul reciproc. Am ascultat preocupările fermierilor noștri și am acționat pe baza lor. Acest acord include garanții solide pentru a vă proteja mijloacele de existență.

UE-Mercosur este cel mai mare acord vreodată, când vine vorba de protecția produselor alimentare și băuturilor UE. În prezent, peste 350 de produse din UE sunt protejate de o indicație geografică

În plus, standardele noastre europene de sănătate și alimentație rămân de neatins. Exportatorii Mercosur vor trebui să respecte cu strictețe aceste standarde pentru a accesa piața UE. Aceasta este realitatea unui acord care va economisi companiilor din UE taxe la export în valoare de 4 miliarde de euro pe an”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit Comisiei, acest acord vine într-un moment critic pentru ambele părți, prezentând oportunități pentru câștiguri reciproce majore prin consolidarea cooperării geopolitice, economice, de durabilitate și de securitate:

  • Acordul UE – Mercosur va stimula comerțul strategic și legăturile politice dintre partenerii de încredere și care au aceleași opinii;
  • Acesta va sprijini creșterea economică, va stimula competitivitatea și va consolida reziliența de ambele părți prin deschiderea oportunităților comerciale și de investiții și asigurarea accesului și procesării durabile a materiilor prime;
  • Acordul reprezintă o piatră de hotar majoră în lupta împotriva schimbărilor climatice, cu angajamente puternice, specifice și măsurabile de a opri defrișările;
  • De asemenea, acordul ia în considerare interesele tuturor europenilor, inclusiv pe cele ale sectorului agricol, de o importanță critică în UE:
  • Acordul UE – Mercosur va contribui la creșterea exporturilor agroalimentare ale UE, protejând în același timp sectoarele sensibile;
  • Susține standardele UE privind sănătatea animală și siguranța alimentară, prevenind intrarea pe piața UE a produselor nesigure, precizează Comisia Europeană.

În plus, sprijinul UE de 1,8 miliarde euro va facilita tranziția verde și digitală corectă în țările Mercosur, ca parte a Global Gateway.

Următorii pași pentru Acordul UE -Mercosur

Acordul UE – Mercosur propus este compus dintr-un pilon politic și de cooperare și un pilon comercial.

Încheierea negocierilor constituie primul pas în procesul de încheiere a acordului. Documentele oficiale vor fi publicate online în următoarele zile.

În urma verificării legale finale de către ambele părți, textul va fi tradus în toate limbile oficiale ale UE și apoi va fi prezentat Consiliului UE și Parlamentului European.

Reacția fermierilor din COPA-COGECA după semnarea Acordului UE – Mercosur

proteste acord ue mercosur
Credit foto @www.arc2020.eu

”Dacă va fi acceptat de statele membre UE și de Parlamentul European, acest acord va avea consecințe profunde pentru fermele de familie din Europa, afectând și 450 de milioane de consumatori din UE”, a transmis Copa-Cogeca, cea mai mare organizație a fermierilor europeni, care reprezintă peste 22 milioane de fermieri din statele membre UE.

”De ani de zile, ne-am exprimat o opoziție fermă față de acest acord învechit și problematic. Deși recunoaștem nevoia UE de a aprofunda relațiile comerciale în contextul geopolitic actual, acest lucru nu trebuie să vină cu orice preț.

Sectorul agricol al UE rămâne deosebit de vulnerabil la concesiile făcute în capitolul agricol dezechilibrat al acestui acord.

Sectoarele sensibile precum carnea de vită, păsările de curte, zahărul, etanolul și orezul se confruntă cu riscuri sporite de saturație a pieței și pierderi de venituri din cauza afluxului de produse cu costuri reduse din țările Mercosur.

Acest acord va exacerba tensiunea economică a multor ferme care se confruntă deja cu prețuri ridicate ale inputurilor și condiții climatice dificile”, au mai precizat reprezentanții Copa-Cogeca.

Copa-Cogeca: Țările Mercosur nu îndeplinesc standardele UE

”Dovezile sunt copleșitoare: țările Mercosur nu îndeplinesc standardele de producție impuse agriculturii UE, fie în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, bunăstarea animalelor sau practicile de durabilitate.

Națiunile Mercosur operează, de asemenea, în conformitate cu standarde de muncă și siguranță mai scăzute, permițându-le să producă la costuri mai mici, ceea ce face imposibilă concurența loială pentru producătorii din UE.

Există o lipsă de coerență în acțiunile Comisiei Europene. În mandatul său anterior, Comisia a multiplicat constrângerile și reglementările pentru producătorii noștri, dar acum, la începutul celui de-al doilea mandat, a acordat prioritate acestui acord inechitabil.

Protocolul suplimentar privind sustenabilitatea, trimis țărilor din Mercosur în martie 2023, nu a îndeplinit așteptările, iar răspunsul Mercosur din septembrie 2023 a demonstrat în mod clar lipsa de ambiție și angajament de a respecta chiar și convențiile internaționale de bază și măsurile obligatorii de sustenabilitate.

Acest eșec de a aborda preocupările legate de sustenabilitate a alimentat opoziția nu numai din partea producătorilor agricoli, ci și din partea sindicatelor, ONG-urilor de mediu și organizațiilor de consumatori”, au mai transmis reprezentanții fermierilor europeni.

Copa și Cogeca anunță o acțiune flash la Bruxelles luni, 9 decembrie

Reacționând la anunț, președintele Copa Massimiliano Giansanti a declarat: „Chiar înainte de a-și prezenta viziunea pentru viitorul agriculturii, Comisia a transmis un mesaj foarte îngrijorător milioanelor de fermieri din Europa.

Acest lucru este îngrijorător în special în timpul unei faze atât de delicate de redeschidere a dialogului. între fermieri și instituțiile europene și deputații europeni trebuie acum să conteste ferm termenii acestui acord și să lucreze la o soluție care să garanteze o abordare echitabilă și echilibrată pentru protejarea agriculturii UE.

Începând de luni, vom fi în acțiune, schimbând opinii cu miniștrii și deputații europeni în timp ce lansăm o acțiune rapidă la Bruxelles, vizavi de Consiliu.”

„Fermierii și cooperativele agricole din UE nu se opun comerțului, ci pledează pentru acorduri echitabile, echilibrate și durabile din punct de vedere ecologic. Actualul acord UE – Mercosur nu îndeplinește aceste criterii, folosind sectorul agricol ca un monedă de schimb în beneficiul altor industrii.

COGECA solicită, de asemenea, statelor membre ale UE și Parlamentului European să adopte o poziție fermă împotriva acestui acord”, a declarat președintele Cogeca, Lennart Nils.

Fermierii din Franța au ieșit, luna trecută, cu tractoarele în stradă pentru a protesta împotriva Acordului dintre UE și Mercosur:

Furia fermierilor împotriva Acordului cu Mercosur: Drumuri blocate și bălegar pe șosele!

Furia fermierilor împotriva Acordului cu Mercosur: Drumuri blocate și bălegar pe șosele!

Într-o scrisoare transmisă de fermierii români către Ştefan-Radu OPREA, Ministrul Economiei, Florin BARBU, Ministrul Agriculturii Luminiţa ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe şi lui  Achim IRIMESCU, Ministrul plenipotenţiar, Reprezentanţa Permanentă a României la UE, aceștia au cerut ca România să se poziționeze împotriva semnării tratatului UE-Mercosur, alături de Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Austria.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →