7 minute de citit

Combina Claas TUCANO – un nou concept de control

Modelul TUCANO 580 este noul şi cel mai performant model al gamei.

Combina Claas TUCANO

Urcaţi la bord şi începeţi munca!
Noul terminal CEBIS, în combinaţie cu cotiera redesenată, îi permite operatorului să controleze intuitiv câteva funcţii cheie ale combinei de recoltat fără o instruire anterioară. CEBIS poate fi controlat, ca şi înainte, prin intermediul unui panou de comandă, dar funcţiile acestuia pot fi accesate şi direct de pe ecranul tactil. O atingere cu degetul pe unitatea de batozare, de exemplu, activează un dialog intuitiv pentru reglarea turaţiei tobei. Practic, operatorul efectuează reglajele în mod intuitiv, la fel ca şi setările unui smartphone. Toate funcţiile esenţiale ale utilajului pot fi reglate direct prin intermediul comutatoarelor de pe cotieră. CEBIS completează acest mod de acces rapid cu un sistem de gestionare a funcţiilor preferate, în care operatorul defineşte anumite comenzi la care poate apela foarte rapid, dacă este necesar, prin intermediul butoanelor de pe maneta de comandă multifuncţională CMOTION.

Varianta MONTANA cu sistem de nivelare a pantei
Pentru prima dată, cinci modele TUCANO sunt livrate din fabrică direct ca variante MONTANA. Acest sistem compensează înclinările de până la 16% sau de până la 18% în cazul TUCANO 560 şi 430. Toate funcţiile acţionează automat, înclinarea actuală şi unghiul de tăiere fiind afişate pe terminalul CEBIS.
Modelele MONTANA sunt echipate cu o transmisie manuală cu 2 trepte şi adaptare automată la sarcina motorului. În ambele trepte există două game active, selectate în funcţie de sarcina transmisiei, utilajul comutând automat în treapta inferioară când este necesară o tracţiune mai mare, fără nici o selecţie manuală. Noul sistem de tracţiune integrală cu care sunt echipate modelele MONTANA asigură cu până la 70% mai multă forţă de tracţiune în comparaţie cu sistemul standard. Un diferenţial blocabil pentru puntea faţă este livrat opţional. Sistemul de nivelare a pantei este disponibil pentru modelele cu sistem APS Hybrid – TUCANO 580, 570 şi 560, dar şi pentru variantele APS cu 6 scuturători – TUCANO 450 şi APS cu 5 scuturători – TUCANO 430.

AUTO CROP FLOW şi AUTO SLOPE
AUTO CROP FLOW – sistemul Claas de asistenţă pentru operator, consacrat deja la gama LEXION, este disponibil acum, pentru prima dată, şi pe modelele TUCANO. Monitorizarea permanentă a turaţiei unităţii de batozare, a sistemului de separare a boabelor reziduale, a tocătorului de paie şi a motorului previne blocarea şi supraîncărcarea utilajului. Astfel, combina de recoltat poate fi utilizată aproape de limitele de performanţă în diferite condiţii şi de operatori mai puţin experimentaţi.
Noua funcţie AUTO SLOPE din dotarea modelului TUCANO şi-a dovedit deja eficienţa pe LEXION. Sistemul reglează continuu turaţia ventilatorului în funcţie de înclinarea longitudinală a utilajului. {i sistemul de curăţare funcţionează optim la trecerea de la funcţionarea în pantă la funcţionarea în rampă.
Buncărul de boabe are acum un volum de până la 11.000 litri, inclusiv versiunile MONTANA. O clapetă automată de pe tubul de descărcare previne în mod eficient curgerea materialului rezidual, chiar şi atunci când tubul este plin.

CONVIO FLEX – un nou heder cu bandă
În cadrul conferinţei internaţionale de presă, CLAAS a prezentat noile hedere cu bandă CONVIO FLEX şi CONVIO. Headerul CONVIO este utilizat pentru recolte ce necesită batozare, precum cereale şi seminţe de rapiţă, iar CONVIO FLEX, cu ajutorul barei de tăiere flexibile, poate obţine performanţe de top la recoltarea boabelor de soia, de mazăre şi de graminee. Sistemele de asistenţă pentru controlul înălţimii barei de tăiere şi a tamburului, alături de caracteristicile inteligente de design reduc efortul operatorului şi scad la minim pierderile. Noile hedere sunt disponibile cu trei lăţimi de lucru: 10,8 m, 12,3 m şi 13,8 m, pentru combinele de recoltat LEXION.

CONVIO FLEX pentru flexibilitate maximă
În timp ce CONVIO are o bară de tăiere şi platformă port-cuţit rigide, aceste componente şi curelele laterale sunt flexibile la CONVIO FLEX. Hederul poate urmări conturul solului, asigurând astfel cea mai joasă tăiere posibilă pe întreaga lăţime de lucru. Acest lucru permite recoltarea aproape de sol, cu pierderi reduse în cazul recoltelor cu tulpină joasă, cum este soia. Pentru recoltarea cerealelor, CONVIO FLEX poate fi utilizat ca un heder convenţional cu bară de tăiere şi platformă port-cuţit rigide. În cazul culturilor culcate la pământ, acesta se adaptează la conturul solului prin simpla apăsare a unui buton şi permite recoltarea cu pierderi reduse, chiar şi la o lăţime de lucru mare.
Atât CONVIO FLEX, cât şi CONVIO sunt perfect adaptate pentru recoltarea seminţelor de rapiţă. Echipamentul opţional pentru seminţe de rapiţă include, la stânga şi la dreapta, melci de alimentare cu diametrul de 425 mm în partea superioară a peretelui posterior al hederului şi cuţite pentru rapiţă, care pot fi montate şi demontate fără unelte. Pentru a reduce la minim pierderile, canalul central este închis în partea de jos cu garnituri de cauciuc. Peretele posterior înălţat al hederului previne pierderile de seminţe.

AUTO CONTOUR – patru moduri pentru cele mai bune performanţe de tăiere
Funcţia AUTO CONTOUR pentru reglarea automată a înălţimii hederului de pe CONVIO FLEX are patru moduri de lucru diferite:
– în modul cereale, platforma port-cuţit şi bara de tăiere sunt rigide;
– la întâlnirea unor porţiuni izolate de culturi întinse la pământ, operatorul poate comuta din modul rigid în cel flexibil, prin apăsarea unui buton, în timp ce combina se deplasează;
– în modul flexibil, bara de tăiere urmează conturul solului pe apărători. Cu o flexibilitate totală de 225 mm (90 mm în sus şi 135 mm în jos), CONVIO FLEX se poate adapta practic tuturor condiţiilor de sol.
În modul AUTO CONTOUR FLEX, hederul utilizează datele primite de la senzori pentru a determina în mod continuu poziţia ideală pentru un flux optim de material recoltat, urmărirea conturului solului şi cea mai joasă înălţime de tăiere. Astfel, pierderile la nivelul implementului frontal în cazul materialului recoltat cu înălţime mică sunt foarte reduse.

NOUL VÂRF DE GAMĂ: TUCANO 580
Seria TUCANO cuprinde, în total, 13 modele, de la noul TUCANO 580 cu 280 kW/381 CP, până la TUCANO 320 cu 180 kW/245 CP. Toate motoarele din această gamă sunt produse de Mercedes Benz, respectă standardul de emisii Stage V (Tier 5) şi funcţionează acum cu DYNAMIC POWER. Această funcţie, introdusă deja la combinele JAGUAR pentru recoltarea furajelor, adaptează curba de putere a motorului la condiţiile de lucru. Când este necesară o putere mai mică, este posibilă economisirea de carburant. Dacă este necesară o putere mai mare, de exemplu la descărcare, este disponibilă imediat întreaga putere a motorului. Acest sistem permite reducerea costurilor prin diminuarea turaţiei motorului la sarcină totală la 1.900 rpm şi a turaţiei la ralanti la 850 rpm.

ALTE CARACTERISTICI PRACTICE INTRODUSE DE CLAAS:
– Un mecanism de extragere a prafului din carcasa sistemului de alimentare, care asigură o mai bună vizibilitate în cazul unei cantităţi mari de praf sau pe timp de noapte.
– Retururile sunt afişate pe CEBIS şi pot fi evaluate alături de pierderi.
– Mai mult spaţiu de depozitare pentru scule şi piese.
– Panouri de întreţinere suplimentare şi mărite pentru motor şi sistemul de separare a boabelor reziduale.
– Rezervor de apă integrat pentru spălarea mâinilor.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →