Claas: Performanţă şi fiabilitate germană - Revista Ferma
7 minute de citit

Claas: Performanţă şi fiabilitate germană

ghita 1 m Claas: Performanţă şi fiabilitate germană

Astfel, timp de trei zile, zecilor de jurnalişti veniţi din toată Europa le-au fost prezentate: noua serie de combine Avero, Combina Tucano cu Sistem Hybrid, hederul Vario 1200, remorca Cargos, presa de balotat Rollant 454, noua serie de cositori Disco şi grebla Liner 4000.

În acest număr al revistei vă prezentăm, pe scurt, un fotoreportaj de la eveniment, însoţit de o descriere succintă a fiecărui utilaj, urmând ca în numerele viitoare să revenim cu o prezentare mai amplă.

Noua serie de combine Avero

Cea mai nouă serie de combine Claas, numită Avero, se situează ca şi putere între Dominator 150 şi Tucano 320. Modelul perezentat, Avero 240, este o combină compactă, destinată fermierilor care îşi operează singuri utilajele. Combina poate fi folosită pentru recoltarea cerealelor păioase şi soia. Motorul combinei Avero 240 este produs de Caterpillar şi are o putere de 146kW/198CP.

Sistemul de batozare este de tip APS (Accelerated Pre Separation), având lăţimea tobei de 1060mm şi diametrul de 450mm. Avantajul acestui sistem de batozare asigură o mai mare forţă centrifugă pentru separarea grânelor.

Separarea se face printr-un sistem cu cinci scuturatori, cu o lungime de 3,9m. Acest sistem intensiv poate asigura separarea şi manipularea unui volum mare de paie.

Sistemul de prindere al headerului de la noua combină este standardizat şi are aceeaşi interfaţă ca şi la gama Lexion. La Avero 240 se pot ataşa hedere tip C660 până la C370 sau din seria Vario: V540 sau V600. Volumul buncărului este de 5.600 litri, iar descărcarea se poate face în cca. 2 minute.

Cabina asigură un execelent confort, care este dublat şi de un sistem multifuncţional de control al operaţiilor de recoltare, batozare şi descărcare.

Tucano Sistem Hybrid

Pentru clasa Tucano de combine, care se situează în categoria medie-superioară a maşinilor de recoltat, a fost conceput un sistem hibrid care combină sistemul de batozare APS cu sistemul de separare Roto Plus, care este acum disponibil şi pentru această clasă de combine.

Acest sistem performant, care era până acum disponibil numai pentru seria Lexion, a fost introdus şi la modelele Tucano 470 şi Tucano 480. Spre deosebire de varianta cu două rotoare, disponibilă la Lexion, la seria Tucano acest sistem este acţionat de un singur rotor cu diametru mare.

Sistemul Hybrid, APS şi Roto Plus, asigură mai multe avantaje. Astfel, viteza de rotaţie a sistemului de batozare APS poate fi ajustată independent de viteza de rotaţie a sistemului de separare Roto Plus.

Modelul Tucano 470 este acţionat de un motor de 326CP Mercedes-Benz, iar Tucano 480 are un motor Caterpilar de 365CP.


Hederul Vario 1200

Lăţimea de 12 metri a hederului Vario 1200 asigură o viteză remarcabilă de recoltare. Dar pentru ca acest heder să fie funcţional, întregul sistem a fost reproiectat. La Vario V1200, melcul hederului şi aparatul de tăiere este format din două părţi.

Sistemul este astfel mai solid, se evită blocarea integrală a sistemului, apariţia vibraţiilor şi dezechilibrarea şi, în acelaşi timp, creşte durata de utilizare.

Pentru Vario V1200 este disponibil un sistem de transport special.

Remorca Cargos

Remorca Cargos (Combi Trailer)

„Trei remorci într-una singură”, aşa cum a fost denumită la conferinţa de prezentare, Cargos poate fi folosită ca şi remorcă auto-încărcătoare sau ca remorcă pentru transportul furajelor sau al porumbului.

Remorca este disponibilă în trei variante de capacitate: Cargos 9400 cu 38m2, Cargos 9500 cu 44m2 şi Cargos 9600 cu 50m2, iar capacitatea de încărcare variază de la 24 tone la 34 tone, în funcţie de tipul de osie şi de suspensie (mecanică sau hidropeneumatică) tandem sau triderm.

Sistemul de autoîncărcare al remorcilor Cargos este un concept Claas complet nou, iar sistemul de cuţite poate să asigure o lungime de tăiere de până la 38mm.
Inginerii Claas au găsit o soluţie eficientă care permite remorcii auto-încărcătoare să se transforme într-o remorcă furajeră completă.

Astfel, ansamblul de autoîncărcare şi tăiere poate fi demontat simplu şi rapid (în cca. 15 minute) şi plasat pe un suport, reducându-se, în acest mod, foarte mult greutatea remorcii şi crescând capacitatea de încărcare cu cca 2.800kg.

Noi cositori din seria Disco

În urmă cu 15 ani, Claas a lansat pe piaţă primele cositori proprii. De atunci, compania a continuat să lanseze permanent linii noi de cositori pentru furaje.

Cositorile din seria Disco au o lăţime de lucru de la 2,10 la 14 m, ceea ce le face ideale atât pentru fermele mici, cât şi pentru fermele mari. Anul trecut au fost lansate cositorile Disco 8400 Contour (8,10m) şi Disco Contour 9100 (8,90m).

Gama de cositori tractate cu cadru central pivotant a fost extinsă. Astfel, pe lângă modelele Disco 3100 TC/TRC (3,00 metri) şi Disco 3500 TC/TRC (3,40 metri) va fi disponibil şi modelul Disco 3900 TC care are lăţimea de lucru de 3,80 metri.

Cositorile din seria Disco sunt acum echipate cu un sistem reglabil de suspensie hidropenumatic Active Float, ce fusese disponibil numai pentru seria Contour, şi care reduce consumul de combustibil şi, totodată, riscul de contaminare a solului.


Presa de balotat Rollant 454 şi 455

Noile modele de prese pentru baloţi rotunzi Rollant 454/455 produc baloţi de 1,25×1,20 metri. Balotierele sunt echipate cu un sistem de tăiere RotoCut cu 25 de lame care asigură o lungime de tăiere de 4,8cm.

Acest sistem asigură cea mai bună calitate a tăierii, indiferent de starea materialului (fân, semifân) balotat (umiditate, grosime etc). Numărul de lame (cuţite) de tăiere poate fi reglat (0, 12, 13, 25) din cabina tractorului, graţie sistemului de comandă Claas Comunicator.

O altă caracteristică a preselor de balotat Rollant 454/455 este plasarea la mică înălţime a camerei de tăiere. În cazul înfundării acesteia, este uşurată deblocarea şi eliberarea materialului. Sistemul de legare este controlat, de asemenea, din cabina tractorului.

Diferenţa dintre cele două modele, 454 şi 455, constă în faptul că la ultimul model este disponibil sistemul MPS (Maximum Pressure System), care permite ca densitatea balotului să fie mărită, graţie sistemului cu trei role.

Sistemul MPS creşte densitatea balotului cu cca. 15%. Doi cilindrii hidraulici generează o presiune ajustabilă de la 60 la 120 bari, folosind sistemul Comunicator, care indică şi dimensiunea balotului.

Viteza de legare a fost, de asemenea, mult îmbunătăţită, întregul proces de legare a unui balot ajungând să dureze numai 23 de secunde.

Grebla Liner 4000

Dotată cu patru rotoare cu un diametru de 3,80 metri fiecare, noua greblă Liner 4000 are o lăţime totală de lucru de 15 metri.

Această nouă greblă este nu doar puternică, ci şi eficientă. Braţele telescopice permit reglarea hidraulică a rotorului din faţă şi a celor din spate.

Astfel, lăţimea totală de lucru poate fi reglată de la 12,20 metri la 15 metri. Rotoarele sunt echipate cu un sistem de lubrifiere continuă care asigură durabilitate şi o întreţinere uşoară.

Cu toate că are o lăţime totală desfăşurată de 15 metri, datorită sistemului de pliere, grebla Liner 4000 are o înălţime de sub 4 metri.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →