Ciobanii din Corsica în criză: epidemie de febră catarală și secetă. Franța lansează o campanie de vaccinare pentru combaterea bolii hemoragice la bovine - Revista Ferma
3 minute de citit

Ciobanii din Corsica în criză: epidemie de febră catarală și secetă. Franța lansează o campanie de vaccinare pentru combaterea bolii hemoragice la bovine

alerta bovine b Ciobanii din Corsica în criză: epidemie de febră catarală și secetă. Franța lansează o campanie de vaccinare pentru combaterea bolii hemoragice la bovine

4.350 de focare de boală hemoragică epizootică la bovine au fost semnalate în Franța la data de 12 august 2024. Ca urmare, Agenția Națională a Medicamentelor Veterinare (ANMV) din Franţa a acordat o autorizație temporară de utilizare unui vaccin împotriva bolii hemoragice epizootice „având în vedere o situație sanitar-veterinară care necesită vaccinare de urgență” din 6 august 2024. Vaccinului Hepizovac conţine virus inactivat şi este bovinelor cu varsta de peste 2 luni.

Potrivit documentului disponibil pe site-ul Agenției Medicamentelor Veterinare din Franţa, acest vaccin se administrează prin injecție subcutanată, în două doze a câte 4 ml, la un interval de trei săptămâni, iar o imunitate eficientă se obţine la 21 de zile de la ultima administrare a vaccinului. Principalale efecte la vaccinări sunt „reducerea încărcăturii virale (viremia) și va atenuează semnele clinice sistemice, inclusiv hipertermia”.

Virusul bolii hemoragice se transmite prin inţepăturile insectelor hematofage şi, în acest sezon, primele două focare de boală hemoragică epizootică au apărut în Franţa în iunie.

În Corsica, epidemia febrei catarale ovine evidențiază probleme structurale ale sectorului

O situaţie fără precedent se înregistrează în Corsica: focarele de febră catarală la ovine şi seceta au perturbat grav sectorul de creştere al ovinelor. Numai în luna iulie au murit mai mult de 1000 de oi, din cele aproximativ 100.000 prezente pe insulă (recensământ 2022), cifră pe care Camera de agricultură a regiunii o consideră a fi mult mai mică decât realitatea.

Pentru prima dată „toate efectivele sunt afectate, chiar și cele din zona de munte, spre deosebire de anii precedenţi când epidemia a fost limitată în zonele de câmpie” se arată într-un articol din La France Agricole. În plus, chiar dacă crescătorii vaccinează acum masiv efectivele de ovine, încă există numeroase cazuri de mortalitate, mai ales în efectivele care au fost vaccinate la sfârșitul anului 2023.

Epidemia de febră catarală ovină este un efect al schimbărilor climatice?

Reprezentanţii crescătorilor şi oficialităţile sunt convinse că această epidemie de febră catarală la ovine este „direct legată de seceta fără precedent, în perioada septembrie 2023 – martie 2024, din departamentul Haute-Corse”. Datele statistice arată că o astfel de secetă nu s-a mai întâlnit de peste 25 de ani.

Epidemia, impactul secetei asupra producerii de furaje , precum şi absenţa unui abator local dedicat rumegătoarelor mici par a fi principalele cauze care sectorul corsican de creştere a ovinelor. Crescătorii corsicani de ovine îşi vând animalele în Sardinia, la un preț de 2,30 euro/kg.

Febra catarală ovină este o boală virală necontagioasă a rumegătoarelor, în special a ovinelor. Simptomele bolii includ răni, șchiopătare și probleme de reproducere. Nu există un tratament eficace; animalele afectate pot muri în decurs de câteva zile, iar pentru cele care supraviețuiesc, recuperarea poate dura chiar și câteva luni. Boala nu reprezintă o amenințare la adresa oamenilor.

Vaccin MSD împotriva criptosporidiozei

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →