Cine și cum va plăti TAXA PE STÂLP! - Revista Ferma
5 minute de citit

Cine și cum va plăti TAXA PE STÂLP!

Ordonanța trenuleț a trecut de Senat la începutul lunii martie

Reglementările cu privire la taxa pe stâlp, prevăzută de Ordonanța trenuleț, aprobată de Guvern la finalul anului trecut, vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

taxa pe stalp
credit foto @istock NicolasMcComber

”Taxa pe construcțiile speciale este o taxă introdusă anul trecut, știm foarte bine. A fost o decizie luată în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta acele angajamente pe care eu, ca ministru al Mediului, de exemplu, le-am putut respecta de fiecare dată și pe care le-am considerat foarte importante.

Chiar dacă este nevoie de luni de zile de discuție, când am decis pe SGR (Sistemul Garanție-Returnare – n.red.), toată lumea a avut timp să se pregătească. Așa ar fi de dorit și această taxă pe construcțiile speciale, care se află astăzi în analiză detaliată la minister.

Zilnic, se întâlnesc colegii mei cu fiecare sector în parte, cu toate industriile pe care va trebui să se conformeze și va trebui să plătească acest impozit. Calculele sunt din ce în ce mai relevante și mai exacte.

Cu siguranță vom veni cu reglementări în ultima săptămână a lunii martie, reglementări pe care avem ocazia acum în cursul lunii februarie, în cursul lunii martie, să le discutăm pe toate detaliile și pe toate elementele”, a declarat ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, la conferința PRIA Finance for Keys Business Sectors, desfășurată marți, 4 martie, citat de Agerpres.

3 SOLICITĂRI DIN PARTEA MEDIULUI DE AFACERI PRIVIND TAXA PE STÂLP

Acesta a precizat că, în prezent, sunt analizate propunerile din partea mediului de afaceri privind baza de calcul pentru taxa pe stâlp, perioada de aplicare a acesteia și exceptarea anumitor tipuri de construcții speciale de la plata taxei:

”Din partea industriei vin în principiu trei solicitări. O solicitare cu privire la baza de calcul, unde propunerea mediului de afaceri este ca această taxă să se aplice pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric. Este un element important.

Vine o solicitare concretă de limitare în timp, adică să nu existe pe o perioadă nedeterminată, ci să fie pe o perioadă fixă de câțiva ani și desigur vin din partea fiecărei fiecărui sector.

Câteva dintre solicitări sunt cu privire la exceptarea unor anumite tipuri de construcții speciale. Le analizăm și vom veni în cel mai scurt timp posibil cu răspuns la fiecare domeniu în parte.

Avem și calculele pe impactul acestei taxe și, cu siguranță, în ultima săptămână din luna martie, o să avem toate detaliile pentru a veni cu reglementări.”

ORDONANȚA TRENULEȚ A TRECUT DE SENAT

ordonanta trenulet

Ordonanța trenuleț OUG 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice – aprobată la finalul anului trecut, prevede că ”impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Pe lângă obligația de a plăti taxa pe stâlp, Ordonanța trenuleț mai prevede că ”începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 4.050 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând în medie 24,496 lei/oră”.

Luni 3 martie 2025, Senatul a adoptat tacit Ordonanța trenuleț emisă de Guvern pe 30 decembrie 2024, după ce termenul de vot și dezbatere a expirat pe 2 martie.

Ordonanța trenuleț va fi trimisă pentru dezbatere și aprobare către Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

CE SPUN FERMIERII DESPRE TAXA PE STÂLP

Fermierii au avertizat încă de la finalul anului trecut că taxa pe stâlp ar putea falimenta agricultorii și au solicitat scutirea construcțiilor agricole de la plata impozitului special pe construcții (taxa pe stâlp).

CITEȘTE ȘI: ORDONANȚA TRENULEȚ, impact frontal cu agricultura românească!

Reprezentanții fermierilor membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România au criticat, de asemenea, reintroducerea impozitului pe construcții speciale (taxa pe stâlp) și au atras atenția că aceasta ar putea afecta direct fermierii care exploatează solarii, sere sau instalații de irigare.

CITEȘTE ȘI: Fără facilități fiscale pentru angajații din agricultură și cu taxă pe stâlp! Fermierii se opun Ordonanței trenuleț!

taxa pe stalp ordonanta trenulet fermier in faliment
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa Foto iStock.com/ancoay

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →