3 minute de citit

Cine face preţul pe piaţa mondială a grâului?

Nu se cunosc încă efectele valului de frig din a doua jumătate a lunii martie, dar starea culturilor de toamnă se menţine bună, mai ales dacă o comparăm cu situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezerva de apă din sol continuă să se refacă.
Pentru campania de primăvară încă nu sunt cunoscute estimări oficiale privind suprafeţele ce urmează a fi semănate cu porumb şi floarea soarelui. Cert este că preţul şi mai buna rezistenţă la secetă a florii soarelui ar putea influenţa decizia fermierilor.

 

Preţuri în formare

 

Preţul futures la grâu s-a stabilizat, în timp ce competiţia dintre preţul rapiţei şi al florii soarelui continuă a fi strânsă. Precontractele pentru floarea soarelui se încheie acum la 2,10 lei/kg, iar la porumb – 0,72 lei/kg.
În luna ianuarie preţul internaţional al grâului a crescut cu 6,8%, pe fondul cererii globale sporite şi datorită dublării taxelor de export pentru grâul rusesc.

cultura de grau - Liviu_b

Rusia a pierdut

 

FAO estimează că producţia globală de grâu va ajunge până la 780 de milioane de tone, în 2021. Anticipata revenire a producţiei de grâu în Uniunea Europeană este de aşteptat să compenseze pierderile de recoltă din Rusia, cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile şi, în final, producţia europeană să fie una bună. Revenirea anticipată a producţiei globale ar putea duce la o scădere a preţurilor la grâu la nivel internaţional.

În ultima săptămână a lunii februarie livrările de grâu din Rusia au fost de 1,4 milioane de tone, apoi au scăzut brusc. Recolta de grâu din 2020 a fost a doua ca mărime înregistrată în Rusia şi ar fi putut ajuta la consolidarea poziţiei acesteia pe piaţa globală, mai ales că situaţia internaţională îi era favorabilă datorită producţiei reduse a principalilor concurenţi zonali (UE şi Ucraina), precum şi preţul mondial ridicat.

 

Ce face Egiptul?

 

În anul fiscal 2019/2020, importurile de grâu ale Egiptului au scăzut la 12,685 mil. tone, comparativ cu 13,3 mil. tone în anul anterior. Potrivit unui raport al Serviciului pentru Agricultură Externă (FAS) al SUA, importurile de grâu ale Egiptului estimate în anul fiscal 2020/2021 vor ajunge la 12,85 mil. tone, în timp ce producţia internă prognozată este de 8,9 mil. tone, în creştere cu 1,5% faţă de anul trecut.
România este unul dintre furnizorii importanţi de grâu către Egipt.

bursa agricola 2 CANVA_b

Porumbul ucrainean are piaţă bună

 

Ucraina a exportat aproape 2,48 mil. tone de porumb în februarie, cu 24% mai mult faţă de ianuarie şi mai puţin cu 28% faţă de luna februarie 2020. De la începutul sezonului (septembrie 2020), exporturile ucrainene de porumb au totalizat 13,27 mil. tone, în creştere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru a doua lună consecutivă, Uniunea Europeană a achiziţionat mai mult porumb ucrainean decât China, dar volumul total livrat către statele UE în acest sezon este mai mic decât cel cumpărat de chinezi. Următorii mari importatori de porumb din Ucraina sunt: Egipt, Turcia, Libia, Algeria şi Iran.

CLICK AICI şi urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →