3 minute de citit

Cine a pus gând rău brânzei românești?!

branza de oaiea1 b Cine a pus gând rău brânzei românești?!Scandalul din jurul brânzei contaminate pare departe de a se fi încheiat iar subiectul, după cum era de așteptat, a stârnit multe controverse.

Nimeni nu poate contesta rezultatele analizelor făcute în laboratoarele instituțiilor statului și e mare păcat atunci când unii producători pur și simplu nu înțeleg că sănătatea umană trebuie să fie mai presus de orice câștig. Chiar nu poți să te joci cu așa ceva după bunul plac și apoi să fii revoltat când ești prins cu mâța-n sac! Cine a greșit să plătească, fără drept de apel!

Problema apare însă când modul de abordare și expunerea publică a rezultatelor din laboratoare seamănă mai degrabă a campanie de denigrare a unui întreg sector. Cei incriminați suportă litera legii, însă ce vină au producătorii individuali care ies pe piață cu marfă curată, de calitate și procesată în condiții de igienă și sub normele impuse de autoritatea sanitar-veterinară? Am stat de vorbă cu mai mulți fermieri care mi-au spus la unison că această generalizare a ”pericolului” din brânza românească îi afectează în mod direct.

Cine are interesul să lovească în micul producător de lactate și în fermele de familie care scot produse finite pe piață? Bună întrebare! La fel de ”bună” e și întrebarea: a verificat cineva dacă brânza confiscată este într-adevăr produsă în Sibiu, de exemplu? De ce articolele apărute în anumite organe de presă par a fi scrise după dictare și conțin toate întrebarea ”Cât de sigură e brânza producătorilor români”?

Dacă tot au descifrat însemnătatea cuvântului ”trasabilitate”, de ce nu se pun fain frumos autoritățile cu atribuții de control să verifice originea reală a mărfii dovedită a fi contaminată și să stârpească o dată pentru totdeauna fenomenul ”brânza falsificată” din marile piețe urbane ale României?

Desigur, nu voi răspunde fără dovezi acestor întrebări, chiar dacă pe surse și din vorbele crescătorilor cinstiți rezultă că tot acest circ pare să urmeze șirul interminabil al scandalurilor și provocărilor care țintesc o categorie importantă a producătorilor autohtoni. Dar cu siguranță vom urmări subiectul iar acest punct de vedere este un mare semnal de alarmă asupra pericolului generalizării! Nu tot românul fură și păcălește consumatorul așa cum nici oficialii noștri nu sunt toți corupți și ”vulnerabili” la câștiguri ilicite și campanii denigratoare generate de anumite interese private sau de grup!

Până va ieși adevărul la iveală n-ar fi rău ca autoritățile care apără siguranța alimentară a românilor să sape mai adânc după vinovați iar asociațiile profesionale ale fermierilor și Ministerul agriculturii să ia atitudine publică pentru susținerea producătorilor afectați de acțiunile ilegale ale altora. Și poate n-ar fi rău să înțeleagă unii fermieri că ambalajul și eticheta nu sunt un moft, mai ales în condițiile date. Nu mai merge oricum și în orice condiții cu produsul agroalimentar. De cealaltă parte, consumatorul trebuie să se informeze din surse sigure înainte să aleagă de la raft sau din piață un produs care n-a văzut strop de lapte!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →