Cererea puternică a contribuit la creșterea livrărilor americane, în ciuda volumelor mai mici pentru majoritatea produselor, se arată în cel mai recent raport privind comerțul agricol internațional al Departamentului american al Agriculturii. Dar preţurile mai mari pentru produsele de bază şi achizițiile solide ale Chinei au fost principalele motive pentru valoarea record a exporturilor americane către China în 2022
Reamintim că prin acordul comercial „Phase One” aprobat de către Trump au fost reduse sau eliminate barierele tehnice și administrative pentru mai multe produse, inclusiv pentru carnea de pasăre și de vită.
Şi mai multă soia!
Din totalul exporturilor agroalimentare americane către China, soia a reprezentat aproape 50%, cu o valoare record de 16,4 miliarde de dolari, în creştere cu 16% faţă de valoarea din anul 2021.
China este cel mai mare importator (cu aproape 60% din volumul tranzacţiilor internaţionale) și procesator de soia din lume, consumul intern fiind de aproape 120 de milioane de tone de soia pe an.
Exporturile de porumb din SUA către China în 2022 au depășit 4,8 miliarde de dolari, în scădere față de nivelul record înregistrat în anul fiscal 2021, dar totuși al doilea cel mai mare nivel din istorie. În ciuda volumului în scădere cu aproximativ 26%, valoarea totală a porumbului exportat a scăzut cu doar 9%, din cauza prețurilor mai mari.
Au crescut şi exporturile de sorg ale SUA către China, până la un nivel record de 2,2 miliarde de dolari, aproape triplu faţă de ultimii 2 ani. Anul trecut China a preluat aproape 90% din volumul total al exporturilor de sorg din SUA. În plus, valoarea sorgului importat a crescut față de anul precedent cu peste 400 de milioane de dolari. Practic, datorită preţului competitiv în comparaţie cu porumbul, sorgul a fost una dintre alternativele preferate de producătorii chinezi de furaje.
Perspective pentru 2023
USDA estimează că în 2023 China va atrage 65% din exporturile mondiale de porumb și 53% din cele de grâu, cu toate că ţara „găzduiește” aproximativ 20% din populația mondială şi deţine doar cca. 7% din terenurile arabile ale lumii.
Până în 2060 se așteaptă ca suprafața de teren arabil din China să scadă cu 6%, pe fondul urbanizării și al poluării solului și a apei. Prin urmare, China se va baza şi mai mult pe importurile de produse agroalimentare.