În principal, cerinţele energetice ale unei vaci de lapte se stabilesc în funcţie de masa corporală a animalului (cerinţe de întreţinere) şi de producţia de lapte.
Cerinţele de întreţinere se pot stabili în două moduri:
• cu formula UFL = 1,4 + 0,6 x G (kg)/100 în care G = masa corporală (kg)
• sau prin formula UFL = 0,041 x G0,75 în care G0,75 = greutatea metabolică a animalului (kg).
La o vacă de lapte cu masa corporală de 600 kg, conform primei formule, necesarul energetic pentru întreţinere este de 5 UFL.
În a doua formulă observăm că, în condiţiile în care o vacă de 600 kg are greutatea metabolică de 121,23 kg, necesarul este de 0,041 x 121,23 = 4,97 UFL.
La primipare, în funcţie de vârsta fătării, pentru creşterea în greutate, cerinţele energetice pentru întreţinere se suplimentează cu 2 UFL – dacă fătarea are loc până la vârsta de 24 luni, respectiv cu 1,3 UFL – dacă fătarea are loc până la vârsta de 36 luni.
Cerinţele pentru producţia de lapte se pot determina prin formula: UFL/kg lapte = 0,44 + 0,0055 x (CG-40) + 0,0033 x (CP – 31), în care CG este „conţinutul în grăsime” al laptelui exprimat în grame/kg lapte, iar CP reprezintă „conţinutul în proteină” al laptelui exprimat în grame/kg lapte.
Conform acestei formule, cerinţele pentru un kg de lapte cu 4% grăsime şi 3,2% proteină sunt de 0,44 UFL. În acest caz, necesarul pentru o producţie de 30 kg lapte este de 30 x 0,44 = 13,20 UFL.
Se poate observa că valoarea necesarului de 0,44 UFL este stabilită pentru 1 kg de lapte care are conţinutul în grăsime de 4%. Întrucât grăsimea din lapte este variabilă, pentru a putea utiliza valoarea energetică de 0,44 UFL/kg lapte, producţia se stabileşte pentru un conţinut de 4% grăsime după următoarea formulă: PL 4% = PL x ( 0,4 +(0,015 x CG)) în care PL = producţia de lapte în kg.
Recapitulând, se poate constata că necesarul energetic pentru o vacă de lapte cu masa corporală de 600 kg şi cu o producţie zilnică de 30 kg lapte cu 4% grăsime este de UFL +13,20 UFL = 18,20 UFL.