4 minute de citit

CERCETAREA LEGUMICOLĂ DĂ ROADE. Noi succese ale Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău

Lucrările ştiinţifice susţinute la eveniment au avut ca temă de studiu tomatele Cherry, busuiocul şi vânăta, ce urmează a fi brevetate şi omologate sub egida Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, dar şi evaluarea potenţialului de producţie a unor noi specii de plante introduse în cultură cum ar fi Sideritis syriaca sau Salsola soda din grupul de plante halofite existent.  

 

Tomate Cherry

 

În urma procesului de ameliorare, atât în spaţiu protejat, cât şi în câmp deschis, s-a reuşit selecţia unui genotip din sortimentul de roşii cherry tricolore medii cu fermitate mare, fructe ovoide cu o greutate medie de aproximativ 30 g, doua lojii seminale şi un raport lungime/diametru de 1-1,2.

De asemenea, a fost stabilizată genetic o nouă varietate cu perspective de brevetare.

cercetare buzau_b 

Busuioc

 

Colecţia de germoplasmă a BRGV conţine 63 de genotipuri, dintre care 27 sunt stabile genetic. Dintre acestea, patru genitori au fost selectaţi ca material genetic. Procedurile de ameliorare utilizate au fost hibridarea clasică, selecţia negativă în masă şi segregarea.

Lucrarea de cercetare a prezentat 4 noi genotipuri pentru îmbogăţirea sortimentului local de plante aromatice şi medicinale din genul Ocimum românesc.  

 

Vinete

 

Ţinând cont de cerinţele tot mai mari ale fermierilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte diversificarea sortimentului de vinete comercializat pe piaţă, BRGV contribuie la îmbunătăţirea acestuia prin obţinerea şi promovarea de noi soiuri, aclimatizate la condiţiile de creştere specifice României.  

În urma testărilor, s-a remarcat un genotip stabil, prezentând următoarele caracteristici: greutatea fructului – 590,35 g, lungimea – 21,5 cm, formă obovată a fructelor, culoarea verde deschis cu striaţii uşoare şi pulpa verzuie, cu o perioadă de coacere timpurie.

Astfel, noul soi de pătlăgele vinete, cu expresivitate fenotipica distinctă, urmează a fi brevetat şi omologat sub egida BRGV Buzău.

cercetare buzau 2_b 

O specie nouă introdusă în cultură

 

Cercetarea buzoiană a introdus în cultură Sideritis syriaca o plantă endemică din munţii Cretei, folosită ca agent antiinflamator, antimicrobian, antioxidant şi analgezic în medicina populară.

După trei ani de studiu, de monitorizare şi măsurători biometrice, s-a stabilit schema de înfiinţare a culturii (70 cm între rânduri şi 40 cm între plante/rând) cât şi tehnologia de cultură.

Astfel, s-au realizat reproducerea şi aclimatizarea speciei la condiţiile climatice ale ţării noastre, urmând procedurile pentru aprobarea unui nou soi.

cercetare buzau 4_b


Salsola soda

 

Studiul evaluează un nou genotip de Salsola soda – o plantă halofită conservată la Buzău cu utilizări multiple: alimentară, biodesalizantă, plantă companion în culturi intercalate.

În urma observaţiilor, a fost stabilizat un genotip cu următoarele caracteristici: înălţimea plantei – 134 cm; diametrul – 109 cm, masa verde – 2.078 g.

Genotipul studiat îndeplineşte cerinţele testului DUS, poate fi cultivat în toată ţara noastră, în special pe soluri aride şi cu salinitate ridicată, putând fi folosit în diverse preparate alimentare culinare.

 

„Licurişca”

 

Reamintim că la Congresul mondial de Horticultură, organizat în Franţa între 14−20 august 2022, soiul de varză „Licurişca” s-a bucurat de o largă apreciere din partea reprezentanţilor din 200 de ţări – elita lumii ştiinţifice în horticultură.

camera-frigorifica-institutm118_b_b

Prezentat de un nucleu de amelioratori, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, directorul BRGV Buzău, „Licurişca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obţinerea mai multor varietăţi autohtone valoroase.

Acesta va fi introdus în viitor în producţie şi are potenţial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform şi plat, conţinutului suculent sau frunzelor subţiri şi fine.

 

Se cuvine să le notăm numele pasionaţilor cercetători ai Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Camelia Bratu, Geanina Neoşanu, Matilda Popescu, Florin Burlan, Adrian Peticilă, Florin Stănică şi Cristian Tomoiag.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →