Valoarea producției agricole în Uniunea Europeană variază puternic între regiuni agricole, arată cele mai recente date ale Eurostat. Pe ce loc este România!
În 2022, valoarea producției agricole a Uniunii Europene (UE) a fost de 524 de miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.
Valoarea producției vegetale (55% din total) a fost considerabil mai mare decât valoarea producției animale (40% din total), restul (5%) provenind din servicii agricole.
5 regiuni agricole din UE au depășit 9 miliarde de euro din agricultură în 2022
Potrivit datelor Eurostat privind valoarea producției agricole pe regiuni agricole, există 5 regiuni din UE clasificate la nivelul 2 al Nomenclatorului unităților teritoriale pentru statistică (NUTS 2) (NUTS 1, 2, 3 reprezintă regiuni de la mai mari la mai mici, peste NUTS 1 fiind nivelul „național” al statelor UE – nota red.) a căror producție agricolă totală a depășit 9 miliarde de euro în 2022.
Toate aceste regiuni se află în cele patru state UE care realizează mai mult de jumătate din valoarea producţiei agricole a UE.
Pe primul loc a fost Andaluzia (Spania) – valoarea producției agricole a fost de 16 miliarde euro în 2022, urmată de Bretania (Franța) – 11 miliarde euro, Lombardia (Italia) – 10 miliarde euro, Weser-Ems (Germania) și Țara Loarei (Franța) – 9 miliarde de euro fiecare.
Valoarea producției vegetale, mai mare decât producția animală în majoritatea regiunilor
În majoritatea celor 225 de regiuni NUTS 2 ale UE pentru care există date disponibile, producția vegetală a reprezentat mai mult de jumătate din valoarea producției agricole totale în 2022.
În 60 de regiuni agricole din UE, producția vegetală a contribuit cu peste 70% la producția agricolă totală.
Valoarea producției vegetale din Andaluzia, Spania (13 miliarde de euro) a fost de departe cea mai mare și a fost de peste două ori mai mare față de cea din regiunea Zuid-Holland din Țările de Jos și Champagne-Ardenne din Franța (aproape 6 miliarde de euro fiecare).
În doar 64 dintre regiunile NUTS 2 ale UE (28% din regiuni), valoarea producției animale (animale și produse de origine animală) a depășit 50% din producția agricolă totală.
Valoarea producției animale, în 2022, a fost cea mai mare în Bretania, Franța (puțin peste 7 miliarde euro), urmată de Weser-Ems în Germania (puțin sub 7 miliarde euro) și regiunea de sud a Irlandei (aproape 6 miliarde euro).
În 11 regiuni agricole din UE cel puțin 70% din producția agricolă a provenit din producția animală: câte 2 regiuni din Irlanda (Sud 79% și Nord și Vest 77%), Spania (Cantabria 75% și Principatul Asturia 72%) și Austria (Salzburg 73% și Vorarlberg 71%) și câte o regiune din Italia (Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste 76%), Portugalia (Regiunea Autonomă Açores 76%), Germania (Weser-Ems 75%), Țările de Jos (Overijssel 73%) și Ungaria ( Budapesta, 73%).
Clasament UE la valoarea agricolă
În clasamentul statelor UE la valoarea produsă de agricultură în 2022, România s-a menținut pe locul 7 (pentru Polonia și Slovenia nu există date pentru anul 2022, iar pentru Portugalia există doar date provizorii).
Detalii despre anul 2023 aici:
TOP 10 STATE UE ÎN CARE A CRESCUT VALOAREA PRODUCȚIEI AGRICOLE
La coada clasamentului UE au fost Malta, Islanda, Luxemburg și Cipru, țări în care valoarea producției agricole nu a depășit 1 miliarde de euro în 2022.
Cele mai bogate regiuni agricole din România
Pe regiuni din România, cea mai bogată regiune agricolă din țara noastră este Sud-Muntenia (4,92 miliarde euro), urmată de regiunea Sud-Est (3,44 miliarde euro) și regiunea Nord-Est (3,42).
Fiecare din aceste regiuni ale României a produs din agricultură, în 2022, mai mult decât state precum Croația, Slovacia, Letonia, Estonia, Cipru.
Tot din datele Eurostat reiese că regiunea Sud-Muntenia s-a aflat pe locul 27 între regiunile NUTS 2 din UE la valoarea producției agricole realizate în anul 2022.
Citește și:
Noi coeficienți SOC 2020: Cât valorează o fermă cu 10 vaci de lapte!
Noi coeficienți SOC 2020: Cât valorează o fermă cu 10 vaci de lapte!