Cele mai bogate regiuni agricole din UE și din România! - Revista Ferma
4 minute de citit

Cele mai bogate regiuni agricole din UE și din România!

Valoarea producției agricole în Uniunea Europeană variază puternic între regiuni agricole, arată cele mai recente date ale Eurostat. Pe ce loc este România!

fermier bani din agricultura subventii APIA recoltat grau
Credit foto: istockphoto.com/simazoran

În 2022, valoarea producției agricole a Uniunii Europene (UE) a fost de 524 de miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

Valoarea producției vegetale (55% din total) a fost considerabil mai mare decât valoarea producției animale (40% din total), restul (5%) provenind din servicii agricole.

5 regiuni agricole din UE au depășit 9 miliarde de euro din agricultură în 2022

Potrivit datelor Eurostat privind valoarea producției agricole pe regiuni agricole, există 5 regiuni din UE clasificate la nivelul 2 al Nomenclatorului unităților teritoriale pentru statistică (NUTS 2) (NUTS 1, 2, 3 reprezintă regiuni de la mai mari la mai mici, peste NUTS 1 fiind nivelul „național” al statelor UE – nota red.) a căror producție agricolă totală a depășit 9 miliarde de euro în 2022.

Toate aceste regiuni se află în cele patru state UE care realizează mai mult de jumătate din valoarea producţiei agricole a UE.

Pe primul loc a fost Andaluzia (Spania) – valoarea producției agricole a fost de 16 miliarde euro în 2022, urmată de Bretania (Franța) – 11 miliarde euro, Lombardia (Italia) – 10 miliarde euro, Weser-Ems (Germania) și Țara Loarei (Franța) – 9 miliarde de euro fiecare.

Valoarea producției vegetale, mai mare decât producția animală în majoritatea regiunilor

În majoritatea celor 225 de regiuni NUTS 2 ale UE pentru care există date disponibile, producția vegetală a reprezentat mai mult de jumătate din valoarea producției agricole totale în 2022.

În 60 de regiuni agricole din UE, producția vegetală a contribuit cu peste 70% la producția agricolă totală.

Valoarea producției vegetale din Andaluzia, Spania (13 miliarde de euro) a fost de departe cea mai mare și a fost de peste două ori mai mare față de cea din regiunea Zuid-Holland din Țările de Jos și Champagne-Ardenne din Franța (aproape 6 miliarde de euro fiecare).

În doar 64 dintre regiunile NUTS 2 ale UE (28% din regiuni), valoarea producției animale (animale și produse de origine animală) a depășit 50% din producția agricolă totală.

Valoarea producției animale, în 2022, a fost cea mai mare în Bretania, Franța (puțin peste 7 miliarde euro), urmată de Weser-Ems în Germania (puțin sub 7 miliarde euro) și regiunea de sud a Irlandei (aproape 6 miliarde euro).

În 11 regiuni agricole din UE cel puțin 70% din producția agricolă a provenit din producția animală: câte 2 regiuni din Irlanda (Sud 79% și Nord și Vest 77%), Spania (Cantabria 75% și Principatul Asturia 72%) și Austria (Salzburg 73% și Vorarlberg 71%) și câte o regiune din Italia (Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste 76%), Portugalia (Regiunea Autonomă Açores 76%), Germania (Weser-Ems 75%), Țările de Jos (Overijssel 73%) și Ungaria ( Budapesta, 73%).

Clasament UE la valoarea agricolă

În clasamentul statelor UE la valoarea produsă de agricultură în 2022, România s-a menținut pe locul 7 (pentru Polonia și Slovenia nu există date pentru anul 2022, iar pentru Portugalia există doar date provizorii).

valoarea productiei agricole ue
Sursa Eurostat

Detalii despre anul 2023 aici:

TOP 10 STATE UE ÎN CARE A CRESCUT VALOAREA PRODUCȚIEI AGRICOLE

La coada clasamentului UE au fost Malta, Islanda, Luxemburg și Cipru, țări în care valoarea producției agricole nu a depășit 1 miliarde de euro în 2022.

Cele mai bogate regiuni agricole din România

Pe regiuni din România, cea mai bogată regiune agricolă din țara noastră este Sud-Muntenia (4,92 miliarde euro), urmată de regiunea Sud-Est (3,44 miliarde euro) și regiunea Nord-Est (3,42).

Fiecare din aceste regiuni ale României a produs din agricultură, în 2022, mai mult decât state precum Croația, Slovacia, Letonia, Estonia, Cipru.

valoarea productiei agricole pe regiuni agricole romania
Sursa: Eurostat

Tot din datele Eurostat reiese că regiunea Sud-Muntenia s-a aflat pe locul 27 între regiunile NUTS 2 din UE la valoarea producției agricole realizate în anul 2022.

Citește și:

Noi coeficienți SOC 2020: Cât valorează o fermă cu 10 vaci de lapte!

Noi coeficienți SOC 2020: Cât valorează o fermă cu 10 vaci de lapte!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →