
Este extrem de rară şi foarte valoroasă, fiind considerată o „găină exotică” şi adesea asociată cu simbolismul mistic şi ceremonial în cultura indoneziană. De asemenea, este cunoscută pentru aspectul său complet negru, având pene, piele, oase şi chiar organe negre, datorită unei mutaţii genetice numite fibromelanoză.
Ayam Cemani este extrem de rară şi foarte valoroasă iar interesul pentru această rasă a crescut în întreaga lume datorită unicităţii sale. Provine din insula Java şi numele său reflectă acest lucru – „Ayam” înseamnă „găină” în limba indoneziană iar „Cemani” se referă la oraşul Cemani, unde se presupune că a fost crescută iniţial.
Deşi este o rasă de găini, Ayam Cemani nu este crescută pentru producţia de carne în masă, ci mai degrabă pentru aspectul şi raritatea sa. Carnea lor este apreciată în anumite cercuri, dar datorită rarităţii lor, preţul unui exemplar Ayam Cemani poate ajunge la sume considerabile.
În ciuda faptului că sunt uimitoare prin aspectul lor, ouăle pe care le depun sunt surprinzător de normale, având coaja de culoare alb-crem. Totuşi, producţia de ouă este destul de redusă, de obicei între 60 şi 100 de ouă pe an, ceea ce face ca rasa să fie mai puţin atractivă pentru fermierii care urmăresc producţia mare de ouă.
Preţuri exorbitante
Dacă în Indonezia preţul unui pui Ayam Cemani poate varia între 200 şi 400 de dolari, în funcţie de calitatea păsării şi de puritatea rasei, în alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa sau Statele Unite ale Americii, preţul poate fi mult mai ridicat din cauza dificultăţilor legate de export şi rarităţii exemplarelor pure.
Un exemplar adult poate costa între 1.500 şi 2.500 de dolari sau chiar mai mult. Ouăle pentru incubare sunt şi ele scumpe, cu preţuri de aproximativ 50-100 de dolari pe ou, în funcţie de crescător şi de puritatea genetică. Datorită cererii mari şi a ofertelor limitate, preţurile Ayam Cemani pot varia considerabil, iar exemplarele de calitate superioară, crescute pentru expoziţii sau cu pedigree recunoscut, pot fi mult mai scumpe.







