Cea mai profitabilă cultură din ferma lui George Iacșa: ”Prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Cea mai profitabilă cultură din ferma lui George Iacșa: ”Prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului!”

George Iacsa Cea mai profitabilă cultură din ferma lui George Iacșa: ”Prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului!”
George Iacșa, tânărul fermier din Galda de Jos, județul Alba

Nu este o cultură grea, necesită o tehnologie minimă și nu trebuie să folosești foarte multe îngrășăminte, iar prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului, indiferent cât au fluctuat prețurile cerealelor, susține tânărul fermier George Iacșa despre cea mai profitabilă cultură din ferma lui.

George Iacșa, din Benic, comuna Galda de Jos, județul Alba a preluat ferma familiei când avea doar 18 ani. Acum, 12 ani mai târziu, crește oi și vaci și lucrează și 250 de hectare de teren agricol, din care 50 de hectare sunt pășune.

Activitatea de bază în fermă este cultivarea cerealelor, iar creșterea animalelor este ”mai mult de drag”, afirmă tânărul fermier. Pe 200 de hectare de teren arabil cultivă porumb, orzoaică de bere, floarea-soarelui, lucernă și grâu.

Cel mai greu în agricultură este că nu știi cât o să fie prețurile cerealelor și nu ai predictibilitate, nu poți să-ți faci un plan de investiții.

Anul trecut în vară am cumpărat îngrășăminte cu 4.800-5.000 de lei tona și am vândut cerealele ca atunci când îngrășământul era 1.500 de lei pe tonă”,

susține George Iacșa.

”Mi-am făcut niște calcule și, sincer, la floarea-soarelui eu nu am depășit niciodată 2,5 tone pe hectar. Am avut și 1.800 sau 2.000 de kilograme la hectar.

Am calculat că dacă fac 4,5 tone pe hectar la orzoaica de bere, deja este mai avantajos. La grâu am avut media producției tot de 5 tone pe hectar.

La orzoaică de bere am avut și 6,5 tone pe hectar. Dacă am reușit să scot producția asta, înseamnă că e o cultură profitabilă.

La mine în fermă, producția de orzoaică a fost întotdeauna mai mare decât cea de grâu. Alți colegi fermieri au făcut mai mult grâu și mai puțină orzoaică de bere.

Costul de înființare a unui hectar cu orzoaică de bere am calculat că ar fi cam 3.000 de lei, cam tot ca la grâu. La grâu poți depăși chiar 3.500 de lei la hectar, dacă aplici o tură de azot în plus și prețul la orzoaica de bere a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului”,

afirmă tânărul fermier.

orzoaica art ferma 4m118 b Cea mai profitabilă cultură din ferma lui George Iacșa: ”Prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului!”

Așadar, anul acesta are doar 30 ha cu grâu și 60 ha cu orzoaică de bere. George Iacșa cultivă orzoaică de bere de 10 ani, însă nu a avut această cultură în fermă chiar în fiecare an, din cauza rotația culturilor.

Tehnologie minimă, îngrășăminte mai puține

”Am terenuri mai grele, unde nu pot să pun orzoaică de bere. Nu e o cultură grea necesită o tehnologie minimă, nu trebuie să folosești foarte multe îngrășăminte.

Lucrările solurile le facem la fel ca la celelalte culturi, în funcție de sol. Dacă ai un teren ușor, poți să mergi cu minimum till. Pe terenurile unde pot să aplic tehnologia minimum till, pregătesc doar cu un disc și cu un scarificator ușor. Pe solurile mai grele nu poți să pregătești terenul în felul acesta, dar nici nu faci o producție mare de orzoaică, este de preferat să o cultivi pe terenuri ușoare, mai nisipoase.

Îngrășământ trebuie aplicat puțin, nu poți să depășești 300 de kilograme de azot pe hectar, să zicem 80-90 de kilograme de substanță activă.

Semănăm cât mai devreme, după ce se desprimăvărează și recoltăm în iunie-iulie.

Tehnologia de cultură e aproape la fel ca la grâu, facem minim două tratamente.

Avem contract cu Soufflet Agro, de la care cumpărăm sămânța, îngrășăminte și tot lor le și vindem producția de orzoaică de bere”, explică George Iacșa.

Orzoaica de bere, o cultură profitabilă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
AGRARIA 2025 30 de ani de AGRARIA

30 de ani de AGRARIA

Mai mult decât un târg, o celebrare a agriculturii transilvănene în toate formele ei, evenimentul de la Jucu a reunit […]

Citește mai multe știri →