Va fi cea mai slabă producție de grâu din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat culturile agricole, avertizează analiștii din sectorul agricol cu privire la recolta de grâu obținută de Franța în acest an.
Franţa ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat culturile, avertizează analiştii firmei de consultanţă Argus, transmite agenția Reuters, citată de Hotnews.
Producţia din Franța ar putea scădea la 25,2 milioane tone de grâu în sezonul 2024-2025, un declin de 27% faţă de media din ultimii cinci ani.
Franța nu a mai avut o recoltă atât de mică din 1983, când a înregistrat o producție de 24,5 milioane tone de grâu.
În 2023, fermierii francezi au recoltat 35,1 milioane de tone de grâu, mai mult cu 4,2% față de nivelul din 2022 și cu 2,1% față de media anilor 2018-2022.
Ploile abundente, lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat bolile, ceea ce a afectat randamentul culturilor şi calitatea recoltelor în majoritatea regiunilor agricole, susţin analiştii de la Argus. Din cauza recoltelor scăzute de cereale, săptămâna trecută, fermierii francezi au cerut Guvernului de la Paris ajutor financiar.
Vremea extremă din Europa afectează acest sezon agricol
Dacă în țările nord-vestul Europei, producțiile de cereale din acest sezon au fost afectate de ploile excesive, în estul Europei, seceta și temperaturile ridicate au făcut ravagii pentru cultura de porumb.
Viitoarea producție de cereale a UE în sezonul 2024/2025 este de așteptat să fie mai mică decât producţia din 2023:
Avem cifrele: Producţii medii, estimare COCERAL pentru România și UE
Prețul grâului rămâne scăzut
În pofida unei producții atât de slabe în Franţa şi a recoltei mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA.
La bursa de la Paris, cotaţiile futures au atins în luna mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo, dar de atunci preţurile au scăzut.