Foarte răspândită în Statele Unite ale Americii, Rasa Beefmaster se impune încet-încet şi în Europa. Un crescător portughez creşte deja animale de reproducţie.
În micul oraş portughez Pero Pinheiro, situat la aproximativ 35 de kilometri nord-vest de Lisabona, o turmă de bovine roşii deschid “poarta europeană” pentru creşterea rasei Beefmaster. “Am făcut cunoştinţă cu această rasă în SUA şi am fost imediat sigur că este potrivită şi pentru piaţa europeană. De atunci, visul meu a fost să aduc rasa Beefmaster şi în creşterea animalelor din Europa”, spune importatorul, specialist în creşterea bovinelor, Carlos Serra.
Beefmaster a fost crescută în SUA în anii 1930 ca o încrucişare selectivă din motive economice. Crescătorul de bovine texan Tom Lasater a folosit un taur Brahman în turma sa de Hereford şi, de asemenea, şi-a încrucişat vacile Shorthorn cu un taur Brahman. El a împerecheat apoi urmaşii acestor încrucişări între ei. Rezultatul a fost o încrucişare de trei rase.
De-a lungul vremii, bovinele au arătat performanţe bune în ceea ce priveşte producţia de lapte şi îngrăşare, iar în 1954 Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a recunoscut oficial rasa Beefmaster ca fiind o rasă. Astăzi, Beefmaster Breeders United este unul dintre cele mai mari registre de rasă din SUA, cu asociaţii în numeroase ţări din întreaga lume.
Profitabilitate ridicată
Rasa a fost crescută şi dezvoltată în mod constant în ultimii 80 de ani. Accentul principal a fost pus pe trăsăturile importante din punct de vedere economic. Rezultatul este o rasă de carne de vită pură cu un potenţial ridicat de creştere. “Beefmaster combină caracteristici care ar putea fi de interes pentru crescătorii europeni de bovine de carne şi de lapte, de asemenea”, este convins Carlos Serra. În urmă cu câţiva ani, a importat primii embrioni de Beefmaster din SUA în condiţii stricte. “A fost important pentru mine ca materialul de reproducere să ajungă în Europa cu certificate şi acte de pedigree complete, astfel încât să pot continua să le cresc aici”, explică el, pentru agrarheute.com.
Avantajele rasei Beefmaster
Beefmaster combină o serie de avantaje. Au trăsături materne puternice şi performanţe excelente de creştere. “Vacile sunt fertile şi au o producţie bună de lapte datorită încrucişării Shorthorn, ceea ce le diferenţiază de alte rase de bovine de carne. Deşi viţeii se nasc foarte uşori, cu 38 până la 45 kg, au deja o musculatură bună, care se dezvoltă puternic în primele săptămâni de viaţă. Datorită viţeilor mai mici la naştere, Beefmaster este deosebit de potrivită pentru inseminarea junincilor şi ar putea preveni naşterile grele”, explică Carols Serra. Încetul cu încetul, turma sa a crescut, iar în prezent el poate vinde animale de reproducţie. “Pot, de asemenea, să ofer primii tauri Beefmaster în Germania, alături de un partener de afacere”, adaugă acesta, potrivit agrarheute.com.