3 minute de citit

CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ DIN LUME! 4.500 de brânzeturi au intrat în competiție. Franța NU a făcut mare brânză!

branza anului 2023 CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ DIN LUME! 4.500 de brânzeturi au intrat în competiție. Franța NU a făcut mare brânză!
Sursa foto: https://media.cnn.com

Cea mai bună brânză din lume a fost încoronată la World Cheese Awards 2023. Competiția a avut loc la Trondheim, în Norvegia și a reunit 43 de țări din întreaga lume. Ce țară a câștigat marele premiu?

2023 a marcat un an record pentru competiția World Cheese Awards, cu 4.502 de brânzeturi înscrise în cursa pentru râvnitul trofeu!

Organizat de Guild of Fine Food, ”World Cheese Awards” a ajuns la cea de-a 35-a ediție iar degustătorii specializați din întreaga lume și-au unit forțele pentru a încorona campioana din acest an.

După o zi lungă de deliberări au fost desemnate 16 brânzeturi finaliste, însă doar una a luat aurul!

NORVEGIA A LUAT FAȚA ȚĂRILOR CU TRADIȚIE!

Brânza care a făcut furori printre membrii juriului provine din țara gazdă! Norvegia a intrat în competiție cu 292 de sortimente.

Nidelven Blå a fost apreciată de unul dintre experți drept „brânza albastră perfectă” (EN – blue cheese), o brânză semisolidă, cu mucegai, făcută din lapte de vacă pasteurizat.

Brânza este produsă de Gangstad Gårdsysteri, un mic procesator de lactate cu sediul la doar două ore de Trondheim, localitatea unde s-a desfășurat concursul.

branza anului 2023 foto 2 CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ DIN LUME! 4.500 de brânzeturi au intrat în competiție. Franța NU a făcut mare brânză!
Sursa foto: https://content.api.news

TOP 10 CELE MAI BUNE BRÂNZETURI DIN LUME!

Pe locul doi s-a clasat ”Baliehof Houtlandse Asche Kaas” din Belgia, o brânză tare, nepasteurizată din lapte de vacă.

A treia poziție a fost revendicată de brânza elvețiană ”Eberle Würzig Seit 5 Generationen” și urmată de Eleftheria Brunost, o brânză din India, pe locul 4.

Nici Franța și nici Marea Britanie, două națiuni foarte puternice pe piața lactatelor, nu au intrat în Top 10, în ciuda faptului că brânzeturile britanice au avut o prezență numeroasă în competiție.

Nici Italia nu a strălucit la ediția a 35-a World Cheese Awards, Parmigiano Reggiano maturată 30-39 de luni clasându-se abia pe poziția 10.

Află detalii despre competiția World Cheese Awards 2023 și vezi ce țări au mai intrat în top 10 mondial, din revista Ferma ediția 21(336), 1-14 decembrie.

CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ DIN LUME! 4.500 de brânzeturi au intrat în competiție. Franța NU a făcut mare brânză!
Sursa foto: htpps://gfx.nrk.no

”BRÂNZA ALBASTRĂ” DIN CEHIA

La sfârșitul anului trecut, cu ocazia unui press-trip în Boemia de Sud organizat de DG-AGRI, am vizitat fabrica cehă Madeta, unde este produsă „brânza cu mucegai”. Brânzeturile Jihočeská Niva și Jihočeská Zlatá Niva produse aici au Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi reprezintă peste 3% din veniturile totale ale companiei Madeta.

CITEȘTE ARTICOLUL și află de ce este atât de căutată brânza NIVA!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →