Vedeta de la Madeta: NIVA, brânza cu mucegai - Revista Ferma
5 minute de citit

Vedeta de la Madeta: NIVA, brânza cu mucegai

Începuturile producției de lactate în regiunea Boemia de Sud datează din anul 1838. Pe atunci s-au înființat primii producători de brânzeturi la Curtea Schwarzenberg, lângă orașul České Budějovice.

 

PESTE 100 DE ANI DE TRADIȚIE

Madeta s-a născut acum mai bine de 100 de ani, când compania de lactate Táborské și-a început activitatea într-o fabrică din Tábor, în 1906. În curând avea să devină unul dintre cei trei mari producători de lactate din Cehia.
Madeta a crescut și a evoluat pe măsură ce lumea din jurul ei s-a schimbat. Din fericire, majoritatea acestor schimbări au fost în bine. De aceea, astăzi, compania este mai puternică decât a fost vreodată și renumită pentru tehnologia de ultimă oră și produsele de cea mai înaltă calitate.
Madeta deține în prezent 4 fabrici de producție și 1.500 de angajați.

branza madeta 01_b 

MADETA, COMPANIA ”4 ÎN 1”

Fiecare din cele 4 fabrici ale companiei este specializată într-o gamă diferită de produse lactate:
1. Madeta Planá nad Lužnicí a început operațiunile în 1968 și, după un proces amplu de modernizare recent, a devenit cea mai mare fabrică de producție de brânzeturi naturale din Republica Cehă. De aici pleacă pe piață brânzeturile de tip Maasdamer, Emmentaler Edam, Akawi și multe altele. Tot aici sunt și liniile de producție pentru unt și caș.
2. Madeta Jindřichův Hradec funcționează din 1973, ca fabrică de lapte praf, cu o capacitate de 180 mii litri de lapte pe zi. Aici se produc deserturi pentru copii și adulți, caș, brânză moale, iaurturi, smântână și produse lactate fermentate.
3. Madeta Pelhřimov a fost construită în 1942 și a trecut recent printr-o reconstrucție amplă. În prezent folosește una dintre cele mai avansate tehnologii pentru producerea de lapte ESL, lapte UHT, smântână și lapte bătut.
4. Madeta Český Krumlov produce din 1940 renumitele brânzeturi cu mucegai NIVA, având o capacitate anuală de 2 mii de tone.

branza madeta 02_b 

”BRÂNZA ALBASTRĂ” DIN CEHIA

La sfârșitul anului trecut, cu ocazia unui press-trip în Boemia de Sud organizat de DG-AGRI, prin biroul de presă AG-PRESS, am vizitat fabrica Madeta unde este produsă „brânza cu mucegai” (EN – blue cheese).
Brânzeturile Jihočeská Niva și Jihočeská Zlatá Niva produse aici au Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi reprezintă peste 3% din veniturile totale ale companiei Madeta. IGP protejează reţeta celor două produse, confirmând calitatea, autenticitatea şi unicitatea lor. De asemenea, eticheta UE de origine protejată le aduce şi un preţ mai bun la vânzare decât al competitorilor locali!

branza madeta 07_b

Laptele procesat pentru a obţine brânza cu mucegai trebuie să aibă minim 3,50-4% grăsime şi 3,45% proteină. De menţionat că tot laptele procesat în această fabrică provine de la producătorii locali din zonă şi este preluat de Madeta prin mijloace proprii.
Am parcurs tot procesul tehnologic, de la preluarea laptelui şi până la ambalare şi am degustat cele 3 tipuri din brânza cu mucegai NIVA: cu 50% grăsime, 60% grăsime şi specialitatea Caesar (Cezar). Sunt absolut delicioase!
10% din brânzeturile NIVA pleacă la export (Spania, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Congo), cea mai mare parte fiind valorificate pe piaţa internă!

branza madeta 05_b 

1 MILION LITRI DE LAPTE PE ZI

Cele 4 fabrici Madeta nu au în comun doar brandul companiei, ci și cultura acesteia și mai ales faptul că se dezvoltă cu capital 100% ceh.
Însă LAPTELE este principalul liant al fabricilor aflate în aceeași arie geografică. Într-un singur an, peste jumătate de miliard de litri de lapte „se toarnă” în operațiunile fabricii, ceea ce reprezintă o cincime din toată producția Republicii Cehe!
Laptele părăsește porțile companiei sub forma a 250 de tipuri de produse, cu un volum anual de 396,9 miliarde produse. Cifre incredibile? Deloc. Până la urmă, vorbim despre cel mai mare procesator de lapte din Cehia!
Aproximativ un sfert din producție este exportată în Liban, Emiratele Arabe Unite, țările Uniunii Europene, Asia, Africa și SUA.
Chiar dacă tehnologiile de ultimă generație și volumul mare de producție ar putea fi sinonime cu pierderea identității originare, cei de la Madeta ne asigură că nu este așa. Fiecare produs de aici este specific regiunii Boemia de Sud și nu se regăsește nicăieri altundeva. De unde și sloganul producătorului: Madeta – Gustul autentic al laptelui!

 branza madeta 04_b

INVESTIȚII ȘI MODERNIZARE

• Un proiect de modernizare este în curs de desfășurare la fabrica Madeta din Pelhřimov, inclusiv reconstrucția clădirii principale și achiziția de noi tehnologii pentru producția de lapte și smântână.
• În 2022 a fost finalizată o investiție de aproximativ 15 milioane euro, care include o nouă linie de producție ALPMA. Datorită modernizării, capacitatea fabricii Český Krumlov a fost mărită cu aproape jumătate iar zilnic pot fi produse până la 21 de tone de ”blue cheese” din 180 mii litri lapte.

branza madeta 10_b

• La sfârșitul anului 2020, la fabrica Madeta din Plana nad Lužnicí a fost pusă în funcțiunie o linie nouă, cu o capacitate de producție zilnică de până la 42 de tone de brânză din 440 mii litri de lapte.

branza madeta 08_b

Aproape 1 milion de litri de lapte sunt prelucraţi zilnic în fabricile Madeta!

În 2021, cifra de afaceri a fost de 257 milioane euro, cu un profit de peste 10,5 milioane euro. Exporturile reprezintă 13,5% din veniturile Madeta!

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →