Ce rol va avea Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație! - Revista Ferma
5 minute de citit

Ce rol va avea Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație!

Comisia Europeană a lansat, pe 5 decembrie, Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație (EBAF), care va avea maximum 30 de membri și va fi prezidat de noul comisar european pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen.

Consiliul European pentru agricultura fermier ue pac agricultura
Credit foto: istockphoto.com/Zbynek Pospisil

„Agricultura este în centrul viitorului Europei noastre. Astăzi, purtăm mai departe energia Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE pentru a construi încredere și a reuni oamenii.

Consiliul European pentru Agricultură trebuie să abordeze întreaga complexitate a lanțului valoric agroalimentar, sprijinind fermierii noștri și conducând un sistem agroalimentar mai rezistent, competitiv și durabil”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ce rol va avea Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație

Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație (European Board on Agriculture and Food – EBAF) este un organism consultativ care va oferi Comisiei Europene consiliere la nivel înalt cu privire la urmărirea raportului Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE și va contribui la lucrările privind Viziunea pentru agricultură și alimentație, care va fi prezentată în cadrul primele 100 de zile ale mandatului noii Comisii Europene, care și-a început oficial mandatul de la 1 decembrie.

Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație își propune să susțină o nouă cultură a dialogului, a încrederii și a participării mai multor părți interesate, între actorii lanțului de aprovizionare cu alimente și societatea civilă, precum și cu Comisia Europeană, precizează executivul european.

Avizele și avizele Consiliului European pentru Agricultură și Alimentație vor completa expertiza specifică și sectorială deja disponibilă, inclusiv din partea grupurilor de dialog civil.

”Dialogul strategic privind viitorul agriculturii a demonstrat că reprezentanții cu interese aparent divergente ar putea găsi un teren comun. Sunt mai multe poduri care ne unesc decât ziduri care ne despart.

Îmi doresc ca noul Consiliu European pentru Agricultură și Alimentație să întruchipeze această nouă cultură a cooperării și dialogului, nu numai între părțile interesate, ci și față de și cu Comisia Europeană. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu ei în beneficiul sectorului agroalimentar al UE. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu ei și să fac sectorul agroalimentar al UE să beneficieze de experiența lor practică”, a declarat Christophe Hansen, noul comisar european pentru agricultură și alimentație.

Termen limită pentru cadidaturi: 8 ianuarie 2025

Consiliul European pentru Agricultura si Alimentatie

Membrii Consiliului European pentru Agricultură vor fi încurajați să promoveze cooperarea și schimbul de experiență între membri și să acorde o atenție deosebită coerenței și sinergiei politicilor UE și coerenței acestora cu inițiativele din sectorul privat.

Consiliul European pentru Agricultură este înființat pentru cinci ani și este de așteptat să se întrunească, în principiu, între două și șase ori pe an. Comisarul Hansen poate convoca grupul pentru reuniuni suplimentare atunci când este nevoie de un sfat urgent.

O cerere de candidaturi a fost publicată, pe 5 decembrie, pentru a forma membrii Consiliului. Acesta va fi compus din maximum 30 de organizații membre reprezentând trei categorii de părți interesate: organizații ale fermierilor, actori ai lanțului de aprovizionare cu alimente și societatea civilă, inclusiv din domenii precum mediul și clima, bunăstarea animalelor sau problemele consumatorilor.

Cele trei categorii de părți interesate ar trebui să fie reprezentate în mod echilibrat în Consiliul European pentru Agricultură.

Organizațiile care solicită aderarea ar trebui să demonstreze cea mai largă competență și expertiză relevante în domenii relevante pentru agricultură și alimentație la nivelul UE și să demonstreze cea mai largă reprezentativitate geografică în statele membre. De asemenea, ar trebui să fie înregistrate în Registrul de transparență.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de aderare la Consiliul European pentru Agricultură este 8 ianuarie 2025. Comisia va evalua toate cererile și își propune să finalizeze calitatea de membru al Consiliului la începutul anului 2025. Prima ședință a Consiliului va fi convocată imediat după.

În septembrie 2023, președintele von der Leyen a anunțat, în discursul său privind starea Uniunii, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE, care a fost lansat în ianuarie 2024 și a reunit părțile interesate majore din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic pentru a ajunge la o înțelegere și o viziune comune pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale Uniunii. Înființarea unui Consiliu European pentru Agricultură a fost una dintre recomandările raportului final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii.

Raportul final al Dialogului strategic prezintă o evaluare a provocărilor și oportunităților, urmată de un set de recomandări pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC). Una dintre recomandări privește modul cum vor fi acordate subvențiile agricole pentru fermierii europeni:

Dispare subvenția pe hectar și cap de animal! Cum vor primi fermierii subvenții, după 2027!

Dispare subvenția pe hectar și cap de animal! Cum vor primi fermierii subvenții, după 2027!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →