Ministerul Agriculturii a aprobat utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor: CRUISER 350 FS (350 g/l tiametoxan), NUPRID AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), PICUS 600 FS (600 g/l imidacloprid) în perioada 22 ianuarie 2024-21 mai 2024 pentru tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui, impotriva răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) şi a viermilor sârmă (Agriotes spp.).
Pentru tratarea seminţelor de sfeclă de zahăr MADR A eliberat o autorizaţie pentru utilizarea în situaţie de urgenţă a produsul BUTEO START 480 FS (480 g/l flupiradifuron) în combatea dăunătorilor de sol Agriotes spp., Pegomya hyoscyami, Atomaria linearis şi Chaetocnema tibialis, în perioada 1 februarie – 30 mai 2024.
Însămânţarea cu sămânţa tratată se va face numai în zonele şi pe suprafeţele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol!
Tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizaţi. Odată cu comercilaizarea seminţelor tratate, distribuitorii vor pune la dispoziţia fermierilor şi plăcuţe de avertizare pe care va fi inscripţionată sintagma „sămânţă tratată cu neonicotinoide„.
După efectuarea semănatului, fermierii au obligaţia de a transmite o declaraţie la oficiul fitosanitar judeţean care va cuprinde următoarele informaţii: localitatea, blocul fizic/parcela pe care s-a înfiinţat cultura cu sămânţa tratată, cantitatea de sămânţă utilizată/cantitatea de sămânţă rămasă neînsămânţată, suprafaţa semănată şi tipul de semănătoare (echipată cu deflector).
Informaţii suplimentare pe siteul Autorităţii Naţionale Fitosanitare.