Ce preţ ar trebui să aibă grâul pentru a-şi scoate măcar cheltuiala la hectar? - Revista Ferma
2 minute de citit

Ce preţ ar trebui să aibă grâul pentru a-şi scoate măcar cheltuiala la hectar?

pretul graului canva v1 b Ce preţ ar trebui să aibă grâul pentru a-şi scoate măcar cheltuiala la hectar?Preţuri falimentare pentru recoltele excepţionale ale României! Deşi au avut cel mai bun scor la recoltat, fermierii au ieşit în pagubă! Cât ar fi trebuit să primească pe kilogramul de grâu ca să-şi acopere costurile?

Cu cheltuieli pornind de la 5.000 de lei la hectar şi recolte de aproximativ 6-7 tone/hectarul de cereale păioase, fermierii, deşi recordişti în producţii, îşi încheie bilanţul anului agricol pe minus. Cauza? Preţurile pe care le primesc au scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Pierderile sunt contabilizate în date şi cifre.

Tânărul fermier Mihai Mocanu, din Vădeni, jud. Brăila, şi-a făcut calculele şi a estimat cu cât ar fi trebuit să vândă grâul pentru a-şi scoate costul de producţie la limită.

”VREM SĂ VINDEM MĂCAR LA UN LEU KILOGRAMUL”

Mihai Mocanu a recoltat, în medie, 7.500 kg/ha de pe 200 ha cu orz şi grâu, pe care le-a irigat şi în toamnă, şi în primăvară. A investit peste 5.500 lei pe hectar. “Cea mai recentă ofertă de preţ la grâu a fost 900 de lei pe tonă, dus în portul Constanţa. Ar fi trebuit să mai scad transportul în jur de 50 de lei/tonă şi am refuzat. Vrem să vindem măcar la un leu kilogramul”, a explicat Mihai Mocanu.

Vezi ce spun şi alţi fermieri: cât au recoltat, ce oferte de preţ au primit pentru recoltele de cereale păioase şi oleaginoase ale verii şi de ce se declară datori vânduţi în sezonul cu cele mai bune producţii din ultimii ani! 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →