
Discutând cu mai mulţi producători agricoli din ţară despre specificul şi provocările acestui an agricol, câţiva dintre aceştia mi-au relatat o situaţie de-a dreptul paradoxală: am făcut cele mai mari recolte de grâu din ultimii ani şi am ieşit în pagubă! Nu pare ciudat?
CRISTEL URSE: „Am făcut cea mai mare recoltă de grâu şi am rămas dator!”
„De când cultiv eu grâu – şi am aproape două decenii şi jumătate – a fost prima dată când am vândut 700 tone! În anii trecuţi livram 530 sau 550 de tone şi îmi rămâneau bani. Anul ăsta am făcut cea mai mare producţie şi am rămas dator!”, ne-a declarat inginerul brăilean Cristel Urse, din Ciocile.
Fermierul ne spune că nu a încheiat situaţia financiară, dar a socotit că a cheltuit în medie 6.200 de lei pe hectarul irigat şi a produs venituri de vreo 5.100 lei.
„Am avut circa 90 ha cu grâu la irigat şi am făcut de la 5.700 până peste 7.000 de kilograme la hectar, (am avut parcele şi cu 8.000 kg/ha), deci, am avut producţii bune pentru că am asigurat apă. Toate recolta am vândut-o la preţuri care au început de la 920 şi au coborât până la 840 lei tona”, a explicat Cristel Urse.
În căutarea soluţiilor de finanţare
Acum agricultorul află în impas financiar. „Suntem deja în discuţii cu furnizorii de inputuri pentru reeşalonarea plăţilor, cu băncile, cu IFN-urile pentru finanţare. Avem foarte multe credite luate; unul pentru finalizarea unui proiect privind construcţia unei ferme de vaci şi achiziţii de utilaje, blocat din cauza scumpirii preţului la materialele de construcţii, un altul pentru achiziţia de teren agricol, avem leasingurile pentru utilaje, pe care nu le putem amâna!”, ne-a declarat fermierul din judeţul Brăila.
CONSTANTIN MANTA: „Am obţinut cele mai bune producţii şi nu ne acoperim investiţia!”
Despre o situaţie asemănătoare ne-a relatat şi inginerul Constantin Manta, cu ferma în Tichileşti – judeţul Brăila. În ciuda faptului că a avut cele mai frumoase semănături de toamnă tot s-a dus în pagubă!
„Paradoxul este că am obţinut cele mai bune producţii din ultimii ani şi din cauza preţurilor extrem de scăzute nu ne acoperim costurile de producţie! Am făcut investiţii în medie de peste
6.000 de lei pe hectarul de grâu, realizând puţin peste 7 tone/ha, şi am vândut la un preţ extrem de mic, în jur de 70 de bani kilogramul”, a explicat fermierul.
După cum susţine Constantin Manta nici cultura de rapiţă nu i-a oferit motive de bucurie: a produs circa 3.000 kg la hectar şi nu şi-a acoperit cheltuiala făcută. „Am vândut cu 1,80 lei/kg, în timp ce anul trecut preţul a fost aproape dublu” a susţinut cultivatorul.
SAMSON POPESCU: “An dezastruos din punct de vedere al preţurilor!
Nici pentru fermierii bănăţeni cultura grâului nu a fost profitabilă. Samson Popescu, din Cărpiniş, Timiş, ne-a declarat că a produs 5,2 tone de grâu la hectar, cu cheltuieli de 5.200 de lei pe hectar, şi a vândut recolta obţinută la 85 de bani kilogramul.
Dintr-o aritmetică simplă rezultă un minus de 780 lei pe hectarul cultivat.
Aceeaşi situaţie financiară proastă a înregistrat-o şi la culturile de orz şi triticale.
SEIHISLEAM GEYLAN: „Din patru sezoane agricole, nu au fost două la fel!”
„Ultimii patru ani au fost foarte atipici: ba din cauza secetei, ba din cauza preţurilor, ba din cauza producţiilor. În 2020 nu am recoltat nimic; în 2021 a fost an de excepţie: producţii frumoase şi preţuri bune; 2022 a fost an agricol slab, dar au compensat preţurile mari, iar acum, în 2023, şi preţurile sunt mici, chiar dacă s-au făcut în unele ferme s-au făcut cele mai mari producţii! În concluzie, nu au fost doi agricoli ani la fel”,ne-a declarat tânărul agronom Seihisleam Geylan din Constanţa.